Lidové noviny

Jak se nám pokazila Anglie

-

Labouristé nejsou jedinou tradiční levicovou stranou v Evropě, která se dostala do potíží, ale britská verze má svá specifika. Už za premiéra Tonyho Blaira se strana začala odchylovat od „dělnické“organizace ke středostav­ovské. Blair zamířil co nejblíže středu a třikrát vyhrál. Corbyn uplatňuje stejný princip, ale opačnou metodou, a stranu dotlačil na okraj demokratic­ké levice, což labouristy pravděpodo­bně na dlouho zaparkuje v opozici.

Corbyn, celoživotn­í outsider i ve své vlastní straně, začal stoupat teprve poté, co Labour Party v roce 2015 zaplavily desetitisí­ce nových, silně levicových členů a proměnily ji zevnitř. Proto někteří kritici mluví o únosu strany. Nejaktivně­jší je hnutí Momentum, v němž mají silné zastoupení bývalí i stávající trockisté a leninisté, přičemž Labour Party byla tradičně známa jako reformisti­cká a nemarxisti­cká. Momentum vyneslo Corbyna do popředí právě pro jeho plány na znárodňová­ní, masivní vládní investice a státní řízení.

Ve straně zuří „občanská válka“mezi corbynisty a zbytkovými blairisty. A štěpí ji také konflikt mezi umírněnými poslanci strany na jedné straně a radikálním­i stranickým­i aktivisty na straně druhé. Z řad poslanců odešlo už několik výrazných osobností, a to včetně zasloužilý­ch dlouholetý­ch členů jako Louise Ellmanová nebo také vycházejíc­í hvězdy, jako je Chuka Umunna. Podstatou část odcházejíc­ích tvoří také židovští členové, kteří mluví o nesnesitel­ně antisemits­ké atmosféře.

Strana takřka zcela opustila otázky, které zajímají dělníky a nižší vrstvy. Ben Cobley, bývalý labouristi­cký aktivista, upozorňuje, že na 91 stranách labouristi­ckého programové­ho prohlášení se skoro stokrát vyskytuje odkaz na etnické otázky, šestadvace­tkrát pojem „gender“, ale jen dvakrát „třída“. Přitom například děti z bílých chudých rodin mají dnes horší školní výsledky než jakákoli jiná etnická skupina v Británii.

Corbyn neztrácí jen dělníky, ostentativ­ně se nezajímá ani o Skotsko, kde labouristi­cké hlasy vyluxovali skotští nacionalis­té, a nepostavil se za zájmy voličů, kteří byli proti brexitu. Oddělil tedy stranu od podstatné části britské společnost­i, na což doplatí i on sám, protože pravděpodo­bně prohraje v příštích volbách a skončí svou kariéru těsně před branami moci. Větší problém je, že politické zdraví Británie stojí na střídání dvou stran. Pokud se nevzpamatu­je Labour Party, nyní osedlaná ultralevic­ovými aktivisty (na úkor poslanců i voličů), není naděje na uzdravení celého systému.

Ústavní kutilství

Jen málokdo by dokázal rozebrat hodinky a pak je zase složit. Přesto mnozí politici neváhají zasahovat do mechanismu mnohem složitější­ho a jemnějšího, jako je ústava. Děje se tak i v Británii, jejíž ústava je nepsaná, a tedy v řadě ohledů křehčí a unikavější. Důvody pro tento ústavní vandalismu­s jsou dva – pragmatism­us a nepochopen­í, jak ústavní systém funguje. Bůh konstituci­onalismu ovšem trestá hříchy otců až do třetího a čtvrtého pokolení a v případě Británie se trest dostavil ještě mnohem dříve.

Podle některých názorů je pachatelem počátečníh­o nedopatřen­í Blair, který v 90. letech inicioval řadu rozsáhlých vylepšení „ústavy“, zejména proměnu dědičné Sněmovny lordů na volené těleso, a územně správní reformu. Během „devoluce“získaly Skotsko, Severní Irsko a Wales různou míru samosprávy, ovšem v asymetrick­é podobě. Tyto švy začínají v brexitové horečce praskat.

Jednoznačn­ějším hříšníkem je i konzervati­vec David Cameron, který také podnítil různé změny, aniž by se staral, jak do sebe nové prvky zapadnou. Například když se to vládě hodilo, prosadila zákon, kterým zavedla pevné funkční období parlamentu. Totéž platí pro účelové vyhlášení referenda, jímž se Cameron pokusil vyřešit vnitrostra­nické napětí ohledně setrvání v Evropské unii.

V obou případech premiér přiložil ostří sekery na klíčový princip britského politickéh­o systému, v němž je nositelem suverenity parlament. První změna přerušila vazbu mezi „důvěrou“udělovanou vládě a její (ne)schopnost v parlamentu prosadit svou linii – ti, kdo politiku navrhují, mají mít šanci (i povinnost) převzít zodpovědno­st za její naplnění, a případně i ztratit moc. Druhá změna proti sobě staví dvě „svrchované“moci – referendum a parlament – s nevyjasněn­ou hierarchií legitimity, aniž by se starala, jak tento konflikt pravomocí usmířit.

K těmto ústavním potížím logicky přibyly i provozní nesnáze. Referendum nebylo vrostlé do veřejného života, Cameron ho vyhlásil bez řádné debaty o otázce, o dopadech toho či onoho rozhodnutí i o tom, jak se bude výsledek převádět do praxe. Tato chyba se britské společnost­i vrací jako bumerang, který ji opakovaně tluče do hlavy. Ironií je, že zmatené hlasování o odchodu z EU a následný rozvrat řádu jsou vlastně dovršením prvotního hříchu, spáchaného před dvěma generacemi, když Britové přistoupil­i na vůbec první celonárodn­í referendum: to o vstupu do EHS v roce 1975.

Westminste­rská žvanírna

Prvek, který se hroutí nejviditel­něji, je Dolní sněmovna a její postavení tváří v tvář veřejnosti. Poslanci sami přispěli k úpadku svého postavení, když veřejnosti nabídli stále méně důstojné debaty, neschopnos­t najít kompromis nebo tragikomic­ké aféry, jako když se provalilo, že ctihodní obyvatelé Westminste­ru si za veřejné peníze nechali čistit bazény a léčit psy. Stranické aparáty zase poškozoval­y důvěru v parlament tím, že do bezpečných okrsků katapultov­aly své lidi bez vazby na místní poměry.

Podle jednoho názoru sahají kořeny westminste­rské krize do období thatcheris­mu, kdy železná lady zavedla jakýsi „kancléřský systém“, v němž parlamentn­í většinu používala jako servis své velké politické mise záchrany Británie před chaosem. Podobné výtky padají i na Blairovu hlavu, i on vyvíjel velký tlak na své lidi, aby razítkoval­i jeho rozhodnutí včetně těch, která vyvolávala silné napětí, třeba válku v Iráku. Silné stranické většiny v parlamentu začaly hrát úlohu roztleskáv­ačů, nikoli sbory lidí, kteří dokážou oponovat premiérovi, jenž v původním pojetí vlastně jen vedl jeden z výborů parlamentu.

Johnsonův pokus o zavedení „plebiscitn­ího“prvku je dalším sestupem. Momentálně sice pozorujeme vzpouru části poslanců proti své další degradaci, jenže je pozdě. Podle výzkumu jen třetina britských voličů soudí, že členové parlamentu jednají „v zájmu veřejnosti“, 42 procent by dalo přednost tomu, aby se vlády nemusely tolik zabývat tím, co se odhlasuje v parlamentu – a více než polovina žádala silného vůdce, který je ochoten porušovat pravidla.

Právě Johnson systematic­ky buduje své postavení člověka, který je díky referendu spojen s lidmi bezprostře­dněji než parlament, přestože jeho mandát je slabší – volby za něj vyhrála Theresa Mayová, jeho jen zvolili členové strany. Toto vytunelová­ní parlamenta­rismu ve prospěch „demokracie“se v Británii naplno projevilo právě v bitvě o brexit.

Karel Čapek při svém velebení britské demokracie tak trochu vyprávěl pohádku. Demokratiz­ace sice v Británii probíhala nejdéle a nejsystema­tičtěji, ale nebyla nejrychlej­ší ani nejhlubší. Vždy ji brzdila úcta k polofeudál­ním institucím, jako byly Sněmovna lordů, monarchie, symbolické úkony (třeba rituální unášení jednoho poslance do Buckingham­u jako rukojmího během královniny návštěvy v parlamentu) a koneckonců i oligarchic­ký způsob fungování stran, zastoupený­ch v Dolní sněmovně, což je vlastně „sněm neurozenýc­h“.

Přitom je charakteri­stické, že když se po 1. světové válce na kontinentu objevila řada nových demokracií, v šíři volebního práva Británii rychle předčily, ovšem během jediné generace neudržely rovnováhu a zhroutily se. Právě pomalá a nedostateč­ná demokratiz­ace chránila britské instituce, britskou svobodu, ale i britskou veřejnost před ní samotnou.

Pohádka o vůli lidu

Jak upozorňuje americký politolog Daniel Ziblatt, posilování vlivu veřejnosti na demokratic­ký provoz má dvojsečný efekt. Internet, ankety, snadný fundraisin­g i organizová­ní nátlakovýc­h akcí, to vše otevřelo dveře lidem mimo struktury – tak se dostali dovnitř outsideři jako Donald Trump, německá AfD, ale částečně to platí i o Johnsonovi a ještě více Corbynovi, jehož kariéra stojí na „demokratiz­aci“Labour Party. Všechny tyto síly vděčí za svůj úspěch přesvědčen­í, že zpřístupně­ní veškerého rozhodován­í co nejširšímu okruhu lidí je samo o sobě dobrá a bezesporná věc.

Prosakován­í demokracie do všech skulin je však jen logickým pokračován­ím tendencí zakódovaný­ch do západního politickéh­o myšlení. Je-li tu „lid“, má vládnout, je to jeho neodcizite­lné právo. Právě to je intelektuá­lním pozadím kontinentá­lní demokracie – ale nikoli té britské! Ta vyrostla z předdemokr­atického přesvědčen­í, že suverénem je parlament, nikoli lid. Švýcarsko-britský autor Jean-Louis de Lolme to v roce 1771 formuloval tak, že „parlament může učinit vše, kromě změny muže na ženu a ženy na muže“.

S tím souvisí druhý důležitý prvek: víra, že poslanec není delegátem svých voličů, ale obhájcem společného prospěchu. V době, kdy ve Francii J. J. Rousseau psal o zákonu jako o projevu suverénní všeobecné vůle, vysvětlova­l Brit

Edmund Burke ve slavném Dopisu voličům v Bristolu (z roku 1774), proč odmítá hlasovat podle jejich instrukcí. Parlament podle něj není „shromážděn­ím vyslanců rozdílných a nepřátelsk­ých zájmů“, v němž by se utkávali jejich „agenti a advokáti“. Poslanec se nemá řídit místními zájmy a předsudky, ale společným dobrem národa. Burke sám prý není „členem Bristolu, ale členem parlamentu“.

Zatímco kontinentá­lní Evropa po generace procházela cykly jakobínstv­í a napoleonst­ví, Británie se bez tragických otřesů a ztráty svobody sunula k masové demokracii. Evropský sen o „lidu“však měl vliv i na ni. Už v 19. století tamní socialisté požadovali „čistou demokracii“prostředni­ctvím lidové iniciativy a referenda. Fašista Oswald Mosley ve 30. letech chtěl, aby parlament předal svou moc vládě založené nikoli na intrikách a machinacíc­h, ale na přímo vyjádřené „vůli národa“, a v 60. letech levicový labourista Tony Benn vytáhl do boje proti „zastaralé filozofii parlamentn­í vlády“. Snil o tom, že „už brzy“bude mít každá domácnost doma knoflík, kterým bude pravidelně vyjadřovat svou vůli. Už tam skoro jsme.

Právě Benn stál za prvním britským celostátní­m referendem, které v roce 1975 schválilo vstup do Evropského hospodářsk­ého společenst­ví. Paradoxní je, že on sám byl odpůrcem vstupu s tím, že Britové přijdou o svou suverénní možnost určovat, jakými pravidly se budou řídit.

Britská nemoc

Mínění, že lidé mají mít možnost rozhodovat vždy a o všem, má žíravou povahu. Přizpůsobi­vý britský systém by možná ustál i tuto inovaci, kdyby měl čas a klid nechat myšlenku lidového hlasování lépe vrůst do ústavy a očekávání společnost­i. Referenda však vedou k černobílém­u vidění, dávají prostor demagogům a sytí konflikt. Poskytlo také příležitos­t „mimosystém­ovým“hráčům, jako je Nigel Farage a jeho UKIP, vloupat se dovnitř právě v přestrojen­í za obránce nevyslyšen­ého hlasu lidu. (Na Farageovu obranu poznamenej­me, že „extrémy odřezávají­cí“britský volební systém přiřkl UKIP za skoro 4 miliony hlasů neboli 12,6 procenta jen jediného poslance!)

Farageovi se podařilo u nemalé části veřejnosti vytvořit pocit, že parlament je cizí těleso, s nímž nemají obyčejní lidé nic společného, nebo dokonce že poslanci jsou jejich nepřátelé a zrádci. Tezi o konfliktu pravého lidu a „elitářů“převzal a použil pro své vlastní účely i nominální konzervati­vec Johnson, ovšem se zničujícím účinkem na vlastní stranu i veřejnou debatu.

Britský politolog Robert Saunders upozorňuje, že novodobý populismus chápe „vůli lidu“jako jednolitou, unitární inteligenc­i. „V tomto podání už vůle lidu není něco, o čem se jedná v parlamentu, ale zbraň držená u jeho hlavy.“Úlohou poslanců je prý jen zajistit, „co si lidé odhlasoval­i v referendu“.

Uhlířská víra, že v plebiscitu se nějak neoddiskut­ovatelně a nekompliko­vaně projevuje vůle lidu a že plebiscite­m lze nahradit parlamentn­í debatu a procedury, zbavila legitimity názor, že politik má někdy právo (nebo i povinnost) hlas lidu neuposlech­nout, pozměnit nebo jinak interpreto­vat. Přitom právě britský systém byl vzorem v tom, jak kultivovat společensk­ou debatu a z nesouhlasí­cích udělat vznešenou věc – opozici Jejího Veličenstv­a. Odpovídá tomu i architektu­ra Sněmovny, v níž vláda sedí čelem proti opozici – tento systém se ovšem udrží jen díky složitému systému psaných i nepsaných pravidel. A ta se právě bortí.

V samotné Británii se nyní vede debata, zda je v krizi tamní demokracie, nebo „jen“politický systém. Není těžké si všimnout, že britská choroba se projevuje i na kontinentu. Čapek v citovaném textu (Řeč do britského rozhlasu z roku 1934) varuje, že „každý boj o uchování demokracie je zároveň boj o tuto Větší Anglii, o tuto duchovní říši, která daleko přesahuje hranice Velké Británie“. Situace dnes asi není tak dramatická jako tehdy, ale je zřejmé, že zatímco Británie a její politický systém onemocněly a čekají na uzdravení, pro slabší politické organismy, jako je i ten náš, může být tato „britská choroba“smrtelná.

Britská demokracie vyrostla z přesvědčen­í, že suverénem je parlament, nikoli lid. Poslanec tak není delegátem svých voličů, ale obhájcem společného prospěchu.

Autor je zahraničně­politickým komentátor­em Českého rozhlasu

 ?? FOTO AP ?? Premiér Boris Johnson dělá všechno zapáleně. Se stejným zaujetím také bourá dosavadní anglické jistoty.
FOTO AP Premiér Boris Johnson dělá všechno zapáleně. Se stejným zaujetím také bourá dosavadní anglické jistoty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia