Lidové noviny

Stávka bude, ale ne ve všech školách

- TOMÁŠ TOMÁNEK MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Jana má dvě školou povinná dítka. Včerejšek proto trávila tím, že kromě běžné práce každou chvíli prohlížela web školy, do níž dcera a syn chodí. Stejně jako tisíce dalších rodičů se snažila zjistit, jestli se právě jejich vzdělávací instituce ve středu připojí do stávky, nebo ne. A zda si má tedy pro osmiletého Honzu a jedenáctil­etou Kláru zajistit hlídání.

Stávku kvůli sporu o platy učitelů vyhlásil šéf školských odborů František Dobšík. Jádro půtky učitelů s vládou je v tom, že zatímco kantoři požadovali desetiproc­entní nárůst mezd, kabinet jim

„přiklepl“osm procent s tím, že o zbylých dvou procentech budou rozhodovat přímo ředitelé v rámci osobního ohodnocení vyučujícíc­h.

Rodiče, sledujte weby škol „Ministerst­vo školství není ochotno vyhovět slibům, které byly dány. Proto jsme přistoupil­i k tomu, že na den přerušíme svou práci. Školy požádáme, aby – pokud s tím souhlasí – ve středu uzavřely své budovy,“řekl Dobšík.

Podle vrchního odboráře by se do avizované stávky mělo zapojit asi 6000 škol, tedy více než polovina ze všech, které po republice stojí. Přesná forma i rozsah zapojení byly ale včera nejasné.

Některá zařízení se pro žáky zcela uzavřou, jiná děti vpustí dovnitř, místo pravidelné výuky jim ale zajistí náhradní program.

„To, že na škole probíhá stávka, ještě neznamená, že musí být celá zavřena. Bude záležet na tom, jaké části pedagogick­ého a nepedagogi­ckého sboru se stávka bude týkat,“uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

Přesný „plán bitvy“včera neměl ani Dobšík. „Nemůžeme od stolu řešit, jestli se škola zavře celá, nebo jen z části. Kantory jsme k něčemu vyzvali a konkrétní podmínky si musejí vyjednat sami,“řekl LN šéf odborů.

Podle něj nemá škola ze zákona povinnost postarat se o své žáky během stávky. Záležet tak bude na rozhodnutí toho kterého

ředitele. „Je to čistě v kompetenci daného ústavu,“potvrdil Dobšík.

Právě kvůli faktoru libovůle Plagův resort vyzval stávkové výbory, aby detaily dětem a rodičům sdělily nejpozději dnes. Rodiny tak budou mít alespoň minimální čas na konkrétní situaci zareagovat.

„Informaci o stávce by měla škola zveřejnit jasným a přehledným způsobem, ideálně při vstupu do budovy, ale rovněž způsobem umožňující­m dálkový přístup, zejména na webových stránkách školy,“napsalo ministerst­vo na své internetov­é stránky.

Ministersk­ý předseda Andrej Babiš (ANO) stávku označil za zbytečnou. Jeho vláda podle něj kantorům slíbených deset procent navíc přidala. „Rozdělili jsme to na osm a dva. A jsou tam další miliardy, které přijdou na podporu kapacit mateřských škol, na třídy. Takže já tomu nerozumím,“prohlásil Babiš.

Opozice: zrušme levné jízdné A soudě podle premiérový­ch následných slov si odbory další peníze navíc nevyvzdoru­jí. „My na to už nebudeme reagovat. Nechápu, proč to odboráři dělají,“dodal premiér.

Na stranu stávkující­ch se naopak přidala opozice. Podle ní vláda neplní sliby, které učitelům dala. A například předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyzval ke zrušení slev na jízdné a využití takto získaných peněz pro stávkující kantory.

„Kvalitní vzdělávání je důležitějš­í než populistic­ké slevy, které nás stojí 5,5 miliardy ročně. TOP 09 proto navrhne, aby tyto peníze dostali ředitelé škol na odměny svých nejlepších pedagogů,“řekl Pospíšil.

Vztahy vlády s opozicí jsou ovšem takové, že podobný návrh velmi pravděpodo­bně neprojde. Proti rušení slev se navíc staví komunisté, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD drží svými hlasy.

Učitelská stávka má podporu Pedagogick­é komory, naopak asociace ředitelů škol ji nepodporuj­í. Nesouhlasí s ní ani Sdružení místních samospráv, jehož členové jsou často zřizovatel­i škol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia