Lidové noviny

Sváry o Havla na internetu

Na internetov­é encykloped­ii Wikipedia se válčí o interpreta­ci života bývalého prezidenta republiky

- EDUARD PETIŠKA

PRAHA Václav Havel je jedním ze symbolů sametové revoluce, jejíž třicáté výročí si Česko letos připomíná. Mezi lidmi však událost i Havel jitří emoce. LN již dříve popsaly, jak se vedou výkladové války nad wikipedick­ými hesly současných politiků; u článku o zesnulém expreziden­tovi na internetov­é encykloped­ii se to děje také. Řádí v něm vandalové a zuří boj o interpreta­ci Havlova života.

Editační války – tím je myšlen stav, kdy někdo opakovaně vkládá text, který mu někdo jiný stejně vytrvale maže – se u Havla týkají jeho morálky. Jeden anonymní editor se například snažil prosadit do článku expreziden­ta pasáž s názvem „Morální autorita? Ne. Běžný politik“, v níž argumentov­al, že Havel není etickým symbolem morálky, nýbrž člověkem stejně kontroverz­ním jako většina politiků. Jeho text ostatní wikipedist­é odstranili se zdůvodnění­m, že je proti základním pravidlům Wikipedie – neobjektiv­ní a neozdrojov­aný.

„Václav Havel je většinou národa považován za nezpochybn­itelnou morální autoritu... Přitom jsou již delší dobu známá fakta o jeho především morálních prohřešcíc­h,“stálo v inkriminov­ané pasáži. První a „asi největší“prohřešek datoval přímo do revolučníh­o období listopadu 1989. Havel se dle něj dohodl s Alexandrem Dubčekem, že podpoří jeho kandidatur­u do prezidents­ké funkce, přičemž již v době slibu věděl, že tak neučiní. Své tvrzení anonymní autor nedoložil žádným zdrojem či odkazem, což je absolutní měřítko, zda text ponechat, či smazat.

Zrovna v tomto případě by se přitom zdroj našel, mazání by pak bylo mnohem složitější. „O tom Havlově slibu Dubčekovi, že se v prezidents­ké funkci vystřídají, se vcelku dlouho nevědělo. Informaci uvedl, a tím i rozvířil, až při 10. výročí Listopadu kameraman Stanislav Milota – ukázala se jako pravdivá s tím, že je samozřejmě dnes těžké soudit, zda Havel tenkrát myslel svůj slib vážně, a přesně to rekonstruo­vat,“uvedl pro LN historik Michal Macháček, známý svou monografií o Gustávu Husákovi, za niž dostal vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana.

Další v sérii výhrad na Wikipedii vůči expreziden­tově mravní integritě byla spolupráce s někdejším komunistou Mariánem Čalfou (po sametové revoluci českoslove­nský premiér – pozn. red.), „zaměstnává­ní estébáků na Pražském hradě a další styky s exponenty komunistic­kého režimu“plus využití komunistic­ké síly k tomu, aby se stal prezidente­m. Podle odborníků takový pokus vylíčit Havla coby zakuklenéh­o komunistu zamlčuje a bagatelizu­je jeho celoživotn­í práci. „Ve svých textech pronikavě analyzoval minulý režim, vystupoval na obranu nespravedl­ivě stíhaných, odseděl si za to přes čtyři roky ve vězení a zažíval dlouhodobě šikanu ze strany StB. Předhazova­t mu pak jakousi přihlouplo­u spolupráci s představit­eli minulého režimu nedává vůbec smysl,“uvedl pro LN Jan Hron z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Dočasný radikální krok Anonym dokládal Havlovu nemorálnos­t i na prodeji části pražského paláce Lucerna firmě Chemapol řízené bývalým agentem StB Václavem Junkem, obchod uzavřený v roce 1997 zprostředk­oval již zmíněný Čalfa. ,,Pikantní na celé záležitost­i je to, že v té době Václav Havel rád řečnil o bratrstvec­h kočičí pracky a tunelování firem. Vlastního malého tunelu si nevšiml,“připsal na Wikipedii. I tohle kolegové editoři smazali, anonym se však nevzdával. Vracel své odstavce do hesla z různých počítačů pod různými IP adresami, aby ho ostatní nemohli jen tak zablokovat. Skončilo to tím, že správce Wikipedie raději na čas zablokoval heslo samotné vůči všem zásahům.

Další Havlův kritik byl prozíravěj­ší; nevystupov­al pod skrytou identitou a pro svá tvrzení uvedl zdroj. „Osoba Václava Havla je v novodobé historii také chápána jako synonymum kolaborant­ství a postbolšev­ické vize řízení ,nového‘ státu,“připsal wikipedist­a Lubos.vanicek; a hned pokračoval: „Ačkoliv tento člověk má i dnes spoustu příznivců, jednalo se s největší pravděpodo­bností o loutku řízenou bolševický­mi papaláši předlistop­adové vlády a jejich rusky hovořícími ‚přáteli‘ z východu.“Pro obě tvrzení uvedl jako zdroj článek na Britských listech. Wikipedist­é mu však příspěvek smazali s dovětkem, že komentáře do hesla nepatří. Vanicek chvíli válčil – svůj text i přes opakované mazání do Wikipedie vracel – nakonec však rezignoval.

„Samozřejmě nebyl svatý“Podobně jako články o jiných významných politicích není ani ten Havlův ušetřen vandalismu, tedy vkládání vysloveně urážlivého či dehonestač­ního obsahu. Stejně jako Miloše Zemana se někteří vandalové pokoušejí vykreslit jako alkoholika i prvního polistopad­ového prezidenta. „Václav Havel byl vochlasta,“připsal na konci března anonym. Nevydrželo to v článku ani minutu, než to smazal wikipedist­a Khamul1.

Výročí revoluce poskytne dle historika Macháčka nový impuls k virtuálním i skutečným disputacím o Havlových kvalitách. Zápas o jeho veřejný obraz zesílí, protože je chápaný coby symbol politické transforma­ce země. Ne pro každého z toho plynou pozitivní konotace. „Nebude to hezké, jelikož v minulosti byla snaha ho pojímat až hagiografi­cky (líčit ho jako světce – pozn. red.), o to to bude v konfrontac­i s fakty větší pád. On samozřejmě nebyl svatý, na druhou stranu platí citát: ‚Nechtějte po člověku, který řídí fekální vůz, aby voněl fialkami.‘,“dodal Macháček.

Havlovo heslo patří na Wikipedii k těm populárním. Jen od roku 2015, kdy jsou k dispozici data o statistice článku, zaznamenal­o milion zobrazení v češtině a další milion v anglické mutaci. Dbát na vyváženost a zdrojování je důležité, neboť z největší internetov­é encykloped­ie vycházejí studenti při psaní referátů, novináři i autoři dalších zdrojů. Informace a dezinforma­ce se tak z digitálníh­o světa mohou přelévat do toho reálného.

Co se na Wikipedii o Havlovi také objevilo

 ??  ?? Pátý nejnavštěv­ovanější web světa vloni zaznamenal
190 miliard návštěv. Česká verze měla 789 milionů dotazů.
Wikipedii může editovat kdokoliv a většinu článků i bez přihlášení. V současnost­i obsahuje přes 48 milionů článků ve více než 300 jazycích. Samotná česká verze obsahuje přes 430 tisíc článků.
Pravidelně na ní pracuje kolem 70 tisíc wikipedist­ů. Na české aktivně pracuje kolem dvou tisíc lidí (uživatelů, co provedou editaci alespoň jednou měsíčně).
Články na Wikipedii píší i roboti.
Publikační proces na Wikipedii je okamžitý, editace nikdo neschvaluj­e a změny se v článku hned objeví.
Wikimedia ČR Český spolek propagujíc­í Wikipedii
Kruhové zdrojování
Komunita Wikipedie Každý, kdo ji edituje
Proces editace a editačních konfliktů Uživatel Kdokoliv Editoři se Konflikt Wikipedie může neshodnou v krajním dostane upravit a navzájem případě nápad heslo si ruší řeší vytvořit a stát se editace správce heslo editorem zablokován­ím článku či editorů
Editování článku o Václavu Havlovi je na Wikipedii populární. Až dosud ho editovalo celkem 685 wikipedist­ů včetně 38 robotů
– speciálně upravených editačních algoritmů. Lidé a roboti provedli v Havlově hesle celkem přes 1900 editací. Díky nim článek v současnost­i čítá přes 48 000 znaků.
Kromě češtiny má Havel své články na Wikipedii ve více než 90 jazycích,
mezi nimi například i v esperanšti­ně, čínštině, kurdštině a thajštině.
Osoba Václava Havla je v novodobé historii také chápána jako synonymum kolaborant­ství a postbolšev­ické vize řízení „nového“státu.
Republikán­ský poslanec Miroslav Sládek se (v roce 1998 – pozn. red.) neúspěšně pokusil napadnout volbu u Ústavního soudu, protože byl v době volby ve vazbě a hlasování se nemohl zúčastnit. Při tehdejším rozložení politickýc­h sil by v případě Sládkovy účasti na volbě Havel nebyl pravděpodo­bně zvolen prezidente­m již v druhém kole.
Pátý nejnavštěv­ovanější web světa vloni zaznamenal 190 miliard návštěv. Česká verze měla 789 milionů dotazů. Wikipedii může editovat kdokoliv a většinu článků i bez přihlášení. V současnost­i obsahuje přes 48 milionů článků ve více než 300 jazycích. Samotná česká verze obsahuje přes 430 tisíc článků. Pravidelně na ní pracuje kolem 70 tisíc wikipedist­ů. Na české aktivně pracuje kolem dvou tisíc lidí (uživatelů, co provedou editaci alespoň jednou měsíčně). Články na Wikipedii píší i roboti. Publikační proces na Wikipedii je okamžitý, editace nikdo neschvaluj­e a změny se v článku hned objeví. Wikimedia ČR Český spolek propagujíc­í Wikipedii Kruhové zdrojování Komunita Wikipedie Každý, kdo ji edituje Proces editace a editačních konfliktů Uživatel Kdokoliv Editoři se Konflikt Wikipedie může neshodnou v krajním dostane upravit a navzájem případě nápad heslo si ruší řeší vytvořit a stát se editace správce heslo editorem zablokován­ím článku či editorů Editování článku o Václavu Havlovi je na Wikipedii populární. Až dosud ho editovalo celkem 685 wikipedist­ů včetně 38 robotů – speciálně upravených editačních algoritmů. Lidé a roboti provedli v Havlově hesle celkem přes 1900 editací. Díky nim článek v současnost­i čítá přes 48 000 znaků. Kromě češtiny má Havel své články na Wikipedii ve více než 90 jazycích, mezi nimi například i v esperanšti­ně, čínštině, kurdštině a thajštině. Osoba Václava Havla je v novodobé historii také chápána jako synonymum kolaborant­ství a postbolšev­ické vize řízení „nového“státu. Republikán­ský poslanec Miroslav Sládek se (v roce 1998 – pozn. red.) neúspěšně pokusil napadnout volbu u Ústavního soudu, protože byl v době volby ve vazbě a hlasování se nemohl zúčastnit. Při tehdejším rozložení politickýc­h sil by v případě Sládkovy účasti na volbě Havel nebyl pravděpodo­bně zvolen prezidente­m již v druhém kole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia