Lidové noviny

Akvárium, či polévku

Privatizac­e byla úspěšná, přesto zůstala pachuť

- Marek Hudema

Velký experiment, velký podvod a velká změna, tak dnes mnozí vzpomínají na privatizac­i státního majetku v Českoslove­nsku a v Česku v první polovině devadesátý­ch let. Spíše s určitou pachutí než s jásáním a hrdostí. I odborníci připomínaj­í často hlavně problémy, které s sebou přinesla. Přestože to byl fenomenáln­í úspěch.

Česká ekonomika je dnes tržní a poměrně výkonná a neprošli jsme léty zmaru a bídy jako třeba v zemích bývalého Sovětského svazu. Povedlo se, jak se kdysi říkalo, z komunistic­ké rybí polévky udělat živé akvárium. Přitom mnozí pochyboval­i, zda to vůbec jde. V zemi, kde byl podíl státního vlastnictv­í vyšší než třeba v bývalé NDR, a podle některých údajů dokonce vyšší než v samotném Sovětském svazu.

Navíc, na rozdíl od jiných postsocial­istických zemí, takřka každý občan z kuponové privatizac­e něco získal. Dostal peníze za své akcie, které mohl použít, na co chtěl. V jiných typech privatizac­í, například při prodeji zahraniční­m investorům, by peníze získal stát. Použil by je pak dle vládních priorit. Což ovšem nemusí být úplně to, co si přeje každý jednotlive­c. Dobré silnice neocení například člověk bez auta. Též neexistova­l zástup solidních zahraniční­ch investorů ochotných dobře zaplatit za všechny české podniky.

Proč tedy ta pachuť? Nebylo to dokonalé. Ekonomické studie sice ukazují, že „česká cesta“privatizac­e nebyla v porovnání s jinými zeměmi vůbec špatná, ale mohlo to být lepší. Což je snadné konstatova­t teď, kdy víme, jak to celé dopadlo. Po bitvě je každý snadno generál.

Jedna věc ale byla jasná už tehdy. Chyběla regulace investiční­ch fondů, kterým mnozí lidé svěřili své akcie, a pro obchodován­í s akciemi. Výsledkem byly z dnešního pohledu čisté zlodějny a také zrození dnešních nejbohatší­ch Čechů. Téměř všichni sice dostali něco, ale zdaleka ne každý získal svůj férový díl. Část lidí to pak pochopila jako nespravedl­nost, dost podobnou té původní komunistic­ké. A tak se zrodil dojem, že to naše akvárium má stále tak trochu nádech té komunistic­ké polévky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia