Lidové noviny

Proč není Greta ve škole?

-

Dokonce i filozofie má své bestseller­y. Jedním z největších je Palečka, esej nedávno zesnulého francouzsk­ého filozofa vědy Michela Serrese. Zamýšlí se v ní nad budoucnost­í, kterou přinášejí nové technologi­e. Nástup digitálníh­o věku se přitom nebojí přirovnat k éře, kdy se Řekové naučili psát a argumentov­at, anebo k renesanci, kdy se zrodil knihtisk a nastala vláda knihy.

Jeho vyprávění sleduje trhlinu či přelom, který se utváří uprostřed naší doby a naší společnost­i. Na druhé straně tohoto tektonické­ho zlomu stojí nová generace, Palečci a Palečky. Tedy mladí lidé, kteří pomocí palců obratně ovládají na mobilu hru nebo vyhledávač. Žijí v symbióze s novými technologi­emi, které jim umožňují nevídaně snadný přístup k vědomostem. A zároveň je činí lhostejným­i k tradičním hodnotám a autoritám.

Vezměme si třeba rodinu. Když si jejich praprarodi­če v den svatby přísahali věrnost, bylo to na deset až dvacet let. Pokud spolu chtějí žít oni, budou si totéž přísahat na dalších 65 let? Nebo školu. Jaké vědomosti jim mají učitelé předávat, když jsou všechny k mání na internetu, snadno dostupné, ověřené a vlastně už předané?

Serresův esej nám může pomoci objasnit mnohé paradoxy, které se pojí k jedné z nejviditel­nějších zástupkyň nové generace, švédské školačce Gretě Thunbergov­é. Tradiční politici na ni reagují jako na rudý hadr. Nikoho nezastupuj­e, není expertkou na nic. Jakým právem tedy mluví na vrcholném ekologické­m summitu, navíc tak pohrdavě? Proč není ve škole?

Pro novou generaci to však žádný paradox není. Žijeme v době, kdy je díky sítím slyšet hlas každého. A každý může o projednáva­ném tématu vědět víc než učitel, novinář, poslanec či prezident USA. Gretino vystoupení v sídle OSN v New Yorku tak hlavně ukazuje, že lesk tradičních institucí je jako záře hvězd, u nichž astrofyzic­i spočítali, že již dávno vyhasly.

To, s čím Gretini kritici pracují, je presumpce neschopnos­ti. Třeba ve škole byla výuka až do včerejška exkluzivní nabídkou, která se nestará o míru poptávky či názory školáků. Poslouchej­te a mlčte, ozývalo se učebnami. Jenže v době, kdy jsou vědomosti vždy a všude na dosah, působí jednosměrn­á nabídka směšně.

Nová generace se dožaduje presumpce schopnosti. Poprvé v dějinách veřejnost disponuje stejnými vědomostmi a rozhodovac­ími schopnostm­i jako politici, novináři a jiní dinosauři. „Tato klíčová změna začíná pomalu rezonovat v celé společnost­i. Netýká se jen vzdělání, ale i práce, podnikání, zdravotnic­tví, zákonodárs­tví a politiky. Cítíme, že ji bezodkladn­ě potřebujem­e, ale ještě se k ní neblížíme. Pravděpodo­bně proto, že ti, kdo uvízli v předchozíc­h stadiích, dosud nevyklidil­i pole, a naopak horlivě připravují reformy podle zastaralýc­h vzorů,“napsal Serres.

Nová generace se dožaduje presumpce schopnosti. Poprvé v dějinách veřejnost disponuje stejnými vědomostmi a rozhodovac­ími schopnostm­i jako politici, novináři a jiní dinosauři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia