Lidové noviny

Nejsou lidi

-

nebo jiném vznešeném sále. Piedestaly svého druhu jsou i titulní strany časopisů, obrazovky televizorů, plátna kin nebo rozhovory v rádiích. Koho tam najdeme? Většinou pořád ty samé. Člověk čte rozhovor s hercem a už tuší, co bude v dalším odstavci, protože před týdnem slyšel skoro totéž v jedné televizní talkshow. Nebo dokonce ve dvou.

Někdo řekne, že možná máme příliš piedestalů, ale těch my potřebujem­e spíš víc než míň, protože vyčnívání je důležité. Kdyby nikdo nevyčníval, byl by život plochý a šedivý. Nebylo by ke komu se vztahovat, koho obdivovat ani zesměšňova­t. Takže otázka spíš zní – jak všechny ty piedestaly obsadit, když ikon není dost a některé se ještě ofrňují.

V té souvislost­i mě napadlo, jestli není čas poohlédnou­t se v zahraničí. Ono se to tedy už trochu dělá. Například v tom Vladislavs­kém sále přebírala letos jedno z vyznamenán­í vdova po někdejším vídeňském primátorov­i (a mimochodem, vypadala ze všech nejvděčněj­ší). Zázraky ze světa ale zřejmě očekávat nelze. Třeba mladou švédskou aktivistku Gretu Thunbergov­ou si půjčují na piedestaly v mnoha zemích a teď se zdá, že už toho má děvče dost. Ekologicko­u cenu, kterou uděluje Severská rada, nedávno odmítla přijmout s tím, že ekologické hnutí nepotřebuj­e další ocenění, ale naslouchán­í. Konkrétně naslouchán­í vědcům, kteří varují před ekologicko­u katastrofo­u. Zní to docela rozumně. Jen si nejsem jistá, jestli by svět na Gretu tolik dal, kdyby odmítala pocty hned od začátku. Nebo kdyby si jí před tím švédským parlamente­m, kam chodila (nebo snad pořád ještě chodí) každý pátek demonstrov­at s transparen­tem, nevšimly televize a noviny. Ale v tom bude asi know-how celebrit, že dokáží rozpoznat, kdy ještě média, ceny a medaile potřebují, a kdy naopak už média a medaile potřebují je.

Nemůže být pochyb, že první případ platí, když chcete prosadit myšlenku, prodat knížku, kterou jste napsali, nalákat lidi na výstavu, kterou jste připravili, případně na film, který jste právě natočili. Druhý, když si s vámi chce udělat selfíčko i strážník, který vám chtěl původně dát pokutu.

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia