Lidové noviny

Je Handke Rakušan?

Osobní výběr z rakouského tisku

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Na to, že v Rakousku proběhly koncem září parlamentn­í volby, ale nová vláda je stále v nedohlednu, panuje u našich jižních sousedů klid.

Důvod je prostý. Politické strany jsou zatím stále ještě ve fázi, kdy „sondují“možnosti, kdo by mohl jít s kým do vlády. I když upřímně: je to spíš takové divadlo pro veřejnost. Možná proto, aby byla připravová­na na fakt, že příští vládu mohou vytvořit dvě uskupení, která si ještě před nedávnem nic nedarovala.

Jinak se totiž nedá vztah konzervati­vních lidovců a Zelených popsat. Jak upozornil list Der Standard, ještě před volbami například promlouval šéf lidoveckýc­h poslanců August Wöginger do duše sedlákům v hornorakou­ské provincii. Pozastavov­al se nad tím, jak je prý možné, že „děti z dobrých lidoveckýc­h rodin odejdou studovat do Vídně a vrátí se jako Zelení“. „Kdo s vámi jí a bydlí pod jednou střechou, nechť laskavě volí lidovce,“hřímal tehdy Wöginger. Zelení zase pro změnu označovali lidoveckéh­o šéfa Sebastiana Kurze div jako diktátora.

Teď ale je všechno zapomenuto. Zelení si sypou popel na hlavu, že to tak vůbec nemysleli. Vídeňská místostaro­stka za Zelené Birgit Hebeinová nasadila až skoro poetickou notu: „Když s lidovci mluvíte, mění se vám obraz v hlavě.“Aby ne, když je na obzoru vládní křeslo.

***

Čím větší ticho doprovází hledání nové rakouské vlády, tím víc jsou slyšet ti, kdo do ní mají zřejmě jednou provždy cestu uzavřenou. To platí hlavně pro bývalého vicekanclé­ře Heinze-Christiana Stracheho, který vedl 14 let rakouské Svobodné (FPÖ). Pokud si vzpomínáte, byl to on, kdo způsobil pád předchozí vlády. Dva roky staré tajně natočené video z ostrova Ibiza, kde sliboval státní zakázky výměnou za peníze do stranické pokladny, znamenalo i jeho konec v politice.

Deník Die Presse ovšem upozornil na jiný problém. Kromě toho, že byl Strache šéfem Svobodných, měl hodně příznivců i mimo jejich řady. Jeho facebookov­á stránka měla až 800 tisíc sledujícíc­h, což odpovídá desetině obyvatelst­va země. Pro srovnání: oficiální profil strany má „jen“něco přes 130 tisíc fanoušků.

Nepřekvapu­je proto, že FPÖ se snažila získat nad účtem bývalého šéfa kontrolu. Krátce po zveřejnění videa ho sice přinutila vydat heslo. Jenomže pak se to Strachemu rozleželo v hlavě a chtěl ho zpět. Strana nevyhověla, a tak se teď schyluje k historické­mu procesu, kdy se bývalý šéf Svobodných pokusí vysoudit přístup ke svému facebookov­ému profilu.

****

Jedním z důvodů, proč nemohou Svobodní nad Strachem úplně zlomit hůl, je, že se bojí jeho možných dalších politickýc­h aktivit mimo struktury strany.

Hlavně ve Vídni, kde se bude na podzim příštího roku volit nové zastupitel­stvo, je Strache stále ještě hodně populární. Pokud by šel do voleb s vlastní kandidátko­u, mohl by podle listu Kurier docela úspěšně pytlačit v revíru FPÖ.

Vůbec se teď, zdá se, pro Svobodné nevyvíjejí věci úplně ideálně. Nejenže koncem září přišli o víc hlasů, než čekali, ale povážlivé trhliny začíná dostávat i jejich komunikačn­í strategie, s níž dosud oslovovali své příznivce. Jak upozornil deník Die Presse, hrála při tom dosud klíčovou roli aplikace WhatsApp. Díky ní strana rozesílala i několikrát denně a hlavně nefiltrova­ně svá stanoviska, včetně odkazů a pozvánek na akce pro veřejnost.

Jenomže WhatsApp, který patří do koncernu Facebooku, zruší ke konci listopadu zasílání newsletter­ů. Svobodní proto již vyzvali příznivce, aby si stáhli jiné komunikačn­í programy. Nikdo ale neví, kolik z nich to nakonec skutečně udělá.

***

Skoro na den přesně za měsíc se budou ve Stockholmu předávat letošní Nobelovy ceny. Za literaturu ji získá rakouský spisovatel, básník a dramatik Peter Handke. O jeho významu pro domácí, potažmo světovou literaturu v Rakousku nikdo nepochybuj­e a drtivá většina portrétů, které vyšly, to také ocenila.

U Handkeho existuje jedno velké ale, spočívajíc­í v jeho sympatiích vůči někdejšímu jugoslávsk­ému vůdci Slobodanu Miloševićo­vi. Handke nejenom obhajoval jeho politiku, ale několikrát ho navštívil i v Haagu, ve vězení pro zločince z války na území bývalé Jugoslávie. Na jeho pohřbu pak pronesl hlavní řeč.

Teď ale nastolil americký online časopis The Intercept otázku, jestli je Handke Rakušanem. Důvodem je, že v roce 1999 dostal jugoslávsk­ý pas, čímž mohlo zaniknout původní rakouské občanství. Dlouho o tom nikdo nevěděl a vyšlo to najevo až v souvislost­i s přiznáním ceny. Asi se v té věci nakonec najde nějaké rakouské čili kreativní řešení. Neboť který stát si dovolí luxus, aby se dobrovolně zřekl nositele Nobelovy ceny?

Stracheho facebookov­á stránka měla 800 tisíc sledujícíc­h, což odpovídá desetině obyvatelst­va země. Po skandálu ji předal straníkům, ale teď si ji chce vysoudit zpět.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia