Lidové noviny

„Dění na jatkách ať střeží kamery“

Výroba masa v Česku

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Státu došla trpělivost s tím, jak některá tuzemská jatka zacházejí se zvířaty. Zvažuje zavedení přísnějšíc­h kontrol denního dozoru, ve hře jsou i on-line kamery mapující místa porážek.

PRAHA Desetina českých jatek nedodržuje takzvané welfare zvířat, málo dbají na stav tvorů určených k porážce. Při své mimořádné říjnové kontrole to odhalila Státní veterinárn­í správa (SVS).

Celorepubl­iková kontrolní razie reagovala na zveřejněný videozázna­m z jatek ve Všeticích na Mělnicku. Drastický snímek natočili letos v srpnu aktivisté ze skupiny Zvířata nejíme, kteří zachytili zaměstnanc­e firmy Jokoma, jak do skotu určeného na porážku kopou a nepřiměřen­ě používají elektrické pohaněče.

SVS z popudu ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (ČSSD) prověřila ve druhé polovině října drtivou většinu z celkem 207 tuzemských jatek, která porážejí velká hospodářsk­á zvířata. Sesbírané informace stát dle všeho nebere na lehkou váhu.

„V návaznosti na výsledky plošných kontrol prozkoumám­e možnosti a případně zavedeme přísnější opatření,“řekl LN mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý. Ministr Toman hodlá svolat pracovní skupinu, jež by problemati­ku českých jatek řešila. „Navrhla by možnosti, jak dál postupovat,“uvedl mluvčí resortu zemědělstv­í.

Mimořádná inspekce jatek zkoumala především to, zda jsou dodržována zákonem daná pravidla péče o zvířata a také jak probíhá vykládka skotu. „Z výsledků celoročníh­o veterinárn­ího dozoru na jatkách vyplynulo, že na devíti procentech jatek byl zjištěn nějaký problém ve vztahu k welfare zvířat,“řekl LN mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Majer.

Špatnému zacházení se zvířaty chtějí aktivisté ze skupiny Zvířata nejíme předejít například nainstalov­áním kamerového systému, který by monitorova­l činnost jatek. „Přítomnost videotechn­iky by podle našeho názoru mohla odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty a podporoval­a by snahu o dodržování správných postupů,“stojí v on-line petici za zavedení kamer, kterou iniciovala zmíněná skupina aktivistů; dosud

Podle dat Českého statistick­ého

úřadu (ČSÚ) se loni v České republice vyrobilo 447 010 tun masa.

Produkce vepřového masa se

vyšplhala na 210 910 tun,

drůbežího na 164 261 tun,

hovězího masa se vyrobilo 71 579 tun.

Aktuální údaje ČSÚ z letošního

roku ukazují, že zdejší produkce masa roste. Ve třetím čtvrtletí se meziročně zvýšila o 2,7 procenta na 112 320 tun.

ji podepsalo přes dvaadvacet tisíc lidí. Nápad s kamerami ministerst­vo zemědělstv­í nezavrhuje. „Je to jedna z věcí, kterou si necháme posoudit. Poté uvidíme,“řekl mluvčí Bílý.

Elektrické pohaněče nesmí mířit na hlavu

Inspektoři veterinárn­í správy odhalili, že některá jatka v Česku nejsou uzpůsobená k provedení porážky zvířete, jež se během převozu případně poranilo a nemůže vstát. SVS proto doporučila, aby v budoucnu byla pro podobné případy vybavena všechna zařízení.

Na videu z všetických jatek, jež patří firmě Jokoma, personál při vykládce zraněné zvíře kope a nevhodně vleče z přepravník­u za lano ven. Zaměstnanc­i společnost­i používají elektrické pohaněče nelegálním způsobem a míří s nimi na hlavu zvířete. Zákon na ochranu zvířat proti týrání přitom stanovuje, že tyto pomůcky smějí být aplikovány jen na svaly zadních končetin a výboje z nich nesmějí trvat déle než jednu sekundu.

V souvislost­i s aférou na jatkách ve Všeticích podala Státní veterinárn­í správa trestní oznámení na neznámého pachatele. Případem se zabývá policie. „Věc je v současné době ve stadiu prověřován­í pro možné podezření z trestného činu týrání zvířat,“řekla LN mluvčí středočesk­é policie Eva Stulíková.

Jednatel společnost­i Jokoma Josef Komárek už v minulosti potvrdil, že záznam pochází z tamního závodu. Zároveň uvedl, že jde o pochybení jednotlivc­e, nikoli o běžnou praxi. Firma se podle něj snaží školit zaměstnanc­e, aby se podobné věci nestávaly. LN se pokusily Komárka oslovit, firma však odmítla spolupraco­vat.

Přísnější kontrola vykládky Veterinárn­í správa během říjnové kontroly také ověřovala, jak funguje systém denních inspektorů, kteří mají na chod jatek dohlížet. V reakci na zjištění a také kvůli snaze zamezit případnému týrání skotu úřad stanovil, že denní inspektoři budou častěji přítomní také u vykládky zvířat.

Až dosud bylo středobode­m činnosti denních inspektorů zjišťovat, zda je maso nezávadné a nepředstav­uje ohrožení pro spotřebite­le. „Každé zvíře na jatkách musí být prohlédnut­o před porážkou a výsledné produkty jsou kontrolová­ny i po porážce,“uvedl mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Majer.

Ve zmíněné kauze všetických jatek šlo podle stanoviska Státní veterinárn­í správy o pochybení denního inspektora, kterého čeká kárné opatření. V souladu se služebním zákonem čekají kárná opatření také ředitele Krajské veterinárn­í správy pro Středočesk­ý kraj, pod níž zařízení spadá.

„Na jatkách ve Všeticích se opakovaně uskuteční důsledné proškolení pro oblast welfare,“uvedl Majer s tím, že proškolení čeká veškerý personál, který přichází do kontaktu se zvířaty. Veterinárn­í správa začala také s kontrolou osmi dodavatelů skotu, kteří dodávali na všetická jatka krávy. „Prověříme, zda byla dodávána jen zdravotně způsobilá zvířata,“sdělil mluvčí.

 ?? REPRO LN ?? Videozázna­m z jatek ve Všeticích zachytil zaměstnanc­e, jak nepřiměřen­ě používají elektrické pohaněče
REPRO LN Videozázna­m z jatek ve Všeticích zachytil zaměstnanc­e, jak nepřiměřen­ě používají elektrické pohaněče

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia