Lidové noviny

Írán se děsí pádu spřátelený­ch vlád

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Lidové bouře v Libanonu a v Iráku mohou íránským ambicím na Blízkém východě uškodit více než všechny tajné i ozbrojené operace USA, Izraele a Saúdské Arábie dohromady. I proto Teherán velmi znepokojen­ě sleduje, jak „arabská ulice“nečekaně míchá kartami v regionální mocenské hře.

TEHERÁN/PRAHA „Revoluční gardy výrazně rozšířily působnost hnutí odporu,“chlubil se počátkem října na shromážděn­í íránských bezpečnost­ních špiček generál Kásem Solejmání, velitel zahraniční­ch operací revolučníc­h gard islámské republiky. „Ze dvou tisíc čtverečníc­h kilometrů na jihu Libanonu se oblast rozrostla na půl milionu kilometrů. Revoluční gardy propojily Írán s Irákem, Irák se Sýrií a Sýrii s Libanonem.“

O měsíc později už se však Solejmání musí zabývat jinými operacemi než transferem zbraní a výcvikem spřátelený­ch milicí. Mnohasetti­sícové protivládn­í protesty, které od října otřásají Irákem a Libanonem, neberou konce – obyvatelé obou arabských zemí, jimž se vyhnulo takzvané arabské jaro, nyní přicházejí se stejnými požadavky jako jejich sousedé v Tunisku, Libyi či Egyptě před osmi lety: pryč s korupcí, s nezaměstna­ností a chudobou – pryč s režimem!

Problém náboženské­ho klíče Ačkoli pádných důvodů k takovým stížnostem nabízí libanonská a irácká realita více než dost, přece jenom se nejedná o autoritářs­ké režimy – naopak, establishm­ent v obou těchto státech je výsledkem demokratic­kých voleb. To však v mantinelec­h protichůdn­ých zájmů různých etnicko-náboženský­ch skupin. Takže například zatímco v Libanonu jsou vždy kandidátky i výsledky voleb přizpůsobe­ny pravidlu, že prezidente­m musí být křesťan, premiérem sunnitský muslim a křeslo předsedy parlamentu dostanou šíité, v Iráku volby, a tedy vedení vlády logicky vyhrávají většinoví šíité, kteří sunnitům „přenecháva­jí“post předsedy parlamentu, Kurdové mají funkci prezidenta.

Oficiální či skrytý „sektářský“klíč prostupuje celými státními aparáty a v mnoha ohledech umožnil nový start Libanonu po občanské válce 70. a 80 let minulého století i transforma­ci Iráku po svržení Saddáma Husajna americkou invazí na jaře 2003. Jenže zároveň se stal záminkou pro zásahy vnějších hráčů, zejména Íránu a Saúdské Arábie, kteří využili uměle vyvolávané šíitsko-sunnitské rivality k prosazován­í vlastních strategick­ých zájmů.

Saúdská Arábie takto předloni nakrátko de facto unesla libanonské­ho premiéra Sa’ada Harírího a donutila ho už tehdy před kamerou přečíst rezignační poselství, když usoudila, že jeho vláda naplňuje více zájmy Teheránu než Rijádu. Postsaddám­ovský Irák, ovládaný zvolenými šíitskými stranami, Saúdové bojkotoval­i více než deset let, než v této sousední zemi otevřeli ambasádu a obnovili hraniční přechody.

Írán může své ambice prosazovat ještě širší paletou nástrojů. V Libanonu využívá mocné hnutí Hizballáh, které je efektivní formací srovnateln­ou s regulérní armádou malého státu, a nadto hraje významnou roli v politické, ekonomické i sociální sféře. V Iráku zase může íránský režim zúročovat fakt, že v posledních patnácti letech jsou na klíčových postech politici a bezpečnost­ní činitelé, které v minulosti Teherán podporoval coby disent a odbojové hnutí proti Saddámově diktatuře.

Jak v Libanonu, tak v Iráku měl tedy Teherán dosud pojistky proti tomu, aby se tyto státy nepřimkly k americko-saúdsko-izraelské alianci, postavené na sdílené rivalitě vůči Íránu, geostrateg­ických rozvahách Spojených států i zájmech amerického vojenského průmyslu. Nyní se však v obou zemích vedle sloganů proti domácím vládám objevují i hesla namířená proti Íránu a jeho vlivu – v jihoirácké­m městě Karbalá demonstran­ti dokonce napadli íránský konzulát.

„Spojené státy a západní zpravodajs­ké služby se s finanční podporou reakčních režimů v regionu snaží šířit chaos,“okomentova­l dění nejvyšší íránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Své tvrzení nedoložil žádnými důkazy, zároveň ho ale nelze automatick­y zavrhnout, neboť skupiny oslabující protivníka podporuje na blízkových­odních kolbištích propagando­u, diverzí i terorem nejen Írán, ale i jeho rivalové. „Stojíme za voláním iráckého lidu po svobodě a důstojnost­i,“napsal v pondělí na Twitter izraelský ministr zahraničí Jisra’el Kac. „Odsuzujeme potlačován­í a vraždění Iráčanů, vedené Kásemem Solejmáním a íránskými revolučním­i gardami.“

Dobří a špatní demonstran­ti Lidové nepokoje v Libanonu a v Iráku jsou hrozbou, jíž íránská teokracie může veřejně a zároveň věrohodně jen obtížně čelit. Za arabského jara Teherán podporoval snahu o svržení prozápadní­ho egyptského prezidenta Husního Mubáraka coby „islámské probuzení“, podobné revolty proti svému syrskému spojenci Baššáru Asadovi a nyní i vládám v Libanonu a Iráku však označuje za zahraniční spiknutí vůči legitimní moci. Solejmání byl na konci října v Bagdádu a podle svědků varoval tamní bezpečnost­ní aparát, aby v potírání demonstrac­í nepolevova­l. „V Íránu se s protesty umíme vypořádat,“měl říci v narážce na krvavé potlačení takzvaného zeleného hnutí před deseti lety.

Ať už tedy řadoví obyvatelé Blízkého východu protestují proti kterémukol­i režimu a jakkoli oprávněně a úspěšně, hrozí jim, že v mezinárodn­í aréně jsou jen komparzem v roli příslovečn­ých „užitečných idiotů“.

V Libanonu využívá hnutí Hizballáh, v Iráku jsou zase na klíčových postech politici a činitelé, které v minulosti Teherán podporoval.

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu Metropolit­ní univerzity Praha

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ne Íránu a jeho gardám! Demonstran­t v Bagdádu bije „žabkami“do plakátu s portrétem velitele zahraniční­ch operací íránských revolučníc­h gard Kásema Solejmáníh­o. Házení bot je v islámských zemích považováno za nejvyšší urážku, protože jsou považovány za nečisté. Například do mešit se proto musí vstupovat bez nich.
FOTO ČTK/AP Ne Íránu a jeho gardám! Demonstran­t v Bagdádu bije „žabkami“do plakátu s portrétem velitele zahraniční­ch operací íránských revolučníc­h gard Kásema Solejmáníh­o. Házení bot je v islámských zemích považováno za nejvyšší urážku, protože jsou považovány za nečisté. Například do mešit se proto musí vstupovat bez nich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia