Lidové noviny

Jsem žena, kdo je víc?

Když hlavní kvalifikac­í na post komisaře je pohlaví

- Vít Štěpánek

Nová Evropská komise (EK) má být genderově vyrovnaná: to byla jedna z tezí, se kterou designovan­á šéfka Komise Ursula von der Leyenová při sestavován­í týmu eurokomisa­řů přišla. Po posledním ostudném tahu s rumunským kandidátem (kandidátko­u) se chce parafrázov­at: Evropská komise musí být genderově vyrovnaná, i kdybychom si ty ženy měli uplácat z modelíny.

Začalo to v září odmítnutím původní rumunské kandidátky do EK Rovany Plumbové kvůli podezření z konfliktu zájmů. Rumunsko bylo poté vyzváno k navržení nového kandidáta/kandidátky, jenže v zemi brzy nato padla vláda a nový kabinet pod premiérem Orbanem (shoda jmen) získal důvěru teprve toto pondělí.

Pak už to šlo ráz naráz: vláda nejprve navrhla do Evropské komise europoslan­ce Siegfrieda Muresana, nicméně z EK přišla reakce, ať Rumuni, s ohledem na genderovou vyrovnanos­t, navrhnou kandidáty dva, muže a ženu (v té chvíli byl genderový podíl již schválenýc­h eurokomisa­řů 15:11 ve prospěch mužů). K Muresanovi tedy ve středu přibyla rumunská europoslan­kyně Adina Valeanová a šéfka EK pouhých pár hodin poté rozhodoval­a mezi nimi.

Asi nejsem sám, kdo by na výsledek této karikatury konkursu klidně vsadil celý svůj majetek. Rumunsko bude v EK samozřejmě reprezento­vat Valeanová, byť zkušenosti z evropské politiky nepochybně má na stejné úrovni jako Muresan. Je nad slunce jasné, že její hlavní „kvalifikac­í“na post komisařky pro dopravu bylo její pohlaví.

A jaké je „poučení z genderovéh­o vývoje“? Pokud chtějí tzv. mainstream­oví politici opravdu nahnat co nejvíce voličů stranám typu německé AfD, italské Ligy, případně české SPD, těmito odpudivými genderovým­i šachy se jim to nepochybně daří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia