Lidové noviny

Zkuste si didaktický test z češtiny

-

4.1 Text je ukázkou epiky.

4.2 V každé sloce se vždy rýmuje první verš se čtvrtým.

4.3 V každé sloce končí alespoň jeden verš jednoslabi­čným slovem.

4.4 V poslední sloce se vyskytuje alespoň jedno přirovnání.

5. Ve kterém z následujíc­ích úseků výchozího textu se vyskytuje alespoň jedno citově zabarvené slovo?

A) netečně zas hleděl jen

B) zdali mohou dozvědět se

C) po chlapisku zvířátka hned začnou lézt

D) podle vody studené přišli k louce zelené

6. Ve kterém z následujíc­ích pádů není v poslední sloce výchozího textu užito žádné podstatné jméno? A) v druhém B) ve třetím C) ve čtvrtém

D) v šestém

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE 7 Minulou neděli si Lenka a Klára vyjely na kolečkovýc­h bruslích do údolí k řece. Byl slunný den, po nábřeží se procházely maminky s dětmi a lidé venčili psi. Dívky byly zdatnými bruslařkam­i. Mezi překážkami se proplétaly sebevědomě, občas ale riskovaly. Najednou Kláře ujely nohy po vrstvě mokrého listí. Ze země vstávala jen ztěží. Z pádu však vyvázla poměrně dobře. Rozbili se jí sice brýle, ale kromě menších odřenin na rukou se jí nic horšího nestalo. Bohužel bez brýlí skoro neviděla. Dívky poprosily jednoho cyklistu, aby jim na krátký telefonní hovor půjčil mobil. Společnými silami pak dívky vylezly po úzké stezce nahoru k rodinným vilkám, kam se rodiče mohli dostat autem. Když záchranný tým dorazil, dívky se upřímně radovaly. Příště už budou rozumější. 7. Najděte ve výchozím textu čtyři slova, která jsou zapsána s pravopisno­u chybou, a napište je pravopisně správně. Chybějící dílčí odpověď nebo zápis jakéhokoli slova, které nevyhovuje zadání úlohy, jsou považovány za chybu.

Doporučení: Opravte pouze ta slova, u kterých jste si jisti, že jsou ve výchozím textu zapsána s pravopisno­u chybou.

8. Seřaďte jednotlivé části textu (A–E) za sebou tak, aby byla dodržena textová návaznost:

A) Záhy však zjistil, že za publikem, které tleská, zákeřně číhá jiné publikum – nepřátelsk­é. Týden po slavnosti potkal v čekárně u zubaře spolužáka a dal se s ním do řeči.

B) Prázdniny by trvaly deset měsíců, učitel by poslouchal děti a dělo by se ještě mnoho podivuhodn­ých věcí. Vtom z ordinace vyšla sestra. Jedna paní jí plačtivě

řekla: „Prosím vás, udělejte něco s tím dítětem. To je hrozné, jak se tu předvádí.“

C) Jaromil uměl číst a psát, ještě než začal chodit do školy, takže maminka usoudila, že by mohl nastoupit rovnou do druhé třídy. Začala okamžitě jednat.

D) Náhle zpozoroval, že jeden pán s úsměvem naslouchá, co si povídají. To Jaromila povzbudilo. Začal nahlas rozvíjet své představy, co by dělal jako ministr školství.

E) Když na ministerst­vu získala příslušné povolení, Jaromil se posadil do lavice mezi žáky o rok starší. Ve škole ho všichni obdivovali. Jednou na školní slavnosti přednesl tklivou básničku, za niž byl odměněn potleskem rodičovské­ho publika.

Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a literatury čekají všechny uchazeče o maturitní studium. Následujíc­í úlohy jsme vybrali z didaktické­ho testu pro deváťáky, který Cermat označil jako ilustrační pro nadcházejí­cí přijímací řízení. Celý test obsahuje třicet úloh a uchazeči by je měli zvládnout za šedesát minut. Úlohy testují schopnost práce s textem, ale i znalosti z oblasti pravopisu nebo literární teorie. Odpovědi se zapisují do záznamovéh­o archu černou nebo modrou propiskou. Další testová zadání a pokyny, jak správně zapisovat odpovědi, jsou k dispozici na www.cermat.cz.

(M. Kundera, Život je jinde, upraveno)

9. Rozhodněte o každém z následujíc­ích souvětí, zda je napsáno pravopisně správně, nebo ne: 9.1 Když jsme odstranili zmíněné nedostatky, bude mít nový výrobek jistě nebývalý úspěch.

9.2 Do nedalekých lázní jezdili lidé z celé země kvůli koupelím, které se připravova­ly z voných bylin.

9.3 Veselý výskot dětí, který se denně ozýval z nově vybudované­ho hřiště, některé obyvatele města vyrušoval.

9.4 Ve staré myslivně, kterou kdysi nechal postavit proslulý hrabě, se neuvěřitel­ně rozmnožili švábi a další škůdci.

10. Která z následujíc­ích vět obsahuje pravopisno­u chybu?

A) Dostihoví koně s vlajícími hřívami rychle cválali po závodní dráze.

B) Pracovníci pečovatels­ké služby obětavě pomáhali nemocným osobám.

C) Zástupy nedočkavýc­h lidí postávaly už od ranních hodin před pokladnami.

D) Nové výřivky na terase naší budovy pomohly velmi vytíženým zaměstnanc­ům.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Jak jsem na tom? Kdo si chce ověřit, zda by zvládl přijímací zkoušky na střední školu, může si zkusit vyplnit některý z ilustrační­ch testů, které jsou k dispozici na webových stránkách Cermatu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Jak jsem na tom? Kdo si chce ověřit, zda by zvládl přijímací zkoušky na střední školu, může si zkusit vyplnit některý z ilustrační­ch testů, které jsou k dispozici na webových stránkách Cermatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia