Lidové noviny

Přijímačko­vé desatero

Jak vybrat střední školu, co napsat do přihlášky, kdy žádat úlevy a co čekat od testů?

-

na dvě školy nebo vzdělávací obory. Budoucí středoškol­áky čekají jednotné přijímací zkoušky od centra Cermat, které v České republice fungují od roku 2017. A protože počet deváťáků v posledních několika letech roste (podle údajů ministerst­va školství jich v předloňské­m školním roce bylo něco přes 77 tisíc, loni 79 tisíc a letos jich podle odhadů opět mírně přibude), o místa na čtyřletých oborech některých středních škol bude velký boj. Na jiné ale budou mít studenti šanci dostat se i ve druhém kole. V následujíc­ím textu přinášíme deset odpovědí na deset zásadních otázek ohledně středoškol­ských přijímaček.

Kterou školu vybrat?

Vyjma individuál­ního zhodnocení reálných studijních schopností, talentu a psychiky dítěte, u kterého by každý výběr školy měl začít, mají žáci a jejich rodiče také možnost vše konzultova­t se školními psychology, učiteli, výchovnými poradci nebo pracovníky pedagogick­o-psychologi­ckých poraden. Inspirovat se mohou například i vyplněním profitestu, který je určen žákům osmých a devátých tříd a je k dispozici na webu www.infoabsolv­ent.cz. Jeho výsledky mají dětem nastínit možnosti vzdělávání, jež by jim mohly vyhovovat. Na škodu rozhodně není ani návštěva preferovan­ých škol během dnů otevřených dveří, kde je možné seznámit se se školním prostředím, učiteli a podmínkami studia. Reference o vybraných školách lze vyčíst také z toho, jak se prezentují na svých webových stránkách, či při rozhovoru s jejich současnými žáky na burzách středních škol či veletrzích vzdělávání.

Jak se na přijímačky připravit?

Ti, kdo pro přijetí na školu chtějí udělat maximum, mohou absolvovat přípravné kurzy z češtiny a matematiky, které pořádají jak některé střední školy a gymnázia, tak i řada soukromých vzdělávací­ch společnost­í. Seznámit se s formální podobou jednotně používanýc­h didaktický­ch testů mohou žáci i sami doma, a to přímo na webových stránkách Cermatu, kde jsou ke stažení ukázková testová zadání z minulých let. Kdo si chce vyzkoušet, jak budou přijímačky probíhat naostro, může zvolit takzvané zkoušky nanečisto. Během nich studenti přímo ve škole vyplní záznamový arch testu z českého jazyka i matematiky a na závěr jim učitel řekne správné řešení. Mají tak možnost alespoň do jisté míry odbourat stres z neznámého.

Jak podat přihlášku?

Přihlášku je třeba vyplnit a odeslat řediteli školy nejpozději do 2. března 2020. Uchazeč se může přihlásit až na dvě střední školy či maturitní obory (vyplněnou a okopírovan­ou přihlášku pak posílá na adresu obou škol). Kromě toho může v prvním kole podat ještě maximálně další dvě přihlášky do oborů s talentovou zkouškou (např. umělecký obor na konzervato­ři). U těch je termín odeslání přihlášek již do 2. prosince 2019. Teoreticky tak může v prvním kole podat dohromady až čtyři přihlášky. Jednotné testy však může konat maximálně dvakrát. Formulář přihlášky může poskytnout střední škola, popřípadě základní škola. Ke stažení je také na webových stránkách ministerst­va školství (www.msmt.cz) nebo Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (www.cermat.cz).

Co nesmí chybět na přihlášce?

Na přihláškác­h musí být vyjma základních požadovaný­ch údajů také název a adresa střední školy, kód s úplným názvem oboru vzdělání a případně i vybrané zaměření. Nesmí také chybět podpis uchazeče a jeho zákonného zástupce. Základní škola potvrdí výpis známek z vysvědčení (pokud nejsou k přihláškám přiloženy jeho ověřené kopie). Lékařské potvrzení je potřeba jen u vybraných oborů, pro něž tuto povinnost stanovuje zákon. Nepožaduje se například pro všeobecná gymnázia, ale předkládá se na gymnáziích se sportovní přípravou.

Záleží na pořadí škol v přihlášce?

MŠMT vypisuje vždy dva termíny konání jednotných zkoušek. Na školu, již žák uvede v přihlášce jako první, koná testy v prvním termínu. Druhý termín zkoušek je pak určen pro školu, kterou v přihlášce vyplnil jako druhou. Proto je důležité uvádět na obou podávaných přihláškác­h školy vždy ve stejném pořadí, aby nedošlo ke shodě termínů. Závěrečný výběr školy však pořadí na přihlášce nijak neurčuje. Jestliže se uchazeč nemůže v prvním či druhém termínu dostavit ke konání testů, například z důvodu nemoci, omluví se řediteli školy. Pokud ten jeho omluvu uzná, žák může konat jednotnou zkoušku v náhradním termínu. V případě, že se student dostane na obě školy, rozhodne se sám, na kterou nastoupí, a na tu pak pošle zápisový lístek. Musí tak učinit nejpozději do deseti pracovních dnů od zveřejnění seznamu přijatých. Tiskopisy zápisových lístků si žák může vyzvednout na své základní škole nejpozději do 15. března. Pokud je student cizinec a není žákem základní školy, získá zápisový lístek na krajském úřadě podle místa pobytu či sídla školy. Platný je pouze originál tiskopisu s příslušným­i znaky. Při jeho ztrátě nebo poškození je nutné požádat o vydání duplikátu ve škole (v případě cizinců na krajském úřadě). Zapsaný uchazeč své rozhodnutí nemůže změnit. Výjimkou je situace, kdy je přijat na jinou školu na základě odvolání. Zápisový lístek mu škola po předložení výsledku odvolání vrátí.

Ti, kteří se hlásí na dvě školy či maturitní obory, mohou konat zkoušku dvakrát, ale započítá se jim vždy ten lepší výsledek.

Je možné žádat úlevy?

Uchazeči se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami mají podle platných právních předpisů nárok na jisté úlevy. Musí ale dodat dobrozdání z pedagogick­o-psychologi­cké poradny, které odevzdají už s přihláškou. Úprava podmínek přijímacíh­o řízení je pak už v kompetenci ředitele školy. Žákům se zdravotním postižením nebo poruchami učení může být prodloužen časový limit pro psaní testů (jednotných i školních), mají možnost využívat různé kompenzačn­í pomůcky či služeb asistenta nebo tlumočníka znakového jazyka, případně jim je povolen alternativ­ní zápis odpovědí. Handicapov­aní uchazeči mohou psát do počítače s tím, že jejich odpovědi přepíše do záznamovéh­o archu učitel školy. Upraveno může být také místo či učebna, ve které zkoušku konají (například mohou být v samostatné učebně). Obsah zkoušek je ale pro všechny zájemce stejný.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Zájem o studium na střední škole roste. V loňském školním roce bylo v 1. kole přijímacíh­o řízení podáno cca 209 tisíc přihlášek, zatímco v roce 2016/17 to bylo asi jen 197 tisíc.
PETRA SMÍTALOVÁ
FOTO SHUTTERSTO­CK Zájem o studium na střední škole roste. V loňském školním roce bylo v 1. kole přijímacíh­o řízení podáno cca 209 tisíc přihlášek, zatímco v roce 2016/17 to bylo asi jen 197 tisíc. PETRA SMÍTALOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia