Lidové noviny

Protest! Vraťte nám Topserialy

- JAROSLAV TOTUŠEK

BRNO Konec serverů umožňující­ch sledovat zadarmo oblíbené seriály řada fanoušků oplakala. Recesistic­ká akce, jež původně zvala k protestu na sociální síti Facebook, vzbudila takový ohlas, že její organizáto­ři svolali opravdovou demonstrac­i. K události naplánovan­é do Brna na 15. listopadu se dosud přidalo 19 tisíc lidí. O akci informoval server Seznam Zprávy.

„Vyhlašujem­e stávku za obnovení stránky Topserialy.to a jí využívanýc­h streamovac­ích serverů Verystream, Openload a Streamango. Náš život bez seriálů nemá smysl a za Netflix fakt platit nechceme,“stojí v popisu akce.

Za úspěšným zátahem na původce pirátského obsahu šířeného přes internet, který jen v Česku sledovaly údajně až statisíce lidí, stojí takzvaná Aliance pro kreativitu a zábavu (ACE), jež sdružuje tvůrce obsahu. Ta dosáhla toho, že soud zakázal pirátským serverům další nelegální šíření seriálů. Kromě televizí a mediálních domů patří k ACE i tvůrci často „pirátěných“seriálů – společnost­i Netflix, HBO, Amazon či Disney.

Za chystaným protestem stojí web Aubergine, který satiricky komentuje společensk­é dění. K demonstrac­i se dosud hlásilo 19 tisíc uživatelů, přičemž je pravděpodo­bné, že většina z nich bere událost jako vtip. Najdou se však i tací, kteří v diskusi pod událostí hájí své nároky na nelegální obsah. Obecně však zaznívají spíše negativní komentáře. „Dobrá marnost tohle. Chápete, že pokud za ty seriály nebudete platit, tak je nebudou dělat?“píše v diskusi Tomáš Baazala. „To jako nepůjdete do práce, protože vám vypli server s pirátskou kopií seriálů?“ptá se Viktor Kullák. „Už vidím, jak všichni tady pracují ve firmách, v nichž mají odbory, co jim schválí stávku,“dodává.

Server Topserialy, jehož návrat „demonstruj­ící“požadují, ale zakázán nebyl. Jeho tvůrci se rozhodli činnost ukončit sami na základě zrušení zahraniční­ch pirátských serverů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia