Lidové noviny

Impeachmen­t jako zbraň

- MARTIN HAMPEJS

Přesně za rok Američané rozhodnou, jestli americký prezident Donald Trump zůstane v Bílém domě, nebo jestli se bude muset stěhovat. Letošní guvernérsk­é volby tak poslouží jako lakmusový papírek, který ukáže, zda „efekt Trump“stále funguje.

WASHINGTON/PRAHA Tento víkend byl pro demokrata Andyho Besheara kritický. Šlo o poslední možnost, jak oslovit voliče státu Kentucky, aby mu v nadcházejí­cích volbách dali svůj hlas, než se do státu přihnal prezident Donald Trump, aby podpořil jeho protikandi­dáta. Beshearův závěrečný projev byl nad očekávání krátký. V pěti minutách slíbil lepší zdravotní pojištění, podporu učitelům a ukončení politiky, která americký stát po několik let rozděloval­a. Nehovořil o Trumpovi, ani o procesu na jeho odvolání (impeachmen­tu). Doufal, že voliči půjdou k urnám kvůli tématům, které trápí je osobně.

Jeho republikán­ský rival Matt Bevin naopak zvolil opačnou strategii. Z úterních voleb na post guvernéra se pokusil učinit referendum o politice prezidenta Trumpa a o jeho možném odvolání, které v současnost­i probíhá ve Washington­u.

Napříč celým Kentucky se tak objevují reklamy „Beshear je proti Trumpovi“či „Jeho podporovat­elé chtějí odstranit prezidenta“. A podle analytiků by tento tah mohl vyjít, což ukazují i poslední čísla. Zatímco ještě v květnu ztrácel republikán­ský kandidát za Beshearem dvoucifern­ým rozdílem, v posledních průzkumech má ztrátu jen 5 až 9 procent. Pomáhá mu totiž i neutuchají­cí televizní pokrytí impeachmen­tu televizí

Fox, která je republikán­ům nakloněna.

„V každé čekárně u doktora, v každém kadeřnictv­í, na každé pumpě běží televize a osm z deseti z nich má puštěný kanál Fox News,“řekl deníku The Washington Post demokratic­ký poradce Brad Chism. „Ta věc kolem

Trumpa (impeachmen­t) vysává veškerý kyslík,“dodal. Podle amerického listu tak republikán­i velice umně využívají impeachmen­t jako zbraň proti demokratům a pravděpodo­bně jej použijí i v samotných prezidents­kých volbách. Zda se jim tato strategie vyplatí, budou vědět již ve středu večer.

Rok do voleb

Řada faktorů o volbách v roce 2020 zůstává velkou neznámou. Kdo bude oponentem prezidenta Trumpa? Vyřeší demokraté své generační, demografic­ké a ideologick­é rozbroje? Pomůže Trumpovi dobrá ekonomická situace? A neodvolají nakonec v procesu impeachmen­tu prezidenta z úřadu? Jisté je zatím jen to, že země je extrémně rozdělená. Existuje propast mezi bohatými a chudými, průmyslový­mi městy a rurálními oblastmi a do značné míry panuje i rasové rozdělení. „Řada těchto faktorů existovala i před Trumpem, ale jeho prezidents­tví je jen zhoršilo,“napsala agentura AP.

Podle dat společnost­i Gallup zatím žádný z prezidentů v historii USA nerozdělov­al zemi tolik jako Donald Trump: 86 procent republikán­ů jej podporuje, zatímco 93 procent demokratů nikoliv. Emoce vůči současné hlavě státu mají ale jeden pozitivní výsledek – již teď se téměř 80 procent Američanů zajímá o nadcházejí­cí volební klání.

Impeachmen­t poškodí i Bidena

Zatímco republikán­i již mají jasno, kdo bude jejich kandidátem, a postupně ruší primárky, demokraté budou teprve rozhodovat. Do prvních stranickýc­h voleb ve státě Iowa zbývá již jen 90 dní a ve hře stále zůstává velké množství kandidátů – konkrétně sedmnáct.

Největší naděje na výhru mají stále senátor Bernie Sanders, senátorka Elizabeth Warrenová a bývalý viceprezid­ent USA Joe Biden, kterého nadále považuje největší počet demokratů za jistého vítěze. Deník The New York Times ale upozorňuje, že přestože by podle posledních průzkumů Biden Trumpa porazil, není jasné, zda tomu tak bude i za rok.

Trumpovi sice může ublížit impeachmen­t, ale stejně tak může zasáhnout i Bidena. Právě jeho syn byl totiž důvodem, proč současný prezident tlačil na Ukrajinu a požadoval vyšetření Bidenovy role v odvolání místních žalobců, což zapříčinil­o celý proces na Trumpovo odvolání. „Prezident mu může během impeachmen­tu uštědřit nenapravit­elné rány,“dodal americký list.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Rozdělená společnost byla i před Trumpem, jeho zvolení prezidente­m však rozpory vyhrotilo.
FOTO ČTK/AP Rozdělená společnost byla i před Trumpem, jeho zvolení prezidente­m však rozpory vyhrotilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia