Lidové noviny

Kočárník: Kuponovka bránila vzniku mafií

Bývalý ministr financí v rozhovoru pro LN obhajuje rychlou privatizac­i a kritizuje investiční pobídky

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Zásadní výhodou kuponové privatizac­e oproti jiným byla její rychlost. Ta byla důležitá proto, že podniky, které doposud dirigovala komunistic­ká strana, najednou nikdo neřídil a v některých začaly vládnout mafiánské vztahy, říká v rozhovoru pro LN bývalý ministr financí a místopředs­eda Klausových vlád Ivan Kočárník. „Kradlo se tam. Takže rozptýlený vlastník z kuponovky byl lepší než žádný vlastník. Tak se to tehdy jevilo a já jsem dodneška přesvědčen­ý, že to bylo správné,“zdůrazňuje.

V rámci kuponové privatizac­e byly dospělým občanům nabídnuty akcie asi tří tisíc podniků, které si mohli nakoupit za kupony obsažené v kuponové knížce. Pověst kuponovky ovšem brzy zkazily nekalé praktiky správců investiční­ch fondů a nových majitelů. Hojně užívaným slovem se stalo „tunelování“. Mnohé podniky skončily krachem a drobným akcionářům zůstaly bezcenné papíry.

Alternativ­ou byly podle kritiků přímé prodeje podniků zahraniční­m zájemcům. Tedy cesta, kterou šlo odstátnění mladoboles­lavské Škody. Kočárník, člen nejužší skupinky architektů ekonomické transforma­ce, namítá, že taková jednání někdy probíhala, ale trvala dlouho a nakonec z nich nic nebylo. Jako třeba v případě Škody Plzeň. Nicméně připouští, že by stálo za to věnovat některým firmám a jednáním větší energii.

Jinou chybou podle něj bylo, že Václav Klaus a další kladli příliš velký důraz na pevný kurz koruny coby kotvy ekonomiky. Kdyby se koruna nechala „volně plavat“vůči zahraniční­m měnám dříve, vyhnulo by se české hospodářst­ví v letech 1997–1998 ničivé měnové krizi. Ta prudce zdražila peníze, podrazila mnoha podnikům nohy a vedla k zabrzdění ekonomiky.

Ivan Kočárník v rozhovoru pro LN rovněž popisuje, jak dramatické a rizikové bylo stanovení a probojován­í prvního polistopad­ového kurzu koruny k dolaru. ROZHOVOR

 ??  ?? Seriál ekonomický­ch rozhovorů LN
Seriál ekonomický­ch rozhovorů LN
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia