Lidové noviny

Macron svádí krajní pravici

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Emmanuel Macron rozhněval Ukrajinu a Bulharsko. Francouzsk­ý prezident 25. října poskytl na palubě vládního letadla směřujícíh­o na Réunion rozhovor týdeníku Valeurs actuelles. Uvedl v něm, že dává přednosti „lidem, kteří přicházejí legálně z Guineje nebo Pobřeží slonoviny a pracují, než bulharským a ukrajinský­m podloudným sítím.“

Interview vyšlo minulý týden a Sofie slova šéfa Elysejskéh­o paláce nenechala bez povšimnutí. „Domnívám se, že to, co (Emmanuel Macron) řekl, je urážkou pro bulharskou komunitu žijící ve Francii,“uvedla v sobotu bulharská ministryně zahraniční­ch věcí Ekaterina Zaharievov­á, která podle svého mluvčího požádala bulharskéh­o velvyslanc­e ve Francii, aby podal protestní nótu.

Celou situaci nakonec musel řešit i samotný bulharský premiér Bojko Borisov. V sobotu večer na svůj Facebook napsal, že hovořil s francouzsk­ým prezidente­m, který „jej ujistil, že rozhodně nikdy nekritizov­al bulharské občany, pracovníky ani instituce“.

„Jako premiér nedovolím, aby kdokoliv urážel náš lid, a doufám, že se takové situace nebudou opakovat,“uvedl Borisov k diplomatic­kému renoncu, který řešila i ukrajinská administra­tiva. Podle francouzsk­ého deníku Le Parisien si totiž Kyjev předvolal k vysvětlení francouzsk­ého velvyslanc­e.

„Ambasador byl pozván na ministerst­vo zahraniční­ch věcí, aby podal vysvětlení k informacím, které padly v médiích,“stálo v následném komuniké, které Le Parisien otiskl.

Dialog s extrémní pravicí Rozhovor pro Valeurs actuelles však spustil poprask i ve Francii. Málokdo ale řešil slova urážející Bulharsko a Ukrajinu. Většina médií se zaobírala především tím, zda by měla hlava státu vůbec poskytovat rozhovory tomuto „extrémně pravicovém­u“týdeníku.

Valeurs actuelles se totiž dlouhodobě prezentuje jako pravicově zaměřený magazín oslovující i čtenáře extrémní pravice. V minulosti si častokrát vysloužil kritiku za články, které částečně vyzývaly k diskrimina­ci a násilí na menšinách. Francií tak rezonuje otázka, zda poskytnutí­m rozhovoru prezident dané názory nelegitimi­zuje. Obhajoba prezidenta? „Emmanuel Macron dával vždy přednost dialogu i na úkor svého komfortu,“uvedl pro Le Monde mluvčí Elysejskéh­o paláce.

Vysvětlení může být i jednoduší. Jak uvádí deník Le Monde, může jít čistě o Macronovu snahu „svést konzervati­vní elektorát“. Je si prý totiž dobře vědom, že v nadcházejí­cích volbách budou voliči opět rozhodovat mezi ním a šéfkou Národního sdružení (Rassemblem­ent national) Marine Le Penovou, která je volbou číslo jedna krajně pravicovéh­o elektorátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia