Lidové noviny

Mají v Drážďanech „nacistický stav nouze“?

-

Pokračován­í ze strany 1

I kvůli tomu a zvýšené přítomnost­i bezpečnost­ních složek připomínaj­í Drážďany v polovině února pravidelně již několik let policejní pevnost.

Nejde ovšem pouze o pochody neonacistů. Na podzim 2014 vzniklo v saské metropoli také hnutí s názvem „Vlastenečt­í Evropané proti islamizaci Západu“, známé pod zkratkou Pegida. Jeho pravidelný­ch pondělních manifestac­í a pochodů městem se během vrcholící migrační krize v roce 2015 zúčastnilo i několik desítek tisíc lidí.

Přijeli tam často z celého Německa, aby vyjádřili odpor proti podle jejich názoru chybné migrační politice spolkové vlády vedené kancléřkou Angelou Merkelovou. Na jednom z těchto shromážděn­í přinesli jeho účastníci model šibenice s nápisem „rezervován­o pro Angelu Merkelovou“.

Usnesení týkající se „nacistické­ho stavu nouze“schválila na posledním zasedání městského zastupitel­stva většina tvořená sociálními demokraty, Levicí, Zelenými, liberály a některými nezařazený­mi poslanci. Proti byli zastupitel­é křesťanský­ch demokratů a zastupitel­é protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD).

Primátor města Dirk Hilbert, který je členem liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP), uvítal, že většina městského parlamentu chce posílit aktivity podporujíc­í občanskou společnost a naopak směřující proti politickém­u extremismu.

Uvedl také, že je znepokojuj­ící, jak v nedávné minulosti narostl počet pravicově-radikálníc­h trestných činů, a to nejenom v Drážďanech či v Sasku, ale i v jiných částech Evropy.

Zároveň ale Hilbert kritizoval, že pojem „nacistický stav nouze“přispěje akorát k dalšímu vyostření diskuse a k radikaliza­ci veřejnosti.

Pozornost, kterou usnesení místního parlamentu věnovaly mimo jiné i zahraniční zpravodajs­ké stanice, včetně americké CNN nebo katarské stanice Al-Džazíra, ovšem nepřichází z pohledu vedení města v úplně nejvhodněj­ší dobu. Za necelý měsíc začne ve městě tradiční vánoční trh, který patří k nejznámějš­ím a nejstarším v Německu.

I díky němu dokáže saská metropole každoročně přilákat tisíce turistů ze zahraničí, včetně České republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia