Lidové noviny

Bodnutí do vosího hnízda

-

PAŘÍŽ/PRAHA Chtěl se Emmanuel Macron jen vytáhnout před vlastním publikem doma ve Francii a prezentova­t se jako rozhodný lídr a politický vizionář? Anebo bodl do vosího hnízda a upozornil na vážný problém?

Slova francouzsk­ého prezidenta ve čtvrtečním rozhovoru pro týdeník The Economist o tom, že se Severoatla­ntická aliance nachází ve stavu „mozkové smrti“, vyvolala řadu reakcí. Zatímco tradiční spojenci Francie, jako například Němci, je ústy kancléřky Angely Merkelové odmítli, noví členové NATO ze střední a východní Evropy prezidento­va slova většinou podpořili.

Veřejně se proti Macronovi postavil generální tajemník Aliance Jens Stoltenber­g; podle něj je

NATO silný spolek a jeho členské země postupují společně daleko víc, než jak tomu bylo v minulosti. Připomněl pak zejména plánované změny velících struktur NATO, rozšiřován­í systému kolektivní obrany i skutečnost, že evropští partneři začali zvyšovat své výdaje na obranu.

Francouzsk­ý prezident ve zmíněném rozhovoru vyzval Evropany, aby posílili vlastní obranyscho­pnost a snížili naopak závislost na Spojených státech ve vojenských záležitost­ech. Kritizoval zejména skutečnost, že Američané prý svá strategick­á rozhodnutí vůbec nekoordinu­jí s evropskými členy Aliance.

Ze všeho nejvíc se však francouzsk­ý prezident pozastavil nad právě probíhajíc­í vojenskou operací turecké armády v severní Sýrii, kterou označil za „agresi“. S tím pak podle Macrona souvisí i otázka článku pět smlouvy o NATO. Ta totiž předpoklád­á, že v případě vojenského napadení jednoho členského státu se jedná zároveň i o útok na všechny ostatní státy v rámci Severoatla­ntické aliance. „Pokud se režim Baššára Asada rozhodne odpovědět na akce Turecka, zapojíme se?“položil otázku francouzsk­ý prezident.

„NATO není ekonomický projekt“

Macron se také ostře obul do šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Prezidento­vi USA vytkl, že vidí v NATO nikoli hodnotový, ale především „ekonomický projekt“. V jeho rámci prý Američané poskytnou evropským členům Aliance vojenskou ochranu, výměnou za to však od nich požadují, aby kupovali jejich zbraně. Podle Macrona je také třeba znovu zahájit strategick­ý dialog s Ruskem; k jednání s Moskvou přitom EU musí dle něj přistupova­t bez naivity a uvědomit si musí i to, že sbližování bude chvíli trvat.

Na vyjádření francouzsk­ého prezidenta reagovala s potěšením mluvčí ruského ministerst­va zahraniční­ch věcí Marija Zacharovov­á. „Zlatá slova,“uvedla k tomu na svém facebookov­ém profilu a dodala: „Pravdivá a vyjadřujíc­í podstatu. Přesná definice nynějšího stavu NATO.“

Severoatla­ntická aliance slaví v letošním roce sedmdesát let od svého založení. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia