Lidové noviny

Česká daňová výjimka má zelenou

- MIROSLAV PETR

PRAHA Víc než pět let se čeští ministři financí snažili prosadit, aby nám Evropská unie umožnila na jednotném trhu aplikovat systém přenesené daňové povinnosti – takzvaný reverse charge. Včera se Česko dočkalo.

Včerejší jednomysln­ý souhlas ministrů financí členských zemí EU, tedy Rady Evropské unie, byl posledním verdiktem z řady komplikova­ných jednání. Teď je řada na českých úřednících a politicích, aby režim jakéhosi obráceného účtování daně z přidané hodnoty co nejdřív zavedli do českého práva.

„Je to obrovský úspěch a důkaz toho, že v EU můžeme prosadit to, co potřebujem­e, i když se to zpočátku zdá nemožné,“radoval se včera premiér Andrej Babiš (ANO).

Systém přenesení platby DPH z prodávajíc­ího na kupujícího, při kterém ale daň platí v řetězci obchodníků až koncový odběratel a stát nevyplácí vratky, velmi účinně eliminuje rozsáhlé podvody v řetězci nastrčenýc­h překupníků. Česko se s takzvanými karuselový­mi podvody za stamiliony korun potýkalo před lety například při dovozu nezdaněnýc­h pohonných hmot. Nastrčené firmy podvodníků před zaplacením DPH z fiktivních důvodů zkrachoval­y, ale další nastrčená firma v řetězci mezitím stihla od státu inkasovat vratku DPH.

Obdobný podvodný systém přitom uplatňují nastrčení bílí koně i v jiných komoditách. Jen u některých ale Brusel v minulosti umožnil systém DPH „obrátit“. Celá EU přichází takto ročně o zhruba 160 miliard eur, Česko o desítky miliard korun. Teď bude možnost systém aplikovat celoplošně. I když jen u faktur za zboží a služby nad 17,5 tisíce eur (zhruba 450 tisíc korun). A to jen dočasně.

„Je třeba si přiznat, že povolení té dočasné výjimky trvalo pět let a platí do poloviny roku 2022,“připustila Schillerov­á. Od června 2022 mají totiž začít platit v celé EU nová pravidla pro účtování DPH. Změnu se podaří do českých zákonů dostat nejdříve koncem příštího roku. Takže reverse charge by u nás mohla platit asi jen rok a půl.

Podle Jiřího Žežulky, bývalého šéfa Finanční správy a dnes partnera poradenské společnost­i Apogeo, je otázka, zda to má na tak krátkou dobu vůbec význam. „Plošný revers může být řešením určitých situací. V současné době ale existují i jiné efektivní nástroje k omezení daňových úniků nebo sledování dodavatels­ko-odběratels­kého řetězce,“uvedl Žežulka.

Ministři financí zemí EU povolili Česku výjimečné zavedení systému reverse charge, který v rámci účtování DPH eliminuje daňové úniky. Změna však nebude dlouhá, výjimka potrvá asi jen rok a půl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia