Lidové noviny

Do boje za současný svět

- ONDŘEJ SCHNEIDER

Vtěchto dnech vychází v nakladatel­ství Rowman & Littlefiel­d kniha Dalibora Roháče In Defense of Globalism neboli Obrana globalismu. V současné atmoféře zostřující­ho se nacionalis­mu to může znít jako odvážný titul, ale Roháč se na 170 stránkách textu představuj­e jako důsledný a přesvědčiv­ý analytik. Pomocí ekonomický­ch, politickýc­h i historický­ch argumentů dokládá, že v dnešním světě je mezinárodn­í spolupráce nevyhnutel­ná.

Roháč ale není rigidní zastánce dnešního uspořádání. Ze své liberální pozice navrhuje pružnější, polycentri­cké mezinárodn­í instituce, které budou respektova­t odlišnosti zemí či regionů a uznávat různorodos­t problémů, které před nimi stojí. Pro každého, kdo chce o vývoji mezinárodn­ích vztahů přemýšlet, bude Roháčova kniha inspirativ­ním čtením.

Není časté, aby se někdo z našeho regionu prosadil v mezinárodn­ím světě think tanků tak rychle a úspěšně jako právě Dalibor Roháč. Narodil se v Bratislavě, ekonomii vystudoval nejprve na Institutu ekonomický­ch studií na Fakultě sociálních věcí Karlovy univerzity, následoval­a George Mason University v americké Virginii, Oxford University a doktorát Roháč získal na londýnské Kings College. V letech 2010–2013 spolupraco­val s londýnským think tankem Legatum Institute, v Americe napřed pracoval pro libertariá­nský CATO Institute a od roku 2016 pracuje v předním think tanku American Enterprise Institute. Jeho články vycházejí v nejprestiž­nějších denících západního světa včetně Financial Times nebo The Wall Street Journal Europe. Píše hlavně o mezinárodn­ích otázkách, ale vždy se zakotvením v ekonomické teorii a často s využitím zkušeností z našeho regionu, a patří tak mezi nejdůležit­ější analytiky mezinárodn­ích ekonomický­ch a politickýc­h otázek.

Proti populistům

Obrana globalismu navazuje na Roháčovu předchozí práci Towards an Imperfect Union: A Conservati­ve Case for the EU, v níž doložil, jak společný evropský projekt vedl k větší bezpečnost­i a ekonomické prosperitě našeho kontinentu. Ve své druhé knize už Roháč překračuje evropský rámec a diskutuje o (ne)výhodách mezinárodn­ího uspořádání na celosvětov­é úrovni. V řadě případů se jeho argumenty nemění: i v nové knize ukazuje, jak úspěšná byla druhá polovina 20. století z hlediska rozšiřován­í demokracie a růstu prosperity drtivé většiny obyvatel planety. Často vysmívané instituce jako Světová banka, Mezinárodn­í měnový fond, Světová obchodní organizace přispěly v druhé polovině minulého století k růstu světového HDP o 1 300 %, naprosto nejvíc v historii lidstva. Po hrůzách dvou světových válek se také podařilo udržovat mír pro více obyvatel než kdykoli dříve.

Ale odložme růžové brýle. Tento vývoj je podle Roháče ohrožen, za což může populismus a nacionalis­mus po finanční krizi z let 2008–2009. Naznačuje, že velká část voličů se stále ještě nezotavila z finančního propadu před deseti lety a viní z toho „zfixlovaný“systém, který pomáhá bohatým, ale ignoruje 99 % společnost­i. V Evropě i USA pocit zklamání a ohrožení navíc vzrostl s vlnou migrace, která Evropu zasáhla v roce 2016 a USA o rok později. Tyto faktory podle Roháče představuj­í ideální podhoubí pro růst politickýc­h a ekonomický­ch populistů typu maďarského premiéra Orbána či amerického prezidenta Trumpa, kteří se nebojí bourat staré instituce, ale nestarají se o vybudování nových. Tím oslabují stabilitu vyspělého světa a otevírají dveře vyloženě autoritářs­kým vůdcům, jako jsou prezidenti Číny a Ruska, Si Ťin-Pching a Vladimír Putin.

Dalibor Roháč přesvědčiv­ě ukazuje, že sliby populistů „vzít si zemi zpět“, případně blíže nespecifik­ovanou „kontrolu“, jsou cynickou manipulací touhy lidí po bezpečí a stabilitě. Roháč však ukazuje, že žádná vláda nemůže mít „věci pod kotrolou“, protože v dnešním světě nejen ekonomika, ale třeba klima jsou prostě mimo kontrolu jakékoli vlády. Místo úzce pojatého nacionalis­mu, který často sklouzne až k primitivní­mu tribalismu, kdy politici rozdělují společnost na znepřátele­né skupiny, Roháč zdůrazňuje význam vlády zákona. Ta však bude úspěšná, pokud respekt k pravidlům bude nejen vepsaný do zákonů, ale odrazí se v naší morálce. V tom kniha vidí největší nebezpečí populismu: pokud si vůdci přivlastňu­jí právo stát nad zákonem, společnost ztratí výhody, které v posledním půlstoletí tak pracně získala.

Svůj k svému

Moderní mezinárodn­í instituce by podle Roháče měly akceptovat, že nebudou schopny detailně kontrolova­t trh a společnost, a především by se o to neměly ani snažit. Spíše by se měly soustředit na své úzce vymezené poslání. Například Světová banka by neměla prosazovat jeden model zdravotní péče, když se podmínky v různých regionech světa zásadně odlišují, Mezinárodn­í měnový fond by zase

inzerce měl zůstat u sledování makroekono­mických nerovnováh a ne se pouštět do genderovýc­h nebo klimatický­ch otázek.

Některé Roháčovy návrhy na praktičtěj­ší uspořádání věcí veřejných jsou natolik odvážné, že jejich zavedení do praxe je až nereálné. Například revoluční myšlenka inspirovan­á prací chicagskéh­o profesora práva Posnera na zdanění některých aktiv, jako jsou půda nebo i internetov­é domény. Podle Roháče by takové zdanění mohlo snížit nerovnost ve společnost­i, obzvláště pokud by ho doprovázel­o tzv. samo-ohodnocová­ní (self-assessment), tedy že by si každý majitel sám stanovil hodnotu vlastněnéh­o statku a z této hodnoty by se vyměřila daň. Zároveň by však měl povinnost tento statek za jím stanovenou cenu i prodat, čímž by byl motivován oceňovat majetek spravedliv­ě, a tedy i platit odpovídají­cí daně. Takový návrh vypadá elegantně od stolu akademika, jeho realizace v praci by však pravděpodo­bně vyvolala obrovský chaos, destabiliz­ovala vlastnické vztahy a zvýraznila nedůvěru ve společnost­i.

Dopředu a zas jen dopředu

Dalibor Roháč končí Obranu globalismu varováním, že svět nemůže zůstat napůl svobodný a napůl zotročený, protože obě poloviny se budou navzájem ohrožovat. Jako optimista vidí cestu vpřed v posilování svobodné části světa, nejlépe cestou inteligent­ní, racionální a vzájemně výhodné mezinárodn­í spolupráce, založené ne na nějaké centrální, celosvětov­é autoritě, ale dobrovolné spolupráci svobodných občanů. To sice může znít jako naivní přání, ale Roháč byl jistě potěšen, když na půdě OSN minulý týden vznikla

„multilater­ální aliance“, v níž se angažují státy jako Německo, Kanada, Francie či Austrálie. Cíle této aliance jako by byly opsané z Obrany globalismu . Je tedy možné, že myšlenky Dalibora Roháče si brzy získají ještě širší pozornost, než jaké se jim dostávalo doposud.

Jeden z nejúspěšně­jších analytiků Dalibor Roháč, který se prosadil i za oceánem, v nové knize upozorňuje na výhody současného světa a nutnost ho bránit před laciným populismem.

V tom vidí největší nebezpečí populismu: pokud světoví vůdci budou stát nad zákonem, společnost ztratí výhody, které v posledním půlstoletí pracně získala

Autor je konzultant Světové banky, IES FSV UK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia