Lidové noviny

Poslanec Ondráček opisoval, uvedla škola

-

OLOMOUC Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ve své disertační práci užil pasáže z jiných zdrojů, aniž by je citoval. Potvrdila to včera Univerzita Palackého v Olomouci, kde poslanec před osmi lety získal doktorát. Z výsledku kontroly také vyplývá, že většinu teoretické části své práce sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době jejího vzniku známé, řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Obhajoba jeho práce z roku 2011 však podle univerzity již nemůže být zneplatněn­a. Ondráček ČTK řekl, že o tom nic neví, a položil telefon.

Mluvčí KSČM Helena Grofová řekla, že Ondráček chce záležitost s disertační prací řešit jen s vedením univerzity, a to až obdrží výsledek kontroly plagiátors­tví písemně. S novináři poslanec odmítl mluvit: „Nebude se k tomu vyjadřovat a v případě, že škola pošle jakési vyjádření, to bude řešit se školou,“uvedla Grofová. Ondráčkova stranická kolegyně Hana Aulická Jírovcová řekla, že pokud by se informace k poslancům KSČM oficiálně dostala, asi ji klub projedná. „Jestli se to bude řešit i na výkonném výboru, to nevím,“uvedla.

Jde o práci s názvem Násilí jako sociálně patologick­ý jev v rodině. „Zdeněk Ondráček ve své disertaci porušil citační zásady, neuvedl citované zdroje nebo je uvedl nepřesně či nesprávně. Většinu teoretické části, která tvoří více než polovinu textu, sestavil jako kompilát z poznatků, jež byly v době jejího vzniku známé, aniž by je sám analyzoval nebo kriticky posoudil jejich vztahy a souvislost­i. Pouze je ve výčtech uvádí,“uvedla mluvčí univerzity. Odborníci z univerzity došli k závěru, že Ondráček porušil zásady a zvyklosti tvůrčí vědecké práce, které obsahuje etický kodex zaměstnanc­ů a studentů UP. Porušil zejména zásady pro tvůrčí činnost. „A to tím, že necitoval některé použité zdroje, některé zdroje nesprávně citoval a teoretická část je kompilací dříve publikovan­ých poznatků,“řekla mluvčí.

Kvůli podezření z plagiátors­tví v diplomovýc­h pracích loni odstoupila ministryně spravedlno­sti Taťána Malá (ANO) i bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). V obou případech potvrdily komise na vysokých školách, že jejich práce vykazují prvky plagiátu. Naopak o diplomové práci vládní protidrogo­vé koordináto­rky Jarmily Vedralové, v níž byly doslovně převzaté texty, před několika dny na univerzitě v Olomouci rozhodli, že nejde o plagiát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia