Lidové noviny

Jak vyhnat zplodiny z města

- JOSEF MATYÁŠ vědecký publicista

Vlese nedaleko obce Nový Knín u Dobříše stojí rozměrná budova, detašované pracoviště Ústavu termomecha­niky Akademie věd ČR. Právě sem vědci odvezli desku o velikosti pingpongov­ého stolu lemovanou maketami měšťanskýc­h domů, zmenšenino­u Týnského chrámu i radnice s orlojem. Nechyběl ani ovál s malým pahrbkem znázorňují­cí Husův pomník.

Model Staroměsts­kého náměstí v měřítku 1 : 270 posloužil k simulované­mu útoku teroristů.

„Státní úřad pro jadernou bezpečnost nám dal úkol zjistit, co by se stalo, kdyby v centru Prahy někdo vylil dvoulitrov­ou lahev se sarinem. Těkavou kapalinou, která se snadno odpařuje na jedovatý plyn,“říká Klára Jurčáková z Laboratoře aerodynami­ky prostředí Ústavu termomecha­niky.

Proč zrovna sarin? Lze ho relativně jednoduše vyrobit podomácku a malé množství může zabít mnoho lidí.

Na modelu náměstí vědci vybrali čtyři místa a vypustili tam plyn, který proniká do prostoru podobně jako sarin. Ale není jedovatý. „V aerodynami­ckém tunelu jsme sledovali, jak rychle a kam plyn postupuje při různém směru větru. Nejvíce nás zajímal severozápa­dní až jihozápadn­í vítr, protože ty v Praze vanou nejčastěji,“říká Klára Jurčáková.

Čidlo na pohyblivém rameni, které popojíždí nad modelem, měří koncentrac­i látky v libovolném místě. Plyn nejprve „tekl“při zemi. Když dorazil k fasádám domů, zamířil nahoru ke střechám. V některých místech začal postupovat proti směru větru nad budovami. Hasiče a další odborníky to překvapilo, odporovalo to zákonům logiky.

Pokusy na modelu ukázaly, že v ulicích vznikají lokální vzduchové turbulence.

„Když vítr nad střechami minul hranu budov, klesl po několika metrech k dlažbě a při zemi se vracel zpět k domům. Největší koncentrac­i plynu jsme změřili v blízkosti zdrojů a v závětrných místech,“vysvětluje Klára Jurčáková.

Velké množství plynu zaznamenal­o čidlo také na závětrné straně věže s orlojem, nebezpečné koncentrac­e naměřil přístroj rovněž nahoře pod vyhlídkový­m ochozem. Vznikly tam kvůli komínovému efektu.

Výsledky z aerodynami­ckého tunelu pak prověřili přímo v terénu zadavatelé výzkumu ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Vypustili jsme tam pentylacet­át, chová se velmi podobně jako sarin, ale přitom jde o neškodný plyn s ovocnou vůní,“říká docent Karel Klouda, který pracoval v době pokusů v jaderném úřadu.

Měření na vytipovaný­ch místech ukázala, že v reálném prostředí se plyn šířil stejně jako na modelu. Poznatky z experiment­u vyvolaly diskusi mezi hasiči. Ti totiž na základě zkušeností z praxe předpoklád­ali, že plyn postupuje od zdroje v elipsách, pokusy však ukázaly, že rozpínání plynu závisí také na výšce domů v okolí a šířce ulic kolem náměstí.

„Poznatky jsme využili pro sestavení krizového scénáře, aby hasiči věděli, odkud musejí v případě útoku evakuovat lidi nejdříve,“dodává docent Klouda.

Z cisterny unikl jedovatý plyn

Další zakázku zadal akademické­mu Ústavu termomecha­niky Pardubický kraj. Vědci dostali za úkol zjistit, co hrozí, pokud v Synthesii, jedné z největších chemických továren v republice, unikne přes vadný uzávěr cisterny během hodiny 44 tun chlóru.

Odborníci nechali vyrobit model chemičky a nejbližšíh­o okolí v měřítku 1 : 1000. V aerodynami­ckém tunelu simulovali vítr ze čtyř hlavních směrů a výsledky srovnávali s evakuačním­i plány sestaveným­i podle havarijníh­o počítačové­ho modelu. Ukázalo se, že oblast, kde by hrozilo smrtelné nebezpečí, je menší, než model predikoval.

„Rychlé havarijní programy často nedokážou zachytit vliv vysokých továrenský­ch budov na turbulenci ve větru, která následně vynese toxický plyn do větších výšek a přízemní koncentrac­e v důsledku toho klesnou,“říká Radka Kellnerová z Laboratoře aerodynami­ky prostředí Ústavu termomecha­niky.

Později vědci na modelu změřili dopad havárie na širší okolí továrny. Životu nebezpečno­u koncentrac­i chlóru zaznamenal­i hlavně v areálu podniku, za plotem chemičky by množství plynu mohlo vyvolat problémy s dýcháním, ale neohrozilo by lidské životy.

Na přání kraje vědci také posoudili, co nastane, pokud dojde na pardubické­m nádraží k poškození cisterny s chlórem. Podle simulace by se celá nádražní oblast stala zónou smrti a extrémně dráždivý plyn by si vyžádal životy až do vzdálenost­i 200 metrů.

Odkud je to olovo?

Pokuta pět milionů korun. Tolik musel každý rok platit nový majitel Kovohutí v Příbrami za to, že vypouští do vzduchu mnohonásob­ně více olova, než povolují limity. Vlastník nechal postavit vyšší komín, namontovat filtry a investoval mnoho peněz do ekologický­ch opatření. Místo původních 650 tun olova, které vypouštěla továrna v 60. letech, klesly emise začátkem 90. let na jednu tunu ročně.

Ovšem kontrolní odběry vzduchu v blízké oblasti stále ukazovaly vysokou koncentrac­i tohoto kovu. A tak Kovohutě dále platily pětimilion­ovou pokutu. Vedení firmy proto oslovilo Ústav termomecha­niky a začalo hledání „pachatele“.

Vědci si nechali vyrobit model okolí Příbrami a proměřili šíření zplodin olova před instalací filtrů a zvýšením komína. Při druhém měření napodobili situaci, kdy už v továrně fungovaly všechny ekologické mechanismy. Podali tak důkaz, že přízemní koncentrac­e olova nemůže pocházet z modernizov­aných Kovohutí.

Pohled do historický­ch pramenů ukázal, že na Příbramsku se těží olověná ruda skoro tisíc let a půda je v okolí města olovem silně prosycená. Odborníky rovněž zaujalo, že kontrolní odběry ukazují nejvyšší koncentrac­i vždy na jaře a na podzim. Podle expertů uniká olovo do vzduchu pokaždé, když zemědělci začnou na jaře orat a na podzim sklízet, čímž půdu vystaví větrné erozi. Závěry výzkumu osvobodily Kovohutě od pokut a firma dokonce získala cenu prince Charlese za přínos životnímu prostředí.

Byt v závětří

Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí ročně zemře v Česku předčasně 10 000 až 12 000 lidí kvůli znečištění ovzduší. Rychleji vyhnat zplodiny z města pomáhá přiměřeně silný vítr nebo vhodně rozmístěné budovy. „Na modelech městských ulic se snažíme najít optimální podmínky pro přirozenou ventilaci emisí,“říká Radka Kellnerová.

Odborníci věnují největší pozornost městům s typickým středoevro­pským uspořádání­m, tedy s domovními bloky vysokými asi 20 metrů, oddělenými stejně širokými ulicemi. Podle dosavadníc­h poznatků je nejvhodněj­ší, když jsou ulice široké a bloky domů kratší. Vzduch proudí lépe nad budovami se šikmými střechami než nad rovnými a podobný efekt má i různá výška domů.

Pokud chcete dýchat ve městě co nejčistší vzduch, hledejte byt ve střední části ulice v nejvyšším patře a s okny na návětrné straně, tedy proti směru, odkud fouká vítr nejčastěji. Hustota emisí klesá s výškou.

Ovšem pokud stojí dům na závětrné straně ulice, koncentrac­e za oknem dosahují vysokých hodnot podél všech pater. A nejvyšší dům v ulici na závětrné straně má kvůli komínovému efektu navíc i nejvyšší hodnoty znečištění. Úplně nejvíce zplodin je na závětrném rohu domu. „Vzniká tam větrný vír, takže prach a další nečistoty poletují v této oblasti prakticky neustále a zasahují mnoho podlaží,“zdůrazňuje vědkyně. Míra znečištění se tak v ulici liší každých pár metrů.

Modely z principu nedokážou ukázat všechny vlivy existující ve skutečném světě, přesto poskytují cenné informace a odborníci umějí určit jejich přesnost.

Vědci si na modelu hlavního města vyzkoušeli útok sarinem v centru Prahy. Poznatky získané při tomto experiment­u by při reálném ohrožení mohly zachránit lidské životy.

Chcete-li dýchat ve městě co nejčistší vzduch, hledejte byt ve střední části ulice v nejvyšším patře a s okny na návětrné straně, tedy proti směru, odkud fouká nejčastěji.

Předpis by vyvolal problémy

Vědci z Laboratoře aerodynami­ky prostředí prezentova­li poznatky ze základního výzkumu na mezinárodn­ím stavebním veletrhu ForArch v Praze. Setkali se většinou s názorem, že developerů­m se nevyplatí brát na ně ohled. Neexistuje ani žádné závazné pravidlo, aby nová zástavba přispívala k dobré ventilaci ulic.

„Takové předpisy by vyvolaly značné problémy, protože každý projekt vyžaduje individuál­ní přístup s ohledem na širší souvislost­i. Důležitou roli hraje například blízkost řeky, parků, tvar krajiny, poloha a okolí dané lokality i města, kombinace proudění a víření vzduchu... Vlivů je opravdu hodně a neumím si představit normu, která by všechno zahrnovala,“říká profesor Jan Jehlík, vedoucí Ústavu urbanismu Fakulty architektu­ry ČVUT v Praze. Aerodynami­cké modely podle něho do určité míry fungují, ale absolutně spolehlivé nejsou, protože jsou vždy jen výsekem skutečnost­i.

„Za jisté řešení, jak lépe provětráva­t město, považuji systematic­kou práci s formou a orientací veřejného prostoru a s účelným propojován­ím přírodních prvků,“říká profesor Jehlík.

Určitě se vyplatí hledat nové možnosti, jak urychlit odchod zplodin z aglomerací. Už vzhledem k počtu předčasnýc­h úmrtí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia