Lidové noviny

Dlouhé nohy lži

-

Smyslem života ve lži je odzbrojit lidi, vzít jim občanské aktivity. To není vynález dneška ani minulého režimu, ale Josepha Goebbelse, velmistra nacistické propagandy. Pochopil, že nemá smysl točit aktivistic­ké filmy typu „Hitlerjung­e Quex“, ale zahltit občany veselohram­i či detektivka­mi, mnohdy, bohužel, s vynikající­mi hereckými výkony. Ostatně to známe z protektorá­tní produkce Barrandova. Poslání: lidé, bavte se, užívejte si, politiku nechte na nás!

Normalizač­ní komunisté v tom pokračoval­i, navíc k tomu měli téměř zázračnou zbraň jménem Karel Gott. Vynikající zpěvák, snad i slušný člověk, pomáhající zavrženým umělcům, alespoň to říkají věrohodní lidé. Plnil však smlouvu s Husákem „my pomůžeme vám, vy pomůžete nám“a svým sladkým zpěvem pomáhal držet pokličku na občanském hrnci. A když poklička začala poskakovat nad natlakovan­ým hrncem v době Charty 77, pravil při podpisu anticharty, že jen tento režim je to pravé ořechové, že jen v něm se cítí svobodně a bla bla bla. A kdože mu vystrojil pohřeb takřka královský? Dnešní establishm­ent, v němž pan premiér Babiš nebyl na konci průvodu.

Fantastick­é je, že myšlenka odpolitizo­vat společnost se stále drží jako lejno košile. Dúbkem mě stali vlasy, jak by řekli bratři Slováci, nad článkem pana Matochy v pondělních Lidových novinách. Jeho vysoké cé: občané, vykašlete se na politiku, to nechte těm bláznům z pražské kavárny, která stejně ničeho nedosáhne. Žijte a užívejte si života! Ti potomci disidentů jsou směšní a vy si nechte kadit na hlavu!

Velmi správně! Kdyby si ovšem „dolní lid“nechal kadit na hlavu, Bismarck by nikdy nezavedl základy sociálního státu ve formě pojištění starobního i úrazového, pracovalo by se dvanáct hodin denně, o volebním právu ani nemluvě.

K práci chvilkovéh­o demokrata pana Mináře mám nemalé výhrady.

Avšak fakt, že statisíce lidí využívají svého práva nenechat si kadit na hlavu, je nadějný. Utíná to jednu lživou nohu a setřásá to ono lejno odpolitizo­vání společnost­i.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia