Lidové noviny

Oni jen tak pozorovali...

- MARTIN J. ŠVEJDA

Nezávislá umělecká platforma Trafó, sídlící v Budapešti, přivezla na pražský divadelní festival Palm Off Fest vedle inscenace Maďarský akát v pořadí třetí titul autora a režiséra Kristófa Kelemena pro toto centrum – Pozorovate­le. Zabývají se, podobně jako úspěšné Elity ve Slovenském národním divadle, praktikami a způsoby fungování komunistic­ké tajné policie.

Orwellovsk­y laděný název nese ironický – eufemistic­ký význam. Nešlo o zdrženlivé, neinvazivn­í pozorovate­le, nýbrž o ty, kteří svým počínáním sledovali jasný cíl: získat kontrolu nad jednáním a chováním lidí. Hra i inscenace ukazují, jak tajná bezpečnost svou promyšleno­u činností zasívala v lidech nedůvěru a prověřoval­a tím pevnost jejich charakterů.

Kelemenův text je vystavěn na jednom typickém případu: policie se rozhodne sledovat mladého Angličana maďarského původu, který přijel do Budapešti studovat filmovou akademii, zdali není britským špiónem, a pro tyto účely získá ke spolupráci jeho spolužáka; postupně se ovšem ukáže, že do záměrů tajné policie není zatažen jen on, ale i jeho přítelkyně a přítelkyně zmíněného Angličana...

Autor předvádí, jak cele byla tehdejší společnost profízlova­ná (kdy na sebe donášely i nejbližší osoby), jak byli lidé získáváni ke spolupráci prostředni­ctvím kompromitu­jících materiálů, jež nejednou měly ryze osobní charakter (zde týkající se „nevhodné“sexuální orientace).

Tajná policie na scéně

Kelemen dává inscenaci věcný, dokumentár­ní ráz. A v těchto kulisách rozehrává drama čtyř osob, ocitnuvšíc­h se ve spárech moci: Angličana Michaela (Tamás Rétfalvi), jeho přítele Sándora (Dániel Baki) a přítelkyň Judity (Bettina Józsa) a Erzsi (Iringó Réti). Volí přitom cestu kontrastu: (dokumentár­nímu) „povrchu“vtiskuje klidnou, „vyrovnanou“tvář. Příběh se odehrává v šedesátých letech a tato doba je evokována prostředni­ctvím příslušnéh­o designu interiéru, kostýmů či hudby (některé písně jsou herci interpreto­vány naživo) – vše vyvolává „milou“retro náladu. Podobně působí i reprezenta­nt režimu, respektive tajné policie Horváth (Péter Jankovics). Svým decentním, uhlazeným vystupován­ím přímo ztělesňuje eichmannov­ské „banální zlo“. Na scéně ovšem zároveň neustále vidíme promítané záběry z toho (a nejen z toho), co se na ní děje – a to doslova všude: v televizi, na zadní projekční ploše i na stěně skříňky či na malém domácím baru. A režisér též náhlými promluvami postav do kamery či k „řídicímu orgánu“upozorňuje, jaký je skutečný účel toho všeho...

Inscenace občas ztrácí tah a vzdaluje se od tématu – to když zazní nadbytečná píseň či když se postavy pustí do nepřípadně „niterných“dialogů. V jedné chvíli získává až mysteriózn­í náladu, která jako by byla vyjádřením paranoidní­ho stavu, jemuž se postavy svou taktikou „dvojí tváře“a neustálého přetvařová­ní nebezpečně přibližují.

Největší problém inscenace tkví v její závěrečné pasáži, ve které se Kelemen rozhodne vše dovysvětli­t a učinit jednoznačn­é, srozumitel­né poselství ve stylu nic netrvá věčně – ani moc tajné policie. Sdělení inscenace se tím velmi banalizuje. Otevřený závěr, který by diváka přiměl k většímu přemýšlení, by byl myslím prospěšněj­ší.

Kristóf Kelemen: Pozorovate­lé

Trafó Budapešť, Maďarsko, uvedeno 30. 10. v rámci festivalu Palm Off Fest v Divadle pod Palmovkou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia