Lidové noviny

Donbas stahuje frontové linie

Pilotní projekt stahování z linie dotyku mezi povstalci a armádou na Donbase má být prvním krokem k míru.

- TOMÁŠ VLACH

PETRIVSKE/PRAHA Frontové linie na Donbase mají 410 kilometrů, pozornost se ale v posledních dnech obrací na tři z nich, odkud se mají stáhnout síly separatist­ů a ukrajinské armády. Vyjednavač­i se na nich dohodli sice už před třemi lety, pokud by se ale odvedení konečně podařilo, byl by to vůbec první posun směrem k míru od února 2015. Odchod vojsk ve Stanycji Luhanské, Zolotém a Petrovském je pilotním projektem, po němž mají následovat další místa donbaské fronty. Především ale jde o podmínku pro uspořádání schůzky v takzvaném normandské­m formátu, ve kterém se o východě Ukrajiny jednalo doposud v Minsku – tedy mezi Ukrajinou, Ruskem, Francií a Německem.

Ze Stanycje luhanské (nejde o nádraží, ale o tradiční název kozácké vesnice, které se říkalo stanycja) se vojska stáhla už v červnu, ze Zolotého o víkendu. Vojáci na obou stranách opustili zákopy, které byly od sebe asi sto metrů a odešli z každé strany na kilometrov­ou vzdálenost. Znamená to, že po sobě nemohou střílet z ručních zbraní a jejich postavení lze zasáhnout jen z děl či minometů, které by podle platných dohod na frontě už být neměly. V pásmu nikoho mohou patrolovat hlídky, na dodržování zásad

Oblasti kontrolova­né proruskými rebely příměří mají dohlížet pozorovate­lé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), a to i prostředni­ctvím dronů.

Kdykoli jsme schopni se během pěti minut vrátit,“řekl novinářům jeden z ukrajinský­ch vojáků, to se ostatně stalo při předchozíc­h pokusech v minulých třech

RUSKO letech, kdy armáda linie znovu obsadila. Tehdy ale byl u moci prezident Petro Porošenko, který zastával směrem k Donbasu spíš konfrontač­ní kurz. Jeho nástupce Volodymyr Zelenskyj už před volbami sliboval, že chce válku ukončit. Učinil řadu vstřícných kroků, z nichž asi nejvýznamn­ější bylo schválení takzvaného Steinmeier­ova plánu, který předpoklád­á uznání samosprávn­ého statusu povstaleck­ých území.

Hrozí další invaze?

V Petrivském měly síly obou stran odstoupit v pondělí, ukrajinští vojáci to ale odmítli s tím, že před pěti dny povstalci jejich pozice ostřeloval­i a nebyla tak dodržena podmínka sedmidenní­ho klidu zbraní před stažením. „Už jsme poslali dopis OBSE, sedmého se připravuje­me, osmého se stahujeme. Tedy pokud nebude porušen režim klidu,“prohlásil velitel operace na Donbase generál Vladimír

Kravčenko. Pokud by se stažení u Petrivskéh­o podařilo, následoval­a by druhá fáze v podobě likvidace okopů.

„Všechno bude záviset na lídrech čtyřky, a na prezidento­vi Ruské federace v neposlední řadě,“odpověděl mluvčí Kremlu na otázku, zda se normandský summit uskuteční i v případě, pokud by se stahování komplikova­lo. Řešení situace na Donbase se ale zdá být ještě hodně daleko a Kyjevu se nechce do některých kroků Steinmeier­ova plánu. Platí to zejména o uspořádání voleb na území separatist­ů, kde lze jen těžko ovlivnit, aby povstalečt­í lídři tímto způsobem nelegitimi­zovali svou moc.

Podle expertů oslovených portálem Obozrevatě­l se věci ještě mohou zkomplikov­at. Rusko například pokračuje ve vydávání pasů lidem z povstaleck­ých území a uvažuje o rozšíření nabídky na celý Donbas. „Jestli budou nadále rozehrávat situaci, a oni budou, aby zabrali celé území Luhanské a Doněcké oblasti, tak ty pasy začnou vydávat. No a pak bude následovat úder na jih,“obává se bývalý ministr zahraničí Porošenkov­y éry Pavel Klimkin.

Ukrajinští vojenští experti spočítali, že pro vytvoření koridoru spojujícíh­o na jihu Krym – Donbas a Podněstří by Rusku (i vzhledem k náklonnost­i části místních obyvatel) stačilo kolem 240 tisíc vojáků. „A na minulých cvičeních Rusové běžně dali dohromady uskupení o počtu 250 tisíc lidí,“podotýká bývalý zástupce náčelníka generálníh­o štábu Ukrajiny Igor Romaněnko.

 ??  ?? Slavjansk Zolote
Pivdenne
Petrivske
Mariupol
Horlivka
Doněck
Novoazovsk
Kyjev
Krym
Luhansk
Stanica Vuhlehirsk Luhanska Debalceve
Sverdlovsk Hrabove
Ilovajsk
RUSKO
hranice Luhanské a Doněcké oblasti separatist­ické oblasti Krym, anektován Ruskem (2014)
Taganrog
Azovskémoř­e
Rostov na Donu
Ukrajinská vojenská hlídka prochází pásmem nikoho na luhanském sektoru Zolote
Slavjansk Zolote Pivdenne Petrivske Mariupol Horlivka Doněck Novoazovsk Kyjev Krym Luhansk Stanica Vuhlehirsk Luhanska Debalceve Sverdlovsk Hrabove Ilovajsk RUSKO hranice Luhanské a Doněcké oblasti separatist­ické oblasti Krym, anektován Ruskem (2014) Taganrog Azovskémoř­e Rostov na Donu Ukrajinská vojenská hlídka prochází pásmem nikoho na luhanském sektoru Zolote

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia