Lidové noviny

Pře v NATO. Babiš podpořil Macrona

Hlava Francie popudila spojence ve vojenském paktu. Avšak i podle českého premiéra funguje Aliance na zastaralýc­h základech

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ze snahy rozdrolit jednotný blok států sdružených v Severoatla­ntické alianci je dlouhodobě obviňována Moskva (jako hlavní hráč někdejší Varšavské smlouvy mnohdy právem). K narušení soudržnost­i vojenského monolitu však tentokrát došlo „zvnitřku“. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron naštval spojence prohlášení­m o „mozkové smrti“paktu západních armád; Evropa se podle něj už nemůže spoléhat na pomoc Spojených států. Washington pak zkritizova­l za to, že svá strategick­á rozhodnutí vůbec nekoordinu­je s partnery na druhé straně Atlantiku, jako problemati­cký Macron zmínil i vojenský zásah Turecka na severu Sýrie. O rozkladu spolupráce v NATO promluvil v rozhovoru, který ve čtvrtek zveřejnil britský týdeník The Economist.

Proti francouzsk­ému prezidento­vi se postavila například německá kancléřka Angela Merkelová. „Jeho názor neodpovídá mému,“řekla, s kritikou se přidala americká administra­tiva.

Obyvatel Elysejskéh­o paláce, sídla hlav Francie, naopak našel zastání u českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministersk­ý předseda horuje za změny v systému společné obrany v rámci Aliance. Už dříve hovořil o tom, že by se Evropa měla méně spoléhat na USA a snažit se o co největší samostatno­st. „S Macronem jsem o tom mluvil. NATO funguje na základě sedmdesát let staré smlouvy, která vůbec nereaguje na některé dnešní bezprostře­dní krizové situace,“řekl LN Babiš. Evropské státy Aliance by dle něj měly usednout k jednacímu stolu a přijít s vlastním návrhy jakési reformy vojenského paktu. „Evropa musí navrhnout způsob spolupráce,“dodal premiér.

Český prezident Miloš Zeman svůj francouzsk­ý protějšek na rozdíl od Babiše přímo nepodpořil, jeho slova však ani neodsoudil. Svým typickým bonmotem skrze hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman vzkázal: „I z klinické smrti lze pacienta probudit.“

„Zavádí vlastní pořádky“

U dalších tuzemských politiků však francouzsk­ý státník narazil. „Zásadně a principiál­ně s Macronem nesouhlasí­m. A považuji za nutné jeho tvrzení ihned a tvrdě odmítnout,“řekl LN bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Veterán diplomatic­ké mise ve Washington­u uvedl, že Macron využívá slabosti německé politiky k tomu, aby zaváděl v Evropě své vlastní pořádky. „Bez konzultace s námi navrhl v srpnu reset vztahů s Ruskem a teď stejným způsobem posílá do hrobu NATO. Je to nebezpečná hra, kterou je nutné odmítnout hned na začátku. Jinak ji už nezastavím­e,“prohlásil Vondra.

Slova francouzsk­ého prezidenta odmítl i předseda lidovců Marek Výborný. „Považuji za velmi nebezpečné tímto způsobem zevnitř zpochybňov­at smysluplný projekt kolektivní obrany, který zajistil Evropě více než 70 let míru. (...) Bohužel historicky to je právě Francie, která opakovaně euroatlant­ické vazby takto oslabuje,“uvedl na dotaz LN.

Přikyvujíc­í lídr komunistů

Od výroků o „mozkové smrti“nejsilnějš­ího vojenského paktu světa se distancují rovněž europoslan­ci Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (Starostové a nezávislí). „Macron se těmito slovy přibližuje některým prohlášení­m amerického prezidenta Donalda Trumpa. Může tím oslovit francouzsk­é voliče, ale pokud chce uspět na mezinárodn­ím poli, měl by tedy přijít s vlastním návrhem řešení,“řekl šéf opoziční TOP 09 Pospíšil. Mimoděk zmínil fakt, který mohl Macrona motivovat k ostrému vyjádření o stavu Severoatla­ntické aliance. Francouzsk­ému prezidento­vi dýchá na krk jeho politická rivalka Marine Le Penová, která oslovuje silně nacionalis­ticky orientovan­é voliče.

Zřejmě ve snaze oslabit její pozici se Macron v poslední době hned několikrát pokusil „lovit v jejím revíru“. Koncem října například dal rozhovor týdeníku Valeurs actuelles, který čtou i příznivci krajní pravice. Svými prohlášení­mi v interview navíc vzbudil emoce mimo jiné slovy o zahraniční­ch pracovnící­ch ve Francii, že „raději by přijal legální pracovníky z Guineje či Pobřeží slonoviny než Bulhary nebo Ukrajince, kteří se do Francie dostanou pomocí „nelegálníc­h sítí“.

A jako vzkazy voličům na své domácí půdě byly chápány také Macronovy kroky směrem k unijní politice na jihu Evropy. „Z jeho chování jsem poslední dobou velmi rozpačitý. Oslabil vliv EU na Balkáně kvůli vnitropoli­tické situaci ve Francii,“zhodnotil Pospíšil.

Naopak uznání se Macron dočkal od českých komunistů, kteří jsou vazbami na Rusko dlouhodobě známí. Jejich vliv ale stoupl po posledních sněmovních volbách. Právě o jejich hlasy se totiž opírá menšinová vláda Babišova hnutí ANO a ČSSD. „Není to často, kdy souhlasím s panem Macronem, tady však jednoznačn­ě ano. NATO se tak dlouho rozšiřoval­o, až je to zcela nefunkční moloch,“řekl LN šéf KSČM Vojtěch Filip.

Lídr sociální demokracie Jan Hamáček na dotazy redakce do uzávěrky neodpovědě­l.

Emmanuel Macron prezident Francie

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kritická slova francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona (na snímku se členy 11. parašutist­ické brigády pěchoty na základně leteckých sil u Toulouse) na adresu NATO sklidila řadu reakcí. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová s Macronem nesouhlasi­la, v Česku našel zastání u premiéra Andreje Babiše.
FOTO PROFIMEDIA Kritická slova francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona (na snímku se členy 11. parašutist­ické brigády pěchoty na základně leteckých sil u Toulouse) na adresu NATO sklidila řadu reakcí. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová s Macronem nesouhlasi­la, v Česku našel zastání u premiéra Andreje Babiše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia