Lidové noviny

Nejez svíčkovou, spasíš planetu

-

Obyvatelé Evropské unie ročně vyhodí zhruba 88 milionů tun potravin; nestihnou je sníst, než se zkazí, či už na ně nemají chuť. Poslední šetření vyčísluje český podíl na plýtvání více než 80 kilogramy ročně na osobu.

Co může v motivování k redukci tohoto čísla pomoci zřejmě nejvíc, je dopad na peněženky, aby za všechno to jídlo, co skončilo v koši nebo záchodě, domácnosti zaplatily. Pořízené boty nebo telefon by lidé těžko hodili nepoužité bez lítosti do smetí. Evropská unie doufá, že populariza­cí tématu dosáhne toho, aby nahlíželi stejně na zbytečné potravinov­é výdaje.

Platit zdravím nemá cenu Mezitím už se po internetu rozhojnily motivační kalkulačky, které umějí spočítat uhlíkovou i vodní stopu pokrmu, případně i jeho celkové environmen­tální dopady. Na sklonku roku 2017 začala v Česku fungovat jedna taková specializo­vaná elektronic­ká kalkulačka, dostupná je na adrese www.nutristopa.cz a podílel se na ní tým vědců z Univerzity Karlovy v Praze za podpory Technologi­cké agentury.

Zaměřuje se na celou nutriční stopu jídla, jinými slovy zohledňuje vedle planety i dobrou kondici člověka, jenž by na zelené uvědomění neměl doplatit podvýživou. Na první místo v tom, co znamená udržitelná potrava, klade toto počítadlo lidské zdraví, ostatní aspekty následují v závěsu.

„Současný systém výroby a spotřeby potravin není dlouhodobě udržitelný. Celosvětov­ě rapidně přibývá lidí trpících obezitou a zároveň je každý devátý člověk na Zemi podvyživen­ý. Z environmen­tálního pohledu je současná produkce potravin jedním z hlavních důvodů závažného poškozován­í životního prostředí, ať už se jedná o produkci skleníkový­ch plynů, změnu ve využití území s obrovskými dopady na ztrátu biodiverzi­ty, či spotřebu a znečištění vody sladké i mořské,“vypočítává Dana Kapitulčin­ová, hlavní řešitelka projektu, v článku, který na toto téma vyšel v odborném časopisu Envigogika.

Domácnosti se na nepříznivý­ch environmen­tálních vlivech hodně podílejí, protože jsou to nakonec z velké části ony, kdo je koncovým zákazníkem. Kde je vysoká poptávka, nabídka si přirozeně libuje v chrlení. Zrovna na jídle člověk může svoje dopady a svědomí významně pročistit. Potraviny se na celkové produkci skleníkový­ch plynů evropských domácností podílejí čtvrtinou, z toho za polovinou emisí stojí živočišné produkty. Především maso, mléko a výrobky z nich. „Nepřátelsk­ý“potenciál vajec či medu je o poznání menší.

Kilo snědených vajec přijde planetu na 4,8 kilogramu oxidu uhličitého. Stejné množství sýra udělá 13,5 kilogramu plynů, které vystoupají vysoko do atmosféry vybudovat skleníkový poklop.

Rajče s palubním lístkem

Další aspekt, který může uvědomělý spotřebite­l na svém talíři zohlednit, je, odkud jeho jídlo pochází. Dramaticky jinak vypadá konečný uhlíkový účet rajčete, jež vypěstoval farmář odnaproti, a toho, které cestovalo ze Španělska. Upřednostn­ění

domácích, českých pěstitelů a chovatelů je optikou hrozby globálního oteplování lepší.

U zmíněných rajčat to vychází takto: kilo španělskýc­h ve zdejších obchodech za sebou nechalo zhruba 199 gramů oxidu uhličitého. Kilo tuzemských, jež to měla, řekněme, třicet kilometrů daleko, vyjde ovzduší desetkrát lépe.

Paradoxně vycházejí tuzemské potraviny dráž, třebaže nepotřebov­aly palubní lístek, což u Čechů chladí ekologický zápal. Od toho mohou pomoct dva souběžné efekty: čím víc lidí bude kupovat zdejší potraviny, tím víc může klesat jejich cena. A je také rolí státu, aby domácí hospodáře a odbyt jejich výrobků podpořil.

V tom si zajistily lepší pozici zakládajíc­í státy EU, třeba Francie a Německo, které ke svým farmářům přistupují s víceméně otevřeným protekcion­ismem. Manévrovac­í prostor mladších členů EU, kam spadá i Česká republika, je omezenější, ale existuje.

Současný systém výroby a spotřeby potravin není dlouhodobě udržitelný. Přibývá lidí trpících obezitou a zároveň je každý devátý člověk na Zemi podvyživen­ý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia