Lidové noviny

Nadal chce první triumf, Djokovič vyrovnat rekord

Program Turnaje mistrů

- DAVID AKO

LONDÝN/PRAHA V neděli startuje v londýnské O2 areně závěrečný podnik tenisové sezony – Turnaj mistrů. A může na něm dojít k dalšímu zápisu do historie: Srb Novak Djokovič útočí na šesté zakončení roku v čele žebříčku ATP, čímž by vyrovnal rekordní počin Američana Peta Samprase.

Aktuálně druhý hráč žebříčku k tomu potřebuje předstihno­ut španělskéh­o lídra Rafaela Nadala, což přeloženo do turnajové mluvy znamená dostat se minimálně do finále. V cestě mu budou stát Roger Federer, Dominic Thiem a nováček na závěrečném turnaji Matteo Berrettini.

„Mám před sebou extrémně náročnou výzvu, protože moji soupeři jsou vynikající hráči. Pokud bych skončil sezonu na prvním místě, bylo by to něco fantastick­ého. Je to motivace a každodenní cíl,“říká Djokovič, který letos z grandslamů triumfoval na Australian Open a Wimbledonu.

Nadalovi naopak k udržení postu jedničky stačí postup do semifinále. Ve své skupině narazí na mladé dravce: obhájce loňského

Zítra: 13.00 Ram, Salisbury (4-USA/Brit.) - Klaasen, Venus (5-JAR/N. Zél.), poté Djokovič (2-Srb.) - Berrettini (8-It.),

Kubot, Melo (2-Pol./Braz.) - Dodig, Polášek (8-Chorv./SR), Federer (3-Švýc.) - Thiem (5-Rak.).

vítězství Alexandra Zvereva, finalistu letošního US Open Daniila Medveděva a řeckou kometu Stefanose Tsitsipase.

Španělský tenista se v Londýně představí, přestože kvůli zranění břicha nedohrál prestižní podnik Masters v Paříži. O Turnaj mistrů třiatřicet­iletý tenista nechce přijít, je to totiž jediná z nejcennějš­ích trofejí, kterou nikdy nezískal, i když ve finále byl dvakrát.

Chatrné zdraví je pro rodáka z Manacoru už tradičním problémem, konec sezony pravidelně zastihuje jeho tělo ve špatném stavu. „Na Mallorce jsem absolvoval vyšetření, a přestože mám pravou stranu břicha trochu nataženou, do Londýna pojedu. Ve čtvrtek a pátek jsem zase začal lehce trénovat a doufám, že budu schopen hrát,“uvedl na Twitteru.

Za největšího konkurenta Djokoviče a Nadala je podle sázkových kanceláří považován Medveděv. Rus zaznamenal v probíhajíc­ím ročníku 59 vítězství, nejvíc na okruhu. Díky spanilé jízdě se vytáhlý tenista posunul z šestnáctéh­o místa na čtvrté. „Jsem nadšený, že jsem tady. Chci dál pracovat a zlepšovat se,“zůstává nadále pokorný vítěz čtyř turnajů v sezoně.

Do boje o vítězství a s ním spojenou prémii až 2,7 milionu dolarů (62 milionů korun) chce tradičně promluvit i halový specialist­a Roger Federer. Dvacetinás­obný grandslamo­vý vítěz má pod střechou působivou bilanci 296:68, žádný ze současných tenistů přitom nepřekroči­l v počtu výher v hale hranici 150. „Musíte hrát hbitě, výbušně a rychle se rozhodovat,“tvrdí švýcarská legenda, která ATP Finals opanovala naposledy v roce 2011.

Turnaj mistrů bude počtvrté v řadě bez českého zástupce, posledním účastníkem byl v roce 2015 Tomáš Berdych, který tehdy nevyhrál ani jeden zápas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia