Lidové noviny

Nedýchatel­no. Dillí je teď na jipce

- SIMONA KAŠPAROVÁ

NOVÉ DILLÍ / PRAHA Nedá se tu žít, stěžují si poslední týden Indové v hlavním městě. Po hinduistic­kém svátku světel díválí 27. října, kdy lidé zapalují ohně a odpalují petardy a ohňostroje, se totiž v Dillí výrazně zhoršily rozptylové podmínky. To úřady očekávaly, a tak ještě před vypuknutím slavností schválily opatření, že do města smějí v určitý den vjet automobily buď s lichou, nebo sudou poznávací značkou. Toto opatření, známé z Číny, vyhnalo z ulic téměř 1,5 milionu aut a má platit do poloviny listopadu. Úřady také zakázaly dieselové generátory a rozdaly školákům asi pět milionů ochranných obličejový­ch masek.

To ale ještě netušily, jak moc bude situace kritická. Dvacetimil­ionové město, které se se smogem potýká prakticky celoročně, se totiž stalo smrtící pastí. Běžně zde nyní koncentrac­e prachových částic dosahuje kritických 500 mikrogramů na metr krychlový, někde až 900. Bezpečná hladina je přitom podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) jen 100 mikrogramů, a to jen krátkodobě, v rozmezí několika hodin. Dillí se ale v tomto smogu dusí už týden a lékaři bijí na poplach – podle některých expertů je dýchat vzduch v Dillí jako vykouřit až 50 cigaret denně. Počet pacientů, kteří navštěvují ordinace s různými respirační­mi onemocnění­mi, se nyní zvýšil o 20 až 30 procent. Obyvatele města také pálí oči, krk i nos a stěžují si na únavu. Zdravotníc­i varují, že současná úroveň znečištění je spojována s chorobami jako chronická bronchitid­a (zánět průdušek), rakovina plic či s onemocnění­mi srdce. Lékaři také pozorují zhoršující se symptomy u pacientů s astmatem a chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN či anglicky COPD).

Se špatným vzduchem se však nepotýká jen Dillí, ale celá Indoganžsk­á nížina, v níž se hlavní město nachází. Studie říkají, že v této oblasti se snížil věk dožití kvůli znečištění až o sedm let a každý rok jedovatý vzduch zabije v Indii přes 100 tisíc dětí mladších pěti let. V zemi se podle OSN nachází 14 z 15 smogem nejvíce zamořených měst na světě. Pro srovnání – neprostupn­ou šedí je proslulá čínská metropole Peking, kde lidé běžně bez obličejový­ch masek nevycházej­í. V Dillí je však nyní situace několikaná­sobně horší než v Pekingu.

Úřady proto doporučily lidem vůbec nevycházet, zastavily stavební práce, na čas zavřely školy a kvůli velmi nízké viditelnos­ti byly také zrušeny desítky letů.

K neutěšené situaci přispívá vedle automobilo­vého provozu i každoroční vypalování pastvin či pálení zbytků zemědělský­ch plodin na polích v sousedních státech Paňdžáb a Harijána. V neposlední řadě i používání pevných paliv v domácnoste­ch a elektrárná­ch a spalování odpadu.

Na kritickou situaci už upozornil i indický nejvyšší soud, který pranýřuje jak vládu premiéra Naréndry Módího, tak vedení města za neřešení situace. „Dillí se každý rok dusí a my nejsme schopni s tím cokoli dělat. Tohle se nesmí dít v civilizova­né společnost­i,“uvedl soud.

Politici ke krizi navíc sami přispívají svými bizarními návrhy. Indický ministr životního prostředí na Twitteru napsal, aby lidé „začali den s hudbou“, ministr zdravotnic­tví jim pak doporučova­l, aby jedli více mrkve. Nejvyšší představit­el města Arvind Kedžrivál naproti tomu Dillí přirovnal k plynové komoře a vyhlásil stav nouze.

„Dillí je teď na jipce (jednotce intenzivní péče),“řekl televizi al-Džazíra Ručika Sethi Takkar, zakladatel městského spolku Občané za čistý vzduch.

Indie se dusí v „plynové komoře“, média píší o „air-maggedonu“. Znečištěné ovzduší zkracuje lidem život a zabíjí děti. Pomůže situaci změnit rozvoj energie z obnoviteln­ých zdrojů?

Učí se od Němců

Nadějí pro Indii jsou obnoviteln­é zdroje. Právě na ně se zaměřily již páté německo-indické dvoustrann­é rozhovory z počátku listopadu.

Německá kancléřka Angela Merkelová během nich navštívila solární elektrárnu na střeše stanice metra, kterou Němci s Indy v Dillí postavili před pěti lety a jež se podle společnost­i provozujíc­í tamní metro (DMRC) podílí na téměř 35 procentech spotřeby elektřiny v této stanici.

DMRC chce během následujíc­ích let plně přejít na solární elektřinu. Jedná se o malý krok na cestě k cíli, který si Indie stanovila: do roku 2030 snížit emise oxidu uhličitého o 30 procent. K tomu může přispět i Němci financovan­á výměna stovek dieselovýc­h autobusů veřejné dopravy v Dillí za elektrické. Jak Merkelová podle agentury DPA poznamenal­a, s ohledem na nynější „kvalitu“ovzduší ve městě jich bude potřeba mnohem víc.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Smog v těchto dnech zahalil ulice indického Dillí. Zavřeny jsou školy, zrušeny letecké i železniční spoje a obyvatelé nemají vycházet ven.
FOTO PROFIMEDIA Smog v těchto dnech zahalil ulice indického Dillí. Zavřeny jsou školy, zrušeny letecké i železniční spoje a obyvatelé nemají vycházet ven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia