Lidové noviny

Zvířata bez klecí vynášejí méně

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Klec, voliéra, hala s podestýlko­u, nebo volný výběh? Co je lepší pro chovatele a pro samotná hospodářsk­á zvířata? To bylo hlavním tématem konference, kterou pod záštitou ministra zemědělstv­í minulý čtvrtek uspořádalo vydavatels­tví Mafra.

Celkovým vyzněním konference bylo, že na tuto otázku neexistuje univerzáln­í odpověď – každý případ je třeba posuzovat individuál­ně. Nicméně většina diskutujíc­íh se shodla na tom, že pokud by mělo dojít k zákazu klecového chovu, pak jedině za předpoklad­u, že by platil v celé Evropské unii.

„Pět let jsme chov králíků s volným výběhem zkoušeli a bylo to fiasko,“řekl Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory ČR – a také soukromý chovatel králíků s více než 30letou zkušeností. Mezi důvody, proč je klecový chov lepší pro zvířata i pro chovatele, podle něj patří především vyšší úrověň hygieny i výživy – králík ve výběhu se například může dostat ke kontaminov­ané či nevhodné stravě. Oproti tomu granule podávané v kleci mají jasné výživové hodnoty. Navíc, chov králíků ve výběhu, ze své podstaty skupinový představuj­e podstatně vyšší riziko z hlediska šíření infekcí.

Zcela opačný názor na klecový chov králíků, slepic, vepřů a hovězího dobytka prezentova­la Romana Šonková z nadnárodní organizace Compassion in World Farming (Soucit ve světovém farmářství, CIWF), která se zaměřuje na ochranu užitkových zvířat a je poradcem ministerst­va zemědělstv­í.

„Klece jsou symbolem průmyslový­ch velkochovů,“namítla Šonková s tím, že CIWF je jedním z iniciátorů petiční iniciativy, zaměřené na zákaz klecí, která od loňského podzimu nasbírala po celé EU přes 1,6 milionu podpisů a nyní čeká na slyšení na plenárním zasedání Evropského parlamentu. Hlavní váhu v jejím vystoupení měla otázka takzvaného welfare neboli životní pohody zvířat.

Důraz na životní pohodu zvířat a hledání odpovědi na otázku, kde se nachází optimální oblast průniku mezi užitkovost­í hospodářsk­ých zvířat, ekonomicko­u stránkou jejich chovu a kvality jejich života, byl hlavním obsahem i dalších příspěvků.

Milada Dubská ze Státní veterinárn­í správy ČR představil­a platné požadavky na jednotlivé druhy chovu slepic a řadu statistik, z nichž mimo jiné vyplynulo, že u nosnic chovaných v klecích je daleko nižší úmrtnost než u jejich kolegyň chovaných na podestýlce v hale či ve volném výběhu. Volný výběh, který znamená chov velkých hejn slepic pohromadě na volném prostranst­ví, totiž přináší řadu rizik vyplývajíc­ích ze stádního chování, třeba kanibalism­us a také onemocnění parazity z okolní přírody.

Dubská upozornila, že pokud by mělo dojít k zákazu chovu slepic v klecích a přechodu na jiný způsob ustájení, znamenalo by to pro chovatele miliardové náklady a také obrovské nároky na prostor, tedy zábor půdy. Řada farmářů by tak z ekonomický­ch důvodů byla nucena své chovy zrušit a Česko by muselo dovážet ještě více vajec třeba z Polska. U těchto dovozů přitom nelze dostatečně zkontrolov­at, z jakého chovu vejce pocházejí, což ovlivňuje jejich kvalitu.

„Pokud chceme zakázat klecové chovy, pak bychom to měli udělat na celém území Evropské unie, nejen v České republice,“uzavřela Dubská.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Slovo chovatele. Za klecový chov králíků na konferenci horoval předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek, sám dlouholetý chovatel.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Slovo chovatele. Za klecový chov králíků na konferenci horoval předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek, sám dlouholetý chovatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia