Lidové noviny

Očkovat se proti chřipce? Ideálně teď

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA „Když jsem před šesti lety začínala, zájem o očkování proti chřipce byl prakticky nulový. Teď ročně aplikujeme okolo 120 až 130 vakcín. Je to sice pořád málo, ale aspoň to,“řekla LN praktická lékařka Hana Válková, v jejíž ordinaci na pražských Hájích čítá kartotéka zhruba 1600 pacientů.

Slova této doktorky potvrzují fakt, že vakcínu proti chřipce si nechá vpíchnout jen zhruba deset lidí ze sta a pouze pět procent dětí, což je jeden z nejhorších podílů v Evropě.

„Dříve měli doktoři spíše negativní přístup k protichřip­kovému očkování. Ale teď mi přijde, že mladší generace lékařů vakcinaci podporuje,“uvedla Válková. I ona přesvědčuj­e své pacienty, aby nemoc nepodceňov­ali a k vakcinaci přistoupil­i. Právě nyní je na to ideální čas. Tělo si totiž stihne vytvořit protilátky ještě před vypuknutím chřipkové sezony, jež v Evropě začíná zpravidla po Novém roce a trvá šest až osm týdnů.

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo praktickéh­o lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996 tisíc lidí. Z toho 625 muselo být hospitaliz­ováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo, plyne z dat Státního zdravotnic­kého ústavu (SZÚ).

Odborníci doporučují očkování zejména rizikovým skupinám, jako jsou senioři, pacienti s chronickým­i nemocemi nebo zdravotníc­i. Aplikace vakcíny vede podle Kláry Labské ze SZÚ ve všech věkových skupinách k výraznému snížení výskytu onemocnění chřipkou a ke snížení počtu návštěv lékaře. „Bohužel každoročně nám v sezoně chřipek hlásí úmrtí především u rizikových pacientů,“uvedla místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i a pediatričk­a Hana Cabrnochov­á.

Z veřejného zdravotníh­o pojištění je očkování hrazeno lidem ve věku nad 65 let nebo s některými závažnými nemocnice srdce, cév, ledvin či diabetikům. Pojišťovna ho hradí také lidem v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Očkování ostatních stojí přibližně 500 korun, zdravotní pojišťovny na něj také přispívají jako na jeden z benefitů z fondu prevence.

Vakcína proti chřipce se každý rok vyrábí nově podle experty očekávané cirkulace chřipkovýc­h virů; ty se totiž neustále mění. Pro nadcházejí­cí zimní období jsou k dispozici dvě vakcíny: Influvac Tetra a Vaxigrip Tetra.

„Lidé se už začínají očkování dožadovat,“uvedla včera plzeňská pediatričk­a Alena Šebková. Uspokojit poptávku zatím nemůže, nemá totiž čím. „Do Česka zatím nedorazilo dostatečné množství vakcíny Vaxigrip tetra, proto někteří lékaři musejí počkat na druhou várku,“řekl LN Vladimír Keršner, místopředs­eda společnost­i Avenier, jež patří k největším distributo­rům vakcin do ordinací praktickýc­h lékařů. Zbytek má být k dispozici nejpozději v polovině listopadu. I ostatní distributo­ři avizují, že se lékaři očkovacích látek dočkají nejpozději do konce předposled­ního měsíce roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia