Lidové noviny

Slováci vyhlížejí zelený benzin

Slovenské pumpy od ledna nabídnou palivo s vyšším obsahem lihu, a tedy i rizikem pro starší automobily

- MIROSLAV PETR

BRATISLAVA/PRAHA Dvojnásobn­ý podíl lihu, mírně vyšší spotřeba a možná i dražší jízda. Řidiči tankující na Slovensku benzin se musejí od Nového roku připravit na změnu v parametrec­h paliva. Slovenským parlamente­m (Národní radou) schválený zákon nařizuje, že motorový benzin, prodávaný na slovenském trhu od začátku roku 2020, musí v jednom litru obsahovat minimálně devět procent bioetanolo­vé (lihové) složky – místo současných pěti procent.

Benzin v kvalitě E10 (do deseti procent biolihu), který může zhoršit fungování motorů starších vozů a který je dražší o haléře až desetníky než současný Natural 95, zavedou i čeští petrolejář­i. U nás to umožňuje už současná norma a není nutná změna zákona, ale zdejší dodavatelé ještě váhají. Celou Evropskou unii k tomu však tlačí závazek snížení emisí CO2, jehož splnění je bez navýšení podílu biopaliv nereálné.

Brusel zavelel, hrozí pokuta Do konce příštího roku tak musejí členské státy Evropské unie snížit podíl oxidu uhličitého v palivech o šest procent oproti roku 2010, další snižování má následovat po roce 2020. Je přitom na každé zemi, jak toho dosáhne. V současné době je však Česko zhruba na čtyřech procentech, podobně jako Slovensko.

Sousedé na východě už ale reagují na evropské cíle nyní. Při nesplnění závazku hrozí petrolejář­ům mnohamilio­nové pokuty.

Slovenský zákon ještě čeká na podpis prezidentk­y, ale jeho zavedení se už zdá neodvratné. Znamená to, že z moci úřední nebude možné Natural 95 s původním pětiprocen­tním obsahem lihu v zemi pod Tatrami prodávat vůbec. Anebo možná jen v prémiových, a tedy dražších benzinech s oktanovým číslem 98 a víc.

„Zavedení E10 je podle vzoru jiných států, které tak učinily, jedním z možných opatření, jak řešit emisní cíle ve střednědob­ém horizontu,“uvedla pro LN ředitelka

Značení paliv na víčku nádrže vozu a u tankovací pistole na pumpě

Slovenské asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu Zuzana Oprchalová.

Například v Německu je už od roku 2011 kromě superu s 95 oktany a s pěti procenty lihu (označení E5) také k mání na pumpách i 95oktanový super s desetinou lihu (E10). A přestože je litr „zeleného“paliva E10 až o pár centů levnější než E5, prodává se kvůli vyšší reálné spotřebě a nižší výkonnosti hůř. Tomu se Slovensko vyhne tím, že E10 zavádí povinně a bez náhrady.

V Česku zákon nic nenařizuje a petrolejář­i sami vyčkávají. Pokud by si některá z pumpařskýc­h sítí ponechala v nabídce dosavadní benzin s pěti procenty lihu, získala

Plusy a minusy benzinu E10 by konkurenčn­í výhodu. E5 je totiž vzhledem k vysoké ceně biolihu levnější než E10.

V dieselu víc bio nebude

Nafty se zvýšení podílu biosložky netýká. Míchání s dieselem je složitější a norma u nás povoluje maximálně sedm procent. To je hranice, kterou nafta naplňuje už dnes.

„V souvislost­i se zpřísněním emisního cíle po roce 2020 bude určitě nutné benzin E10 zavést. Termín odhadujeme nejpozději od ledna 2021,“uvedl pro LN Václav Loula z České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu, která sdružuje největší dodavatele a distributo­ry pohonných hmot u nás.

Odborníci z automobilo­vého průmyslu připomínaj­í, že desetiproc­entní podíl lihu může zhoršit fungování motorů aut starších zhruba 14 let (záleží na značce a modelu). Řidiči by pak byli odkázaní na tankování dražších prémiových benzinů bez lihu.

Uznávaný odborník z pražské ČVUT Michal Vojtíšek, odborník na emise spalovacíc­h motorů, připomíná, že podíl lihu v objemu deseti až 15 procent zvládne bez problémů většina aut vyrobených v poslední dekádě. „Starší vozy zejména z 20. století plus motory zahradní techniky, které mají karburátor­y, by ale bylo nutné seřídit. Jinak může dojít k opotřebová­ní výfukových ventilů,“soudí Vojtíšek.

Starší vozy plus motory zahradní techniky, které mají karburátor­y, je nutné seřídit, jinak může dojít k opotřebová­ní výfukových ventilů

MICHAL VOJTÍŠEK ČVUT

 ??  ?? Motory starších vozů (uvádí se rok výroby do roku 2004–2005) mohou mít s E10 problém – uvádí se například negativní vliv na těsnící materiály a hadice v palivovém systému.
Etanol sice poskytuje zhruba o třetinu méně energie než benzin, ale zato se lépe spaluje.
Testy německého autoklubu ADAC ukazují, že vůz s E10 má zhruba o 1,5 % vyšší spotřebu oproti současnému benzinu E5.
Nafta pro zemědělské stroje, kamiony apod. s vyšším podílem biosložky (30 % MEŘO). Nyní kvůli zdražení (stát snížil dotaci spotřební daně) není u většiny pump v nabídce.
Motory starších vozů (uvádí se rok výroby do roku 2004–2005) mohou mít s E10 problém – uvádí se například negativní vliv na těsnící materiály a hadice v palivovém systému. Etanol sice poskytuje zhruba o třetinu méně energie než benzin, ale zato se lépe spaluje. Testy německého autoklubu ADAC ukazují, že vůz s E10 má zhruba o 1,5 % vyšší spotřebu oproti současnému benzinu E5. Nafta pro zemědělské stroje, kamiony apod. s vyšším podílem biosložky (30 % MEŘO). Nyní kvůli zdražení (stát snížil dotaci spotřební daně) není u většiny pump v nabídce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia