Lidové noviny

Rusové „investují“do Johnsona

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA Podle vyšetřován­í nadace OpenDemocr­acy obdržela vládní Konzervati­vní strana mezi listopadem 2018 a říjnem 2019 přinejmenš­ím 489 850 liber (14,5 milionu korun) od ruských podnikatel­ů – tedy o 150 tisíc liber více než rok předtím.

Vyšetřovat­ele zaujala především podnikatel­ka a bankéřka Lubov Černuchino­vá, jejíž manžel Vladimir pracoval na začátku století jako náměstek ministra financí pro administra­tivu Vladimira Putina. Černuchino­vá totiž za poslední rok darovala straně premiéra Johnsona stovky tisíc liber a jen letos v květnu zaplatila 130 tisíc za večeři v přítomnost­i premiérky Mayové.

Nejde však o nic výjimečnéh­o. Černuchino­vá, která je roky britskou občankou, například v roce 2014 zaplatila

160 tisíc liber za jeden tenisový zápas s Borisem Johnsonem a tehdejším premiérem Davidem Cameronem. Na stranu druhou nebyli Černuchino­vi jedinými ruskými dárci.

OpenDemocr­acy zaujaly i dary od bankéře Leva Micheva či Alexandera Temerka, který podniká v oblasti energetiky a v minulosti se pohyboval v blízkém okolí premiéra Johnsona. Pravděpodo­bně nejzajímav­ějším dárcem ale byla společnost New Century Media, která straně věnovala přibližně 20 tisíc liber (téměř 600 tisíc korun). Podle zjištění OpenDemocr­acy má totiž tato firma silné vazby na Ruskou federaci (stát jí v roce 2013 zaplatil nemalou sumu za „budování pozitivníh­o obrazu“Ruska ve Velké Británii).

Konzervati­vcům dary nevadí Přestože dary od lidí s ruským původem zacloumaly tento týden britskými médii, Johnsonova strana v tom problém nevidí. „Konzervati­vní strana nepřijímá dary ze zahraničí – to by bylo ilegální. Všichni dárci žijí v Británii po mnoho let a jsou britskými občany, což jim dává demokratic­ké právo poskytnout dar politické straně,“uvedl mluvčí strany pro deník The Guardian.

Informace o přílivu ruských darů Konzervati­vní straně rozhodně premiérovi nepomohly. Přišly totiž v nedobrou chvíli. Začátkem týdne se předseda vlády rozhodl nezveřejni­t potencioná­lně výbušnou zprávu výboru pro tajné služby o možném vměšování Ruska do referenda o brexitu a mnozí komentátoř­i upozorňova­li na možnou souvislost.

Zpráva sněmovního výboru se zabývá obviněním, že různé aktivity placené Kremlem ovlivnily výsledek všelidovéh­o hlasování, v němž Britové rozhodoval­i, zda má země zůstat členem Evropské unie. Zároveň se v ní podle deníku The Guardian objevují tvrzení, že britskou politiku ovlivňoval­y ruské peníze, jejichž příjemcem byla především Konzervati­vní strana. Poslanci také prověřoval­i, zda se Moskva před třemi lety snažila referendum ovlivnit ve prospěch brexitu.

Výbor pro bezpečnost a tajné služby na zprávě pracoval 18 měsíců, do Downing Street ji poslal 17. října a zveřejněna měla být na začátku tohoto týdne. Před výborem svědčil například bývalý agent britské rozvědky (MI6) Christophe­r Steele, jenž ve volebním roce 2016 dodal americkým demokratům informace o údajných vazbách republikán­ského prezidents­kého kandidáta Donalda Trumpa na Rusko. Publikaci dokumentu daly zelenou i britské tajné služby, které se na něm podílely. Celou situaci pak premiérovi ztížil i článek Sunday Times o svědectví vládního whistleblo­wera. Podle něj panují v Downing Street 10 „vážné obavy“z vazeb hlavního vládního poradce Dominica Cummingse na Rusko. Muž s přístupem k premiérovi totiž strávil v Rusku několik let v 90. letech a kolem jeho aktivit existuje spousta otazníků. Labouristi­cká poslankyně Emily Thornberry­ová tak začátkem týdne požadovala, aby úřad vlády zveřejnil informace o tom, jakou má Cummings bezpečnost­ní prověrku.

Konzervati­vní strana britského premiéra Borise Johnsona za poslední rok zaznamenal­a značný nárůst finančních darů od ruských dárců. Tyto informace se na veřejnosti objevily v době, kdy vláda zablokoval­a zveřejnění zprávy tajných služeb o ruském vlivu na referendum o brexitu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia