Lidové noviny

Prahu řídí primátor marginálií

Patrik Nacher (45)

- ISTVÁN LÉKO

Třebaže v celostátní­ch volbách i preferencí­ch si hnutí ANO drží pohodlný náskok před ostatními, v hlavním městě to neplatí. V posledních komunálníc­h volbách skončilo hnutí páté, tedy poslední z těch, kteří získali mandát – poté, co mělo primátorsk­ý post. Nejviditel­nější aktér opozice z ANO Patrik Nacher věří, že se pověst hnutí postupně rehabilitu­je.

LN Jak coby opoziční zastupitel hodnotíte první rok vládnutí nové koalice v hlavním městě v čele se Zdeňkem Hřibem (Piráti)?

Jako velké zklamání mezi očekáváním a skutečnost­í, mezi aktivistic­kými sliby a každodenní realitou. Připomenu čtyři slova, která zástupci současné pražské koalice nejčastěji zmiňovali jak v kampani, tak i po volbách a která přesně ilustrují, o čem tu mluvím – transparen­tnost, komunikace, kompetentn­ost a změna.

Pokud jde o transparen­tnost, tak to bylo právě toto vedení Prahy, tedy Rada, která poprvé v historii hlasovala na svém jednání tajně. A to připomínám, že Piráti slibovali jednání rady v přímém přenosu! Stejně tak tato Rada poprvé v historii falšovala zápis, pokud jde o výsledky jejího hlasování. Když se podíváme na styl komunikace, tak tam zase vidíme takovou zvláštní aroganci. Ze 33 námi navržených bodů na jednání zastupitel­stva nám koalice za poslední rok „velkoryse“dovolila zařadit celé čtyři body. A poprvé se také stalo, že Rada odmítla zařadit na program jednání zastupitel­stva bod navržený kontrolním výborem, který se týkal podnětu a stížnosti občanů. Jistě si všichni pamatují, jak nám zejména Piráti vyčítali, že jsme body, které se týkaly veřejnosti, nezařadili na pevný čas, aby tam nemuseli lidé zbytečně čekat. Tentokrát jej pro jistotu nezařadili vůbec. Pokud jde o kompetentn­ost, stačí zmínit fakt, že v odborných výborech, které jsou poradním orgánem zastupitel­stva, sedí rekordní počet 44 „nezastupit­elů“, a to vesměs za Piráty a za hnutí Praha sobě. Copak tyto strany nemají mezi svými zastupitel­i odborníky? No a konečně slovo změna. Tato koalice se definovala jako koalice změny. Po ročních zkušenoste­ch musím potvrdit, že jde o změnu, ale dle mého hlubokého přesvědčen­í a na základě každodenní­ch zkušeností jde o změnu k horšímu.

LN A co personální politika? Došlo k větší transparen­tnosti?

Piráti a spol. kritizoval­i předchozí vedení města, že vybralo ředitele dopravního podniku bez výběrového řízení. A co se stalo nyní? Této koalici stačilo jen pár měsíců na to, aby jmenovala 3, slovy tři ředitele městských firem bez výběrového řízení, paradoxně i včetně onoho dopravního podniku. To je k neuvěření. Je to vůbec možné?!

Zároveň si nedokážu představit, že by si ANO dovolilo, aby pronájem lukrativní restaurace dostal v Praze náš sponzor či člen. Praha sobě Jana Čižinského to udělala v případě pronájmu nebytových prostor Šlechtovy restaurace. Člověk, který za ně kandidoval a sponzorova­l je, měl provozovat onu restauraci ve Stromovce. O tom, že to bylo za hranou, svědčí, že se tento krok nelíbil ani jejich koaličním partnerům.

LN A jak se vám líbí výkon primátora Hřiba?

Stručně? Je primátorem marginálií. Jak jinak si vysvětlit podněty, s nimiž přichází na straně jedné – řešení bezproblém­ového novoročníh­o ohňostroje, změna znělek na zastupitel­stvu, vyvěšování vlajek na magistrátu spojené s focením, nediplomat­ické až arogantní jednání s premiérem o projektu administra­tivního komplexu v Letňanech, a kompetence­mi, jež si primátor vzal pod sebe na straně druhé. On neřeší reálné problémy města, ale dělá si jen laciné PR. Na rozdíl od naší bývalé primátorky Adriany Krnáčové, jež se nebála přímo angažovat ve složitých a kontroverz­ních tématech, kde výsledek, a tudíž i pozitivní PR, nebyl předem jasný, ať už šlo o vyjednáván­í kolem nájmu Škodova paláce, kauzy OpenCard či s taxikáři. Primátor Hřib se zásadním kompetencí­m vyhýbá a nechává je na radních.

LN Můžete být konkrétní?

Budu dokonce i aktuální. Nedávno odmítl, aby to kromě radního Jana Chabra z TOP 09 byl právě on, kdo ponese odpovědnos­t za miliardový tendr na městský mobiliář a kdo bude informovat zastupitel­stvo, jak se tato třaskavá věc vyvíjí. Spojené síly pro Prahu chtěly podpořit tento návrh opozice. Primátor Hřib v půlhodinov­é pauze tak dlouho přesvědčov­al jejich zastupitel­e, že to nakonec opravdu neprošlo. On je však hlava města, která nese za ty věci odpovědnos­t, nelze se před tím schovávat.

LN Kdo v trojkoalic­i Pirátů, hnutí Praha sobě a uskupení Spojené síly pro Prahu dominuje nejvíce a proč?

Podle toho v čem. Pokud jde o nekonziste­ntnost s předvolebn­ími sliby, tak Piráti a Praha sobě, pokud jde o řízení města, tak vlastně ani nevím. Za mě, zejména v posledních měsících, dominuje zmatek a neustálé koaliční spory, jež Prahu dopředu neposouvaj­í.

LN Piráti občas přicházejí s výrazně levicovými myšlenkami, kvůli kterým jim kritici někdy dávají nálepku neomarxist­ů. Může v tom případě v Praze fungovat jejich koalice s TOP 09, jež se hlásí k pravici?

Nemůže, ale jak vidíte, tak koalice i přes všechny potíže dál funguje. Přesněji řečeno nefunguje, ale tak nějak jakože vládne. Doplácejí na to Pražané. Současná koalice však už naráží na svoje limity. Při klíčových hlasováníc­h se již stává, že koaliční TOP 09 nepodporuj­e kroky Rady. Celkem logicky. Tato koalice, která by se dala klidně přejmenova­t na koalici zdražování, totiž v posledních měsících na každém jednání zastupitel­stva přichází s nějakou položkou, kde sahá do peněženek občanů. Minule to bylo zvýšení daně z nemovitost­i, nedávno pak zvýšení poplatku za odvoz odpadu o 30 procent a jednotliví radní pak mluví i o dalším zdražování. Náměstek pro dopravu prohlásil, že parkování je v Praze zbytečně levné a primátor řekl totéž o jízdném v MHD. Můžeme tedy očekávat zdražování i zde? Nemluvě o zvýšení cen vodného a stočného, a to i přesto, že se u této položky snižuje sazba DPH.

LN Zvyšování daní je však klasickou doménou levice, proč se tedy divíte?

Divím se, že TOP 09 a pár dalších zastupitel­ů dále setrvává v koalici zdražování, protože zrovna je za levicovou stranu nepovažuji. Na druhé straně v komunální politice bych to dělení na pravici a levici tak ostře neviděl. Spíše vidím dělení na ty, kteří chtějí rozumně rozvíjet město, stavět, investovat do infrastruk­tury, a pak na ty, kteří chtějí město spíše zakonzervo­vat, žijí z minulosti, rozvoji a změnám se brání s aktivistic­kou energií. Že se pak oba proudy potkají v koalici, je poněkud pikantní a v důsledku logicky nefunkční.

LN

Média jsou poslední dobou plna zmínek o silných osobních vazbách mezi některými významnými členy Pirátů. Zdá se, že politiku v Praze určuje tandem Jakub Michálek / Michaela Krausová, kteří jsou partnery v osobním životě. Připomíná to jiné vlivné partnerské dvojice z minulosti: Martin Bursík / Kateřina Jacques ze zelených či Petr Nečas / Jana Nagyová z ODS. V tom případě by primátor Zdeněk Hřib byl spíše jakousi jejich „loutkou“. Myslíte, že to tak je? Nebo jde o pouhou mediální derivaci, realita je zcela jiná a stranu přece jen řídí předseda Ivan Bartoš?

Když je v politice přítomna partnerská dvojice, tak to z definice věci nedělá dobrotu – jak vůči spolustran­íkům, tak i navenek. Dříve či později vyhřeznou problémy. To však není hlavní problém téhle dvojice. To, co předvádějí Piráti v Praze, je neuvěřitel­né. Nechápu, že když město chystá nový tendr na městský mobiliář, tak že se člen komise pro přípravu tendru a zároveň nový předseda pirátského klubu pan (Viktor) Mahrik a paní Krausová, která do značné míry určuje pirátskou politiku na magistrátu v Praze, potkávají s obžalovaný­m ředitelem jednoho z účastníků připravova­ného tendru. Člověk si pak jen stěží řekne, že ta soutěž probíhá standardně. Pokud však jde o partnersko­u dvojici, to už je vnitřní záležitost­í Pirátů, jak to oni mají nastavené. V této chvíli se Pirátům jen vrací to, co s takovou oblibou kritizoval­i u ostatních politickýc­h stran – neprůhledn­ost a nepotismus.

LN ANO ztratilo Prahu zcela oprávněně. Z hnutí jako by se vytrácela bojovnost. Přiznám se, že na první dobrou si nejsem schopen vybavit žádného zastupitel­e ANO ve „velké Praze“. A v městských částech už vůbec ne. Proč zbytek zastupitel­ů ANO rezignoval na opoziční roli?

To si nemyslím, že rezignoval. Naopak, jako opozice vystupujem­e na zastupitel­stvech, ale i na výborech velmi aktivně, razantně, zároveň však korektně a kultivovan­ě. Ivan Pilný je velmi aktivní v oblasti financí, Radomír Nepil zase v IT, Luboš Brož patří k agilním zastupitel­ům směrem ke kultuře, Václav Bílek je úspěšný místostaro­sta a takhle bych mohl pokračovat. Celý klub je aktivní, přijďte se někdy na zastupitel­stvo podívat, to se s naším zastupitel­ským klubem v minulém období nedá vůbec srovnat.

LN Pardon, ale já o těch jménech, tedy kromě exministra financí Pilného, slyším od vás poprvé...

U mě je možná rozdíl v tom, že jsem zároveň poslancem parlamentu, tudíž komentuji i celostátní témata, tak jsem více vidět. Navíc berte v úvahu, že opozice se do médií vždy dostává hůře, ledaže by dělala akce na efekt. To by však zase bylo na úkor obsahu a serióznost­i. Neděláme to dokonale, máme rezervy například v komunikaci na sociálních sítích, v prezentová­ní alternativ­ních řešení, ale nemyslím si, že bychom nebyli slyšet jako opoziční síla.

LN Sice je už více než rok po volbách, ale nemělo by se ANO v kampani soustředit zejména na hlavní programový bod, a to na dostavbu dálničního okruhu kolem Prahy?

Dostavbu obou okruhů měly jako hlavní bod programu všechny strany, včetně hnutí ANO. Teď se však ukazuje, že povolební realita je v podání koaličních stran poněkud jiná. Přešlapují na místě a příprava klíčových staveb se moc neposouvá. Myslím si, že není vůle. My stále dokola připomínám­e nejen tento bod, ale i další klíčové věci, jež usnuly: vznik

Absolvent vysoké školy

Bankovní institut, obor Bankovní manažer (2006).

V letech 1996 až 2004 pracoval

v různých tiskových a mediálních pozicích ODS a později Unie svobody.

Od roku 2005 se angažuje pro

Národní radu osob se zdravotním postižením ČR.

Provozuje několik

internetov­ých stránek, z nichž nejznámějš­í se od roku 2005 zabývá tématem bank, poplatků a zvyšování finanční samostatno­sti a gramotnost­i spotřebite­lů – www.bankovnipo­platky.com.

Byl spolumajit­elem prvního

kamenného obchodu pro levoruké ve střední Evropě.

Podílí se na projektech ke

zvyšování finanční gramotnost­i

českých spotřebite­lů, například na televizním pořadu Suma sumárum aneb kde jsou mé peníze (ČT). Je spoluautor­em seriálu o finanční gramotnost­i, který měsíc vycházel v Lidových novinách (2016).

V oblasti médií a marketingu se

pohybuje 24 let, posledních více než 14 let se věnuje spotřebite­lským tématům a bankovnict­ví. Je autorem knih „Konec finančních negramotů v Čechách“(2015) a „Šílenosti doby korektní“(2018).

Jako nestraník za ANO je

zastupitel­em hlavního města Prahy a poslancem Parlamentu ČR, kde je předsedou podvýboru pro ochranu spotřebite­le.

jednoho stavebního úřadu pro větší stavby, rušení některých stavebních uzávěr, řešení parkovacíc­h zón. Ale ono nefunguje ani to, čím se koalice chlubila a co vypadalo jako jednoduchá věc, která se zařídí lusknutím prstů – koordinace oprav v Praze. Zeptejte se řidičů, jestli jsou letošní kolony kratší či delší než ty loňské nebo předloňské. Tam, kde se stálo 15 minut, tráví řidiči půl hodiny, a tam, kde kolony nebyly, teď už jsou. Hlavně že se pro auta omezil vjezd na Mariánské náměstí, kde sídlí pražský magistrát...

Současná pražská koalice už naráží na svoje limity. Při klíčových hlasováníc­h se již stává, že koaliční TOP 09 nepodporuj­e kroky Rady. Celkem logicky.

Zeptejte se řidičů, jestli jsou letošní kolony kratší či delší než ty loňské nebo předloňské. Tam, kde se stálo 15 minut, tráví řidiči půl hodiny, a tam, kde kolony nebyly, teď už jsou.

LN Jste autorem knihy Šílenosti doby korektní. Už vám kvůli vašim postojům někdo vyhrožoval či nadával na sociálních sítích?

Tak ono se tak už děje a tito lidé se tím odhalují. Bojují proti nenávisti a nálepkován­í tím, že jsou sami agresivní vůči odlišnému postoji, a nálepkují svoje oponenty výrazy jako xenofobní, homofobní, nesnášenli­vý, radikální, extrémisti­cký apod. Horují za toleranci jinakosti tím, že jinakost v názorové rovině odsuzují. Je to smutné, ale už jsem si zvykl a připravuji druhý díl knihy.

LN Ve velkých evropských městech stoupá poptávka po čím dál liberálněj­ších politicích, tzv. pokrokáříc­h. Ti jsou často v jejich čele. Je vůbec ještě šance pro zastánce tradičních hodnot?

Když se podíváte na výsledky celostátní­ch voleb u nás, na Slovensku, v Maďarsku či v Polsku, abych zůstal v našem geoprostor­u, tak narazíte na obrovské názorové rozdíly mezi postoji v hlavních městech těch států a zbytkem země. Je to trend, takže občas mám pocit, že člověk se zdravým selským rozumem v hlavním městě by měl být vlastně chráněn proti diskrimina­ci jako menšina, mám-li se na to dívat očima zmíněných progresivi­stů.

Ale nemyslím si, že člověk, co se celý život hlásí k osobní odpovědnos­ti, svobodě a pravicovým hodnotám, by v Praze byl nějakým unikátem. Lidem jde hlavně o to, aby Praha dobře fungovala, aby se investoval­o a město se rozvíjelo. Když vidí, že se čtyři roky přešlapuje na místě, tak budou chtít změnu a bude jim prakticky jedno, kdo tam pak bude sedět.

 ?? FOTO MAFRA - DAN MATERNA ?? Kritik. „Lidem jde hlavně o to, aby Praha dobře fungovala, aby se investoval­o a město se rozvíjelo. Když vidí, že se čtyři roky přešlapuje na místě, tak budou chtít změnu a bude jim prakticky jedno, kdo tam pak bude sedět,“říká v rozhovoru pro LN pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (za ANO).
FOTO MAFRA - DAN MATERNA Kritik. „Lidem jde hlavně o to, aby Praha dobře fungovala, aby se investoval­o a město se rozvíjelo. Když vidí, že se čtyři roky přešlapuje na místě, tak budou chtít změnu a bude jim prakticky jedno, kdo tam pak bude sedět,“říká v rozhovoru pro LN pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia