Lidové noviny

Práce je víc než lidí. Zatím

Na jednoho zájemce připadá někde i 13 volných míst Firmy už ale poptávají méně pracovníků než v létě

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Aktuální údaje o nezaměstna­nosti potvrzují, jak obrovský je převis nabídky práce nad poptávkou. V některých okresech se během října z tisíců volných pracovních míst nepodařilo obsadit ani jediné. Leckde by nestačilo, ani kdyby se podařilo k práci přimět všechny nezaměstna­né.

Třeba v okrese Praha-východ připadá na jednoho zájemce o práci hned 13 volných pozic. Regiony, kde firmy dokážou obsadit většinu nabízených míst, jsou spíše výjimkou, to se daří častěji na severu Čech a Moravy.

Celkově bylo v Česku na konci října přes 337 tisíc volných pracovních míst, na úřadech práce pak bylo necelých 197 tisíc uchazečů. Nezaměstna­nost se tak vrátila na rekordně nízké hodnoty 2,6 procenta, tedy na míru, jíž se poprvé v historii dosáhlo letos na jaře. Z čísel by se zdálo, že si může každý najít práci hned, ale nedaří se to. Z 200 tisíc nezaměstna­ných jich do nové práce v říjnu nastoupilo jen 28 tisíc, přičemž 11 tisícům z nich místo našly úřady práce. Jenže během této doby do evidence nastoupilo nových 38 tisíc lidí.

Podniky tak prakticky hledají jen ve zlomku nezaměstna­ných, tedy jen mezi několika desítkami tisíc lidí, což rozhodně nestačí. Přitom na velkou část nabízených pozic stačí nekvalifik­ovaní pracovníci, což jsou takoví, jimž stačí jen ochota pracovat. I ty je však těžké najít. „Firmy už více než rok uvádějí nedostatek kvalifikov­aných pracovníků jako jednu z největších bariér pro svůj další růst,“potvrzuje mluvčí svazu průmyslu Eva Veličková.

Dost práce pro cizince i roboty Stále více podniků se proto rozhlíží v zahraničí. Svaz průmyslu a obchodu ČR letos už pomohl téměř 500 firem s žádostmi o zařazení do vládních programů, jež pomáhají hledat pracovníky v zemích, jako jsou Ukrajina a Srbsko v Evropě, ale i ve vzdálenějš­ích krajích, třeba v Mongolsku nebo v Indii.

Podle svazu průmyslu a České národní banky (ČNB) budou tuzemské firmy stále mírně nabírat. Dá se proto očekávat, že nedostatek vhodných lidí bude setrvalý. Pro zaměstnanc­e je to výhoda. Nemusí mít takové obavy o místo, snadněji si najdou nové – a hlavně nebývale rychle rostou mzdy už několik let v řadě. Reálná kupní síla zaměstnanc­ů se za poslední čtyři roky zvýšila o zhruba pětinu. Průměrná mzda v druhém čtvrtletí vystoupala na více než 34 tisíc korun hrubého, tedy o 8000 více, než se bralo před čtyřmi lety.

Volná místa začala ubývat Jenže podniky nemohou do nekonečna zvyšovat mzdy nebo marně hledat na úřadech práce vhodné zaměstnanc­e. Stále více zvažují nebo reálně nasazují automatiza­ci. Více než třetina průmyslový­ch firem kvůli nedostatku lidí investuje do technologi­í, které pracovní místa nahradí. Sice nejde o nejčastějš­í důvod k pořizování robotů, ale situace na trhu práce k těmto investicím nutí i firmy, které by se k tomu neodhodlal­y nebo by to udělaly později.

Odborníci upozorňují, že vývoj posledních měsíců naznačuje konec rekordně nízké nezaměstna­nosti, i když ČNB i prognóza ministerst­va financí předpoklád­ají její další, mírný pokles. „Z čísel je patrné, že trend zlepšování situace na trhu práce se v podstatě zastavil a nezaměstna­nost už nemá vlastně kam padat,“soudí například analytik Petr Dufek z ČSOB.

„K masivnější­mu propouštěn­í zatím nedochází, podniky ale již omezují poptávku po nové pracovní síle. Volných pracovních míst ubylo za poslední dva měsíce přes třináct tisíc, z toho v samotném říjnu téměř osm tisíc,“popisuje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit. Čeká přitom, že nezaměstna­nost začne růst už příští rok.

Pohled na volné pozice opravdu naznačuje ochlazení zájmu firem o nové lidi. V srpnu bylo 350 tisíc volných míst, nyní 337 tisíc. I když jde o nejhorší hodnotu od února, stále jde o relativně vysoké číslo. Teprve před dvěma lety počet volných míst překročil hranici 200 tisíc, před rokem 300 tisíc. I v době hospodářsk­é konjunktur­y po vstupu Česka do EU bylo v nabídce maximálně 150 tisíc pozic.

K masivnější­mu propouštěn­í zatím nedochází, podniky ale již omezují poptávku po nové pracovní síle

PAVEL SOBÍŠEK hlavní ekonom UniCredit Bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia