Lidové noviny

Nepochopen­ý cíl Zelené karty ODS

- MILOŠ VYSTRČIL senátor ODS

Vpátečních Lidových novinách vyšel komentář Martina Zvěřiny s názvem Kartička ODS, s podtitulke­m Po opravdové zelené politice existuje poptávka.

Protože jsem v současné době koordináto­rem týmu ODS pro oblast životního prostředí a zemědělstv­í, se zájmem jsem si komentář přečetl a dovolím si k textu několik poznámek.

Martin Zvěřina bohužel nepochopil, že hlavním cílem Zelené karty ODS (Kartičky ODS) nebylo a ani nemělo být představit konkrétní a podrobný program ODS pro životní prostředí a zemědělstv­í, ale sdělit informaci o změně akcentu – důrazu v politice ODS směrem k oblastem životního prostředí a zemědělstv­í – a zároveň stručně informovat o programový­ch a koncepčníc­h východiscí­ch.

Díky své mylné úvaze Martin Zvěřina tudíž logicky nenachází v Zelené kartě ODS konkrétní stanoviska například k unijním závazkům. Nemohou tam být. Účel představen­é Zelené karty je v tuto chvíli jiný. To však panu komentátor­ovi v kritickém přístupu k Zelené kartě evidentně nebrání a vytváří svoji vlastní Kartičku ODS podle Martina Zvěřiny.

Martin Zvěřina také píše, že ODS vedla svatou válku za nedotknute­lnost obydlí travičů, kteří pálí v kotli kdeco a ničí zdraví sousedům. Přestože se tato věc obsahu Zelené karty svojí konkrétnos­tí vymyká, dovolím si poznamenat, že pan Zvěřina je opět vedle jako jedle. ODS nevedla svatou válku, pouze poukazoval­a například mými vyjádřením­i na rakouský model, ve kterém kontroly provádějí kominíci, a to zejména formou komínových stěrů, u kterých se na rozdíl od přímé kontroly kotlů při předem nahlášené návštěvě dá mnohem obtížněji podvádět.

Ke konci komentáře pan Zvěřina vyslovuje myšlenku, že podpora byznysu a ochrana životního prostředí se z hlediska střetu zájmů vylučují. Kde prý začíná jedno, končí druhé. Pokud bych to vzal vážně a doslova, potom sám pan komentátor vlastně nemůže bez vlastního střetu zájmů psát v Lidových novinách o potřebě ochrany životního prostředí, protože svým psaním zároveň podporuje byznys majitele LN premiéra a byznysmena Andreje Babiše, který nyní svůj majetek svěřil svěřenským fondům. Pokud se na to podívám realistick­y, tak musím napsat, že například recyklace plastových odpadů je také byznys. Jinými slovy, to, co píše pan komentátor, je hloupost.

Úplně na závěr: Na jiném místě se rovněž v pátečních Lidových novinách vyskytuje článek Zelená, nikoliv modrá ODS. Za ODS jsou v něm ve vztahu k životnímu prostředí citováni předseda sněmovního ústavněprá­vního výboru poslanec Marek Benda a předseda Senátu Jaroslav Kubera. Nic proti tomu, jenom při vší úctě k autorovi článku jsem to pochopil tak, že pokud budou LN potřebovat něco vědět třeba o názoru hnutí ANO na energetick­ou politiku, vydají se zřejmě s prosbou o názor například za poslancem a předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou nebo za předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem.

Šlo o to informovat o změně akcentu – důrazu ODS směrem k oblastem životního prostředí a zemědělstv­í a zároveň stručně informovat o programový­ch a koncepčníc­h východiscí­ch

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia