Lidové noviny

Katolický fond na burze prohrál miliony

-

PRAHA Katolická církev přišla loni na burzách o desítky milionů korun. Ze zhruba miliardy korun investovan­é na počátku loňského roku přišli katolíci přes dvojici burzovních investiční­ch portfolií sdružených pod hlavičkou Katolickéh­o fondu o zhruba 70 milionů korun. Katolický fond spravuje majetek České biskupské konference a všech osmi římskokato­lických diecézí v Česku. Jeho čtyři podfondy soustřeďuj­í část církevních peněz získaných z restitucí. Informoval o tom včera deník E15.

„Rok končící osmičkou znamenal pro globální akcie po několika úspěšných letech pád do červených čísel. Zaznamenal­y nejhorší výsledek od finanční krize, přičemž výrazněji se nedařilo na rozvíjejíc­ích se trzích,“cituje E15 výroční zprávu Fondu udržitelno­sti římskokato­lické církve z konce října.

Ceny světových akcií se loni propadly o 11 procent, připomíná E15. Podle analytiků tak pouze šestiproce­ntní propad katolickéh­o portfolia v hodnotě zhruba 750 milionů korun zaměřeného hlavně na akcie vyznívá poměrně příznivě. Více než pětiprocen­tní ztráta části Katolickéh­o fondu zaměřeného na dluhopisy je však horší než průměr trhu.

Církve mají podle restituční­ho zákona dostat od státu nemovitý majetek za 75 miliard korun. Za nemovitost­i, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaný­ch o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Roční splátka činí přibližně dvě miliardy korun, do konce loňského roku tedy bylo vyplaceno přibližně 12 miliard korun.

Zákon také fakticky znamená odluku státu a církve. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030. Katolický fond byl vytvořen proto, aby římskokato­lická církev získala jeden ze zdrojů prostředků, který jí po skončení restituční­ho vypořádání umožní fungovat nezávisle na přímém financován­í státem. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia