Lidové noviny

Šestý titul. A Hamilton nekončí

Proč má pilot Mercedesu šanci stát se nejlepším závodím jezdcem všech dob? Protože nikdy nic jiného nechtěl

- MAREK HLAVA

PRAHA Rozhovor s ním nebývá jednoduchý. Lewis Hamilton nikdy nebude říkat, co chcete, nikdy nebude odpovídat, jak by měl. A stejně tak nikdy nebude poslouchat své inženýry, což potvrdil o víkendu v americkém Austinu, kde odmítl zastavit pro nové pneumatiky jen proto, aby stihl sebrat pár desetin vteřiny týmovému kolegovi Bottasovi.

A zároveň nikdy neodhalí svou skutečnou tvář. Při rozhovoru s ním máte neodbytný pocit, že se zahaluje do mlhy. Pod uhlazeným pláštěm a dokonale zvládnutým­i odpověďmi se obtížně hledá skutečnost. Pečlivě volí směr, dává si pozor, aby nikoho neurazil a nepůsobil kontroverz­ně.

A zároveň víte, že tohle není pravý Lewis Hamilton.

Na druhou stranu, každé jeho slovo dává smysl. Nemá čas říkat zbytečnost­i. Však také jde o nejvytréno­vanějšího pilota historie. Již ve třinácti letech byl plně pod kontrolou akademie McLarenu. Je produktem systému, nikoliv chybujícím žákem svých rodičů jako většina jeho soupeřů.

„Je snadné nechat se vláčet různými směry a nechat si říkat, co máte dělat. Ale když vám něco nevyjde, hodí vás do díry a vy sám jste jediný, kdo se z ní může vyhrabat,“říká.

Do takové díry spadl ve své premiérové sezoně F1 – v roce 2007 stál v prvních devíti závodech na stupních vítězů, v Kanadě vyhrál,

Kde je nejlepší

Kde (zatím) není první ale potom se vše pokazilo. Na vlastní kůži zažil nejdrsnějš­í bitvu týmových kolegů v novodobých dějinách F1.

S Alonsem se blokovali v boxech a sráželi na trati. S dvojnásobn­ým mistrem světa. To by zničilo nejednoho nováčka, jenže Hamilton přesvědčil tým, že on je lepší než Alonso.

„Zažil jsem v životě hodně špatného a spoustu porážek. A jsem za ně rád. Občas vás musí někdo nakopnout, abyste se sami postavili na nohy,“poodhalova­l svou mentální sílu v magazínu Autosport.

Možná to vychází z jeho dětství, kdy se musel vypořádat s rozdělením rodiny a postižením malého bratra. Možná to souvisí se začátky, kdy otec obtížně sháněl peníze na jeho závodění. Ale je zřejmé, že se jen těžko najde něco, co by Lewise Hamiltona zlomilo.

Nezlomil se. A teď nehodlá trůn opustit

A po nesnadné cestě na vrchol pyramidy ji rozhodně nemá v plánu jen tak opustit. Každé vítězství je pro něj cenné stejně jako to první v roce 2007 v Kanadě.

„Měl jsem v juniorskýc­h letech v nižších třídách pár kolegů, kteří toužili po F1. Já to tak nikdy neměl. Já si rovnou přál vyhrávat,“vrací se do minulosti Hamilton.

Dnes má na kontě nejvíc bodů a kvalifikač­ních vítězství v celé historii slavné série. V počtu titulů je před ním už jen Michael Schumacher. Se současnou smlouvou vydělá ročně i s bonusy více než miliardu korun. Mohl by klidně skončit a užívat si. Jenže on ne.

„Přijdou mladíci, kteří budou chtít vyhrávat. Kteří pro to udělají všechno. Ale ne víc. Nikdo nemůže chtít víc, než jsem chtěl já,“řekl v jednom z rozhovorů pro časopis F1 Racing. Odhodlání, charakter, nadšení, talent...

Tohle všechno měli i jiní. Ale šestinásob­ný šampion má něco víc. Pro něj neexistuje nic jiného než formule 1. Už od školních let. Budoval kariéru na sto procent v době, kdy se jiní rozhodoval­i, zdali budou závodit, hrát fotbal, nebo vychodí vysokou školu. Zatímco oni hledali svou budoucnost, on hledal nejlepší stopu do zatáčky.

A co bude dál? V příštím roce dojde jen k minimálním technickým změnám a je dost dobře možné, že Mercedes (nástupce McLarenu v roce 2013) bude mít opět nejsilnějš­í auto. Z tohoto pohledu je sedmý titul a vyrovnání Michaela Schumacher­a blízko.

V sezoně 2021 se objeví nová auta s novými motory a Lewis Hamilton bude muset začít znovu. Ve 36 letech. Bude mít stále ještě tolik energie? Bude chtít bojovat s o téměř generaci mladšími soupeři?

„Když jsem osobně poznal Rogera Federera, byl jsem ohromen. Není to náhoda ani štěstí, v jakém věku vítězí. Stojí za tím pečlivé plánování, dokonalá profesioná­lní práce. V každém okamžiku ví, co dělá, jak to dělá a proč to dělá. Sleduji ho a učím se.“

Ne, Lewis Hamilton ani zdaleka nekončí...

 ?? Foto čtk / šk ??
Foto čtk / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia