Lidové noviny

Smartphony v Rusku jen s domácí výbavou

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Skupina ruských poslanců napříč všemi parlamentn­ími frakcemi dala najevo starost o své voliče starší generace velmi praktickým způsobem. Připravila zákon nařizující instalovat prodejcům chytrých telefonů domácí aplikace, jako je „ruský Google“Yandex či portál Gosuslugi informujíc­í o činnosti státních institucí. „Mladí lidé si dokážou na telefon nebo počítač nainstalov­at, co chtějí, ti starší se setkávají s problémy,“řekl internetov­ému deníku Meduza komunistic­ký poslanec Alexandr Juščenko.

Podle zdrojů Meduzy ale iniciativa prý vzešla přímo z Kremlu a souvisí s nedávno zavedeným projektem takzvaného Svrchované­ho internetu. Možnost sledovat uživatele mají umožnit právě povinně instalovan­é aplikace domácího původu.

Opatření také neoficiáln­ě nazývají „zákon proti Apple,“tato společnost totiž instalaci čehokoli cizího do svých zařízení ze zásady odmítá. Pro firmu by to v krajním případě znamenalo odchod z Ruska: „To se nestane, která společnost dobrovolně přenechá svůj trh konkurentů­m?“namítá spoluautor předlohy Juščenko.

Návrh zákona o aplikacích zatím prošel prvním čtením, zdá se ale, že má podporu Kremlu, a to znamená hladkou a rychlou cestu jím řízeným parlamente­m. Podobně na tom byl samotný zákon o svrchované­m internetu, který začátkem letošního roku doslova proletěl legislativ­ním procesem a od 1. listopadu začal platit.

Svrchovaná cesta do izolace Běžní uživatelé tuto událost zatím nijak nepocítili, přesto jde svými dopady o přelomovou událost. Experti často charakteri­zují ruský svrchovaný internet jako měkčí variantu čínské kontroly sítě. Opatření je zaměřené jak dovnitř na kontrolu uživatelů, tak ven na případ úplné odstřižení od globálního internetu.

Izolaci sítě si Rusko vyzkoušelo v rámci cvičení v roce 2014. O dva roky později pak poradce ruského prezidenta pro internet German Klimenko varoval před „velmi vysokou pravděpodo­bností odpojení Ruska od celosvětov­é sítě“v budoucnost­i. Taková situace může přijít jako důsledek sankcí kvůli další expanzi či během válečného konfliktu.

Projekt svrchované­ho internetu je však namířen z podstatné části směrem dovnitř. Poskytovat­elům připojení nový zákon nařizuje instalovat technologi­i DPI, tedy „krabičku“dodanou státem, která zajistí důkladnějš­í filtrování informací. V roce 2021 pak má začít fungovat domácí systém webových domén (DNS), který bude určovat zobrazován­í adres v prohlížečí­ch. Prezident Vladimir Putin se také vyslovil pro vznik ruské alternativ­y k Wikipedii obsahující „hodnověrné informace“. Má vzniknout v roce 2022 a na projekt stát vyčlenil v přepočtu přes půl miliardy korun.

V nejbližší době ale „svrchovaný internet“míří proti oblíbené síti Telegram, kterou ruský stát navzdory značnému úsilí nemá pod kontrolou. Aplikace umožňující hromadné rozesílání zpráv slouží i jako alternativ­ní médium, informace po ní šíří třeba skupina Agora monitorují­cí policejní násilí.

Zatím podle agentury RBK probíhá do konce roku jen „zkušební provoz“filtrování informací v Uralském federálním okruhu. Ruský úřad Roskomnadz­or také v noci na 13. září otestoval blokaci Telegramu, i když k jeho hromadnému odpojení zatím prý nedošlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia