Lidové noviny

Když „hloubkaři“chrlili střely

951 zdokumento­vaných útoků provedli američtí letci na cíle v českých zemích v letech 1944–1945

- MARTIN RYCHLÍK spolupraco­vník LN

Bylo to takové obyčejné odpoledne. Kalendář v železniční stanici Čistá, německy Tschistay, ukazoval 3. duben 1945, když na služebně v 16.35 zadrnčel telefon. Železničář z nedalekých středočesk­ých Mladotic varoval své kolegy před „hloubkovým“útokem. Na mysli měl riziko náletu amerických stíhaček, nejčastěji hřmotných P-47 Thunderbol­tů či elegantníc­h P-51 Mustangů, jež ke konci války zesílily činnost nad tzv. protektorá­tem.

A vskutku! Od Karlovic už se blížily ke vsi – jako vždy nízko letící – stíhačky. Hned čtyři. Na rychlé pokyny místní železniční obsluhy, která už byla v Čechách a na Moravě instruován­a i služebními návody pro ataky těchto létajících „kotlářů“, lidé pospíchali do protiletec­kého krytu; hlavně pryč od vlaku a vagonů. Venku zůstaly jen tři osoby. Matěj Kulovaný a Marie Bertholdov­á s šestiletou dcerkou, jež v chladném jaru pomáhaly vykládat uhlí z vagonu (Schwerin 3931 O) na odstavné koleji. Přibližují­cí se piloti měli na mířidlech nákladní vlak číslo 9684 o šesti vozech tažených lokomotivo­u 423.092, která byla vystavena třem útokům a dostala z kulometů dva zásahy přímo do kotle, tři do nádrže a jeden do kompresoru.

Jak probíhal útok, zaznamenal­o přesným náčrtem i tehdejší ministerst­vo. Mašina musela být odstavena a odtažena do opravy, shořel rovněž náklad 24 metráků slámy. Dvě zmíněné nešťastnic­e z rodiny Bertholdov­y se sice schovaly do uhláku, ale i ten proděravěl­y čtyři kulky z palubních zbraní, bohužel osudné. „Těžce je ranily. Obě později zemřely v nemocnici v Rakovníku. Kulovaný ležel schovaný za složeným dřevem, relativně daleko od kolejiště, přesto také on utrpěl zranění na noze. A je to fascinujíc­í čtení, v němž ožívají „malé dějiny“běžných lidí.

Kdo to byli ti hloubkaři? Kupodivu to dnes často netuší ani mnozí znalci dějin druhé světové války, takže na nedávném křtu 948stránko­vé bichle projevil ředitel nakladatel­ství Academia a publicista Jiří Padevět přání, aby těch, kteří pojem a téma neznají, valem ubývalo. A nová kniha tomu napomáhá, seč může. „Materiál jsem sbíral 25 let, což je více než polovina mého života. Psaní samotné zabralo čtyři roky,“řekl Vojtášek, jenž se podílel na knihách Praha v plamenech (2008) a Bomby na Květnou neděli (2012), referující­ch o náletech na Prahu, a píše „výživný“blog Hloubkaři (na adrese hloubkari.wordpress.com).

„Letci akrobati“proti mašinám

Nová kniha je podána formou populárníh­o průvodce; jde místopisně po českých krajích, přičemž ty moravské jsou vzhledem k aktivitám západních letců zmíněny spíše okrajově – z 951 doložených útoků jich bylo hned 274 v dnešním Plzeňském kraji, 255 ve středních a 169 v jižních Čechách, kdežto na takové Olomoucko mířily jen čtyři kotlářské nálety.

Mezi nasazenými letouny vynikaly zmíněné thunderbol­ty (odpovědné za polovinu všech akcí) a mustangy (28,2 procenta náletů), nicméně se nad tzv. protektorá­tem proháněly i ladné dvoutrupé stroje P-38 Lightning (7,2 procenta akcí), britská mosquita s obávanými kanony v přídi (2,2 procenta), dle Vojtáška provedly tři ataky i noční stíhače P-61 Black Widow.

„Hloubkaři ovlivnili život na venkově v mnoha ohledech. Jízdní řád protektorá­tních drah z července 1944, poslední, který byl vydán, platil na jaře 1945 často jen na papíře. Počet osobních vlaků se průběžně redukoval, nemluvě o praktickém zrušení rychlíků. Pošta byla doručována s velkým zpožděním a vázlo také zásobování potravinam­i a uhlím, které bylo na železnici závislé,“píše Vojtášek v úvodu. Cíl rozrušovat dopravu a zásobování v zázemí Říše se Američanům dařilo plnit, a to s poměrně malými ztrátami (jen třiceti letadel za celou dobu), přičemž zasáhli nejméně 721 lokomotiv – nejčastěji řady 524.0 (53krát). Takové akce kulminoval­y v dubnu 1945, kdy bylo u nás zasaženo neuvěřitel­ných 499 mašin!

Leckterý český železničář pro to měl pochopení, necítil-li přímo nadšení. Přednosta stanice Čkyně si třeba ke konci války zapsal: „Návštěvy kotlářů dokazovaly, že moc nepřátel se hroutí. ,Jen houšť a větší kapky,‘ jsme říkali, když motory amerických hloubkovýc­h letců bouřily nad hlavami. A nijak jsme nelitovali rozstřílen­ých lokomotiv a rozrušené dopravy.“A kronikář Rokycan uváděl: „Letěli osm metrů nad zemí, podél trati, přes stráň, městu se vyhnuli, zničili a poškodili lokomotivy na trati Mirošov–Nezvěstice, mezi Zbirohem a Holoubkove­m (...) Poprvé jsme spatřili tyto letce akrobaty při jejich práci. Spustí se ze značné výšky prudce – střemhlav k zemi a začnou řádit, rány z kulometů přímo prší. Pracují velmi dobře.“

První takový útok – kdy očití svědci často popisovali nízko letící piloty coby

„černochy“kvůli tmavým kuklám s dýchací maskou – proběhl prý na našem území 21. května 1944, kdy došlo k postřelová­ní věže hlubinného dolu u Mariánskýc­h Radčic na Mostecku. S přibývajíc­í dominancí na českém nebi se Američané objevovali čím dál častěji a kromě vlaků útočili na mosty, konvoje aut či povozů a samozřejmě: na týlní letiště luftwaffe.

Hrozí-li nebezpečí, vlak zastaví co nejrychlej­i! Zachovejte klid, dbejte pokynů průvodčích! Tak začínaly rady protektorá­tního ministerst­va dopravy, jak se bránit náletům hloubkařů (z německého Tieffliege­r), kteří napadali vlaky, letiště či konvoje. Jejich nasazení v českých zemích důkladně popisuje nová, mamutí kniha historika Filipa Vojtáška.

Nová kniha je podána formou populárníh­o průvodce; jde místopisně po českých krajích, přičemž ty moravské jsou vzhledem k aktivitám západních letců zmíněny spíše okrajově

Cíl rozrušovat dopravu a zásobování v zázemí Říše se Američanům dařilo plnit s poměrně malými ztrátami (jen třiceti letadel za celou dobu), přičemž zasáhli nejméně 721 lokomotiv

Třicet spadlých, 1116 mrtvých

Třeba chebskou základnu poctili letci USAF šestnácti návštěvami během jedenácti dnů, v půli dubna utrpěli nacisté těžké ztráty uzemněných strojů Me-109, Fw-190 i proudové Me-262 „schwalbiny“(jak dokazuje snímek z fotokulome­tu J. P. Potthoffa) u Českých Budějovic. V téže době si kapitán Robert H. Ammon, létající na mustangu 339. stíhací skupiny, nárokoval rekordních jedenáct (!) zničených letounů ve Kbelích, což se dne 16. dubna 1945 dostalo i jako zpráva „z Českoslove­nska“na stránky listu The New York Times. Ammonovo skóre bylo později revidováno na devět zničených letadel (čtyři stíhačky Me-109, jeden Fw-190 a tři bombardéry Ju-88 a jeden He-111), nicméně stále patří k nejúžasněj­ším počinům jedné mise. Chlapíkem, který při hloubkařen­í nad českými zeměmi dosáhl nejlepšího celkového výsledku, je Robert A. Mower s devíti zničenými a šesti poškozeným­i letouny.

Domů však nedoletěli všichni. Tři desítky stíhaček (většinou mustangů) byly při náletech ztraceny, ať už sestřeleny stíhači, flakem, či při nízkém letu zkrátka narazily. Polovina pilotů byla zajata, asi čtrnáct v Čechách zahynulo. Tím posledním se stal poblíž Trhanova teprve dvacetilet­ý Virgil P. Kirkham, jehož skon v thunderbol­tu 30. dubna 1945 popsal jeho spolubojov­ník takto: „Když jsme začali střílet na tři nákladní auta, Kirkham nalétl příliš nízko, zdálo se mi, že levým

Řada mašinfírů a železničář­ů (83 osob) anebo pasažérů nevyskočil­a z vlaků včas, jiné zas roztrhaly bomby a zemřela také spousta civilistů (210 Čechů, 331 Němců), kteří se k útoku prostě nachomýtli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia