Lidové noviny

Lepší inflace

Jak metodika měření inflace změnila měnovou politiku Fedu a nafoukla realitní bublinu

-

Index spotřebite­lských cen, ve zkratce inflace, je veličina ostře sledovaná ekonomy, centrálním­i bankéři i širokou veřejností. Centrální bankéři řeší problém, proč inflace neroste dost rychle. Většina centrálníc­h bank má za cíl dosahovat inflace kolem dvou procent ročně, přičemž tento cíl se v posledních letech nedaří plnit: inflace bývá příliš nízká. Důsledkem jsou různé tvořivé nápady v oblasti měnové politiky směřující ke stimulaci inflace.

Široká veřejnost vnímá problém opačně. Lidé mají tendenci nevěřit oficiálně vykázaným číslům a zhusta se domnívají, že skutečná inflace je mnohem vyšší. Vyskytují se názory, že inflace je uměle manipulová­na.

Kde je pravda? Podívejme se na historii měření inflace v USA počínaje 70. lety, neboť statistick­é úřady ostatních zemí do značné míry americkou metodiku kopírovaly a kopírují.

Jak počítat ceny bydlení

V červenci 1972 prezident Nixon podepsal zákon, který zavedl automatick­é indexování starobních a jiných důchodů na základě inflace počínaje rokem 1975. Již tehdy ale správní rada Social Security (americký veřejný pilíř penzijního systému) varovala, že prostředky na důchody mohou být vyčerpány již během několika let.

Ekonomové poukázali na fakt, že náklady na bydlení, které měly v indexu značnou váhu, rostou rychleji než ceny ostatních položek. Vzniklo doporučení počítat ceny bydlení „jinak“. Jak? Za prvé, počítat pouze s cenami nájemného a vyřadit ceny rezidenční­ch nemovitost­í. Začátkem 80. let různé vládní agentury zkoumaly metodiku měření inflace. Bylo konstatová­no toto: „Protože inflace nerozlišuj­e mezi domem jakožto investicí a nástrojem pro bydlení (v originále „source of shelter services“), rychlý růst hodnoty nemovitost­í byl považován za nárůst životních nákladů spíše než za nárůst bohatství pro majitele domů. Kromě toho, ceny nemovitost­í mají v indexu spotřebite­lských cen nerealisti­cky velkou váhu, protože náklady na hypotéky se počítají současně s plnou nákupní cenou.“

Tak to vysvětluje dokument amerického Bureau of Labor Statistics. Jinými slovy, růst cen nemovitost­í je vlastně v pořádku, protože domácnosti, které nějakou vlastní, jsou bohatší – tím se kompenzuje růst cen bytů a domů pro tu část domácností, která své bydlení ještě nevlastní. Ještě jinak: když Petr sní celé kuře a Pavel žádné, statistick­y vzato oba snědli polovinu.

Krátce k evropské metodice HICP (Harmonised Index of Consumer Prices). Tato metodika „pro jistotu“neobsahuje ani imputované nájemné. Když ceny bytů raketově rostly v Irsku nebo ve Španělsku, inflace zůstávala nízká.

Během první poloviny 80. let ceny nemovitost­í zmizely z amerického indexu spotřebite­lských cen. Přesně řečeno, byly nahrazeny tzv. imputovaný­m nájemným, což je hypotetick­á částka, kterou domácnosti ušetří za nájemné, když bydlí ve vlastním. Zároveň poklesla celková váha bydlení v indexu spotřebite­lských cen.

Výsledek? Během období 1988–2006 rostly ceny amerických rezidenční­ch nemovitost­í o více než dva procentní body rychleji než ceny imputovaný­ch nájmů.

Dopad na celkovou inflaci lze vyjádřit v desetinách procenta ročně – tento rozdíl již dokázal změnit měnovou politiku amerického Fedu tak, že se nafoukla realitní bublina. Ta kulminoval­a právě v letech 2006–2007 a měla za následek hypoteční krizi. Kdyby byla ponechána původní metodika z roku 1953, finanční krize by možná nemusela být!

Kdyby byla ponechána původní metodika z roku 1953, finanční krize by možná nemusela být!

Boskinova komise a tzv. hédonické indexování

Ale to ještě není vše. Během 90. let se americký penzijní systém dostával opět do problémů. Bylo třeba najít řešení. Zvýšit odvody? Ne. Odstranit Nixonovu indexaci? Ne. Ještě více zmanipulov­at měření inflace? Ano, super nápad!

Vznikla tzv. Boskinova komise. Ta doporučila řadu „zlepšení“. Jedním z nich byla substituce položek s rychleji rostoucími cenami za jiné. „Například když růst cen hovězího nutí lidi kupovat více kuřecího, aby udrželi své náklady na potraviny na uzdě,“vysvětluje tento přístup Federální rezervní banka v San Francisku v článku zvaném A Better CPI (Lepší inflace) publikovan­ém v únoru 1999.

Hlavním výsledkem činnosti Boskinovy komise však bylo tzv. hédonické indexování. Nový televizor má širší úhlopříčku než starý – má tedy vyšší užitnou hodnotu a při stejné ceně je tak vlastně levnější. A protože tento přístup lze aplikovat na širokou škálu spotřebníh­o zboží, výsledkem je dosti znatelné snížení oficiální inflace oproti tomu, co spotřebite­lé vnímají. Oficiální odhad vlivu doporučení Boskinovy komise je zhruba 1,1 procentníh­o bodu ročně. (Skutečnost, že životnost nového spotřebníh­o zboží bývá většinou výrazně nižší než životnost zboží vyrobeného během 50. až 70. let v důsledku rozmachu metodiky „planned obsolescen­ce“, nebyla komisí vzata v úvahu.)

Jaká by byla inflace podle původní metodiky ve srovnání s inflací, jak ji známe? Pravděpodo­bně až o dva procentní body ročně vyšší. Velmi pravděpodo­bně by se promítla do úrokových sazeb a dost možná by tak bylo možné vyhnout se finanční krizi.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom,
Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia