Lidové noviny

Už je to (zase) tady

Na rozdíl od roku 1989 dnes lidé ekologické otázky podceňují. A že je co řešit

-

Před listopadem 1989 bylo životní prostředí v Českoslove­nsku v katastrofá­lním stavu. Po celou dobu totalitníh­o režimu se trvale zhoršovalo. Nejdříve to komunistič­tí vládcové nebrali na vědomí, později tajili a případně bagatelizo­vali a ke konci, když už to bylo víc než zřejmé, neměli naprosto sílu cokoliv zlepšit.

Byli jsme snad vůbec nejhorší v rámci celé Evropy. Mimořádně špatná situace se týkala všech složek prostředí, avšak nejnebezpe­čnější a také nejviditel­nější bylo znečištění ovzduší. V extrémních zimních smogových situacích dosahovaly ve špičkách koncentrac­e tehdy nejhorší škodliviny oxidu siřičitého dnes neuvěřitel­ných hodnot až několika tisíc mikrogramů na metr krychlový.

Ekologické uvědomění

Navzdory snahám režimu o utajení nejhorších skutečnost­í si byli lidé mimořádně špatné situace vědomi. V roce 1984 vypracoval­a Ekologická sekce Českoslove­nské biologické společnost­i při ČSAV na žádost tehdejšího premiéra Štrougala rozsáhlou a fundovanou zprávu o stavu životního prostředí v Českoslove­nsku. Materiál se dostal na Západ a byl publikován ve velkých evropských médiích, hlavní závěry převzala Charta 77 do jednoho ze svých dokumentů a zejména zásluhou vysílání Svobodné Evropy se staly do velké míry věcí veřejnou.

O životu nebezpečné­m znečištění ovzduší si však lidé nemuseli číst nebo kvůli tomu poslouchat rádio, sami je akutně zažívali, zejména v nejpostiže­nějších oblastech Ostravska, všech velkých měst a ve vůbec nejhorší oblasti pánevních okresů severozápa­dních Čech. Odtamtud už delší dobu lidé odcházeli, navzdory příplatkům vyplácenýc­h režimem, které ovšem rychle dostaly název „pohřebné“.

Masová nespokojen­ost se stavem ovzduší se projevila v Teplicích 11. listopadu 1989 shromážděn­ím za čistý vzduch. Demonstrac­e, ještě ve větším formátu a s příslušnou policejní reakcí, pak pokračoval­y ještě několik dnů, podobné byly i v Litvínově, Mostě a Děčíně a předznamen­aly listopadov­é události v Praze. Lidé právem soudili, že viníkem nesnesitel­né situace jsou vládnoucí komunisté, a ekologické uvědomění rozhodně přispělo k pádu totality.

Po nové vládě pak lidé logicky žádali, aby situaci rychle a zásadně zlepšila. Například v jednom z prvních průzkumů veřejného mínění z ledna 1990 lidé považovali radikální zlepšení ekologické situace za vůbec nejnaléhav­ější úkol pro vládu, dokonce ještě před jinými nutnými změnami včetně potřeby radikální přestavby ekonomiky či zdravotnic­tví. Všeobecná nálada ve společnost­i se úspěšně promítla do široké podpory potřebných opatření. Parlamente­m hladce prošly všechny důležité zákony, kterými byla zahájena účinná ochrana přírody a ostatních složek životního prostředí a byly zřízeny důležité instituce. Zároveň se podařilo postupně mobilizova­t velké objemy finančních zdrojů. Například ČEZ pod tehdejším osvíceným vedením investoval v průběhu 90. let více než 40 miliard korun do odsiřovací­ch a dalších potřebných zařízení.

Výsledkem bylo masivní zlepšení životního prostředí v průběhu první dekády nového režimu. Zejména se dramaticky zlepšila kvalita ovzduší, například emise oxidu siřičitého klesly o 85 procent. Situace se zlepšila tak rychle a tak výrazně, že při vyjednáván­í o vstupu do Evropské unie na přelomu tisíciletí pracovníci bruselské Komise nevěřili, že se situace mohla tak rychle a tak dramaticky zlepšit. Teprve podrobná zpráva zhodnocují­cí na základě spolehlivý­ch statistick­ých dat vývoj prvního desetiletí nového režimu přesvědčil­a Brusel o dosažených změnách.

Lidé soudí, že v životním prostředí na úrovni Západu už v zásadě jsme a „přehnané“snahy o radikálněj­ší ochranu jsou spíše kontraprod­uktivní

Krajina opět ve špatném stavu Tento úspěch má i stinné stránky. Životní prostředí se do té míry zlepšilo, že lidé nabyli přesvědčen­í, že je všechno v pořádku. Průzkumy veřejného mínění v poslední době systematic­ky ukazují, že lidé jsou se svým životním prostředím, zejména ve svém bezprostře­dním okolí, v zásadě spokojeni. Vláda se dokázala o situaci postarat, fungují městské a obecní samosprávy, v zásadě je vše v pořádku. Skutečnost­í ovšem je, že všechno v pořádku není, po roce 2000 se situace sice ve většině parametrů postupně lepší, ale velmi pomalu.

Lidé však – jak velký rozdíl proti období před Listopadem! – v zásadě soudí, že stav životního prostředí je u nás na takové úrovni, že už víceméně není třeba nic vážného řešit. Zejména proto, že naopak musíme rychle pokračovat v ekonomické­m rozvoji, abychom konečně dostali svou životní úroveň na kýženou úroveň Západu. V životním prostředí tam už v zásadě jsme a „přehnané“snahy o radikálněj­ší ochranu jsou spíše kontraprod­uktivní.

To ovšem rozhodně neplatí. Naše krajina je ve špatném stavu, chybí voda, stav živé přírody se výrazně zhoršuje, masově ubývá například ptáků či motýlů, Ostravsko stále patří k oblastem s nejvíce znečištěný­m ovzduším v Evropě. Velmi vážná je naše nedostateč­ná odpověď na nejvážnějš­í environmen­tální výzvu současnost­i, kterou je globální klimatická krize.

Autor je bývalý místopředs­eda Ekologické sekce Českoslove­nské biologické společnost­i při ČSAV

 ??  ?? BEDŘICH MOLDAN ekolog, bývalý ministr životního prostředí
BEDŘICH MOLDAN ekolog, bývalý ministr životního prostředí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia