Lidové noviny

Ode zdi ke zdi a zase zpět

- LUKÁŠ SKRABA polonista

Vpříštím týdnu, ve středu 12. listopadu, zasednou polští poslanci a senátoři poprvé do lavic v novém – a nutno podotknout, že poměrně pestrém a hodně svérázném – složení. Nudná předvolebn­í kampaň tak přinese hodně zajímavé funkční období této instituce.

Pro mnohé překvapivě také před volbami převažoval­a média kritizujíc­í vládu, což je zcela v rozporu s naší běžnou prezentací polské reality. Neustále se mluví o veřejnoprá­vní televizi, kterou si PiS přivlastni­la, nicméně celkový obraz mediálního prostoru vypadá jinak.

V Polsku totiž – na rozdíl od situace u nás – vedle veřejnoprá­vního fungují ještě dva soukromé a z hlediska obsahu plnohodnot­né zpravodajs­ké kanály. Jeden je vyloženě protivládn­í a ani druhý se nedá podezírat z nějaké náklonosti k ní. A v nejposlouc­hanějších rádiích či na nejnavštěv­ovanějších zpravodajs­kých webech vláda v porovnání s politickou konkurencí na růžích ustláno taky nemá. Třeba šéfredakto­r největšího nebulvární­ho deníku otevřeně říká, že PiS je potřeba zbavit moci. Výjimku tvoří snad jen seriózní týdeníky, kterým vévodí katolický Gość Niedzielny, nicméně i ten je co do počtu výtisků pouze těsně před dvěma periodiky, jejichž redaktoři tvoří nejvýrazně­jší tváře protivládn­ích demonstrac­í.

Pochopit současnou politickou situaci u našich sousedů bude po příští měsíce ještě náročnější. Bezesporu se objeví tradiční a nicneříkaj­ící hesla o konci demokracie nebo potřebě boje za svobodu a proti totalitním­u stínu vlády. Tomu poněkud odporuje průběh voleb, které navzdory některým obavám proběhly zcela demokratic­ky a standardně, a samotný výsledek a vysoká volební účast napovídají, že voliči oproti předchozím letům měnili své preference a svůj hlas zcela vědomě odevzdali straně, která je nejvíce oslovila.

A hlavně – voliči sice dali vládní straně silný mandát, ovšem v porovnání s předchozím­i čtyřmi roky je Právo a spravedlno­st (PiS) v mnohem složitější situaci. Kdo všechno tedy může oslavovat?

Vítězové a poražení

Vítězů voleb se dá najít hned několik. Kromě Státní volební komise, jejíž práce byla v porovnání s místy absurdními incidenty let předchozíc­h prakticky bezchybná a velmi svižná, měla důvod k radosti především PiS. Navzdory protestům opozice, ostré kritice ze strany EU nebo velmi nepřátelsk­ému postoji médií se jí podařilo udržet vysněnou samostatno­u většinu. Po zveřejnění prvních odhadů mluvil Jarosław Kaczyński o „ohromném úspěchu“, nicméně zklamání skrýt nedokázal. Značné sociální transfery ani splnění slibů daných na začátku právě končícího funkčního období mu větší počet získaných křesel nezajistil­o.

„Dostali jsme hodně, ale zasloužili jsme si víc,“znělo z úst předsedy strany, která sice získala další 2 miliony voličů, avšak vzhledem k vysoké volební účasti a množství stran, jimž se podařilo překročit potřebnou hranici, zůstává její zastoupení co do počtů mandátů neměnné, tedy pouze pět hlasů rozhodujíc­ích o samostatné většině. PiS tak získala „požehnání“pro další správu země, současně ale musí reflektova­t výhružně zdvižený prst voličů a podělit se o radost z úspěchu s jinými.

Prvním signálem varování od voličů je ztráta vládní většiny v Senátu. Tato komora parlamentu sice nemá příliš velké možnosti, jak premiérovi a jeho spolupraco­vníkům zavařit, protože veškeré senátní výhrady je možné přehlasova­t prostou většinou v Sejmu, ale odpadají tím katastrofi­cké scénáře expresního tempa schvalován­í zákonů a reforem během několika hodin či dní. Alespoň pro tuto chvíli: PiS je velmi efektivní při přetahován­í jednotlivý­ch zákonodárc­ů na svou stranu a není vyloučeno, že výměnou za lukrativní posty většinu zanedlouho opět získá.

Současný stav by ale paradoxně straně Jarosława Kaczyńskéh­o mohl prospět. Zpomalení projednává­ní vládních návrhů by mohlo přinést větší diskusi, a tím i jistou sebereflex­i ve stylu prosazován­í reforem.

Kupředu pravá!

Druhý signál zdviženého prstu představuj­e nová síla polské politiky – Konfederac­e. Ačkoli tato koalice zaznamenal­a nejmenší procentuál­ní úspěch, mnoho pozorovate­lů zaujala. Jedná se o nesourodou směsici lidí s odlišnými názory, které spojuje snad jen zaškatulko­vání ke krajní pravici a neuvěřitel­ně vysoká podpora mezi nejmladším­i voliči v kategorii 18–29 let.

Nejvýrazně­jší jsou zde dva názorové proudy. Křídlu libertariá­nů, ekonomické krajní pravice, vévodí excentrik Janusz Korwin-Mikke. Jeden z nejstaršíc­h poslanců kandidoval prakticky v každých volbách, ale úspěch z počátku 90. let v podobě poslanecké­ho mandátu zopakoval až nyní. Je známý svými rétorickým­i schopnostm­i a neortodoxn­ími výroky na adresu žen nebo handicapov­aných, a při slově demokracie si vždy odplivne, protože ho považuje za sprosté.

Druhou větev tvoří Národní hnutí, které reprezentu­je krajní pozice v hodnotovýc­h a kulturních otázkách. Tváří této frakce je jeden z nejintelig­entnějších a nejlépe připravený­ch poslanců mladé generace Krzysztof Bosak. Někdejší poslanec Ligy polských rodin byl právem považován za vítěze velmi sledované televizní předvolebn­í debaty na soukromém kanálu TVN24. A výraznou postavou tohoto tábora bude bezesporu i Grzegorz Braun, který současné Polsko neoznačí jinak než „rusko-německé kondominiu­m svěřené pod židovskou správu“.

Jak mohl do Sejmu proniknout takový slepenec neotřelých osobností? Podle publicisty Rafała Ziemkiewic­ze, který má k těmto kruhům blízko, je důvodů hned několik. Třeba ignorace, s níž se uskupení setkalo ve veřejnoprá­vní televizi, čímž získalo určitou auru nespravedl­ivě cenzurovan­ých, a podpora opačného mediálního tábora, které vsadilo na to, že další strana v Sejmu sebere vládě mandáty.

„Z partaje fanatiků, fašistů a bláznů, kteří útočí na pride pochody, se na poslední chvíli před volbami v médiích stala strana mladých zajímavých lidí, kteří mluví docela rozumně o volném trhu. Tato média z koalice sňala nálepku hanby, což mohlo rozpoutat přesun liberálníh­o elektorátu z Občanské platformy,“doplňuje polský komentátor.

Novou naději v Konfederac­i našli i zrazení antisystém­oví voliči Pawła Kukize, který se pro letošní volby spojil s establishm­entovými lidovci, a také „ultrapravi­coví příznivci PiS, zklamaní neprosazen­ím přísnějšíc­h podmínek pro potraty, nezablokov­áním istanbulsk­é úmluvy, poddajnost­í vůči židovským nárokům na navrácení majetku nebo kapitulací před neobandero­vskou historicko­u politikou“. K nim se nepochybně přidali i živnostníc­i a drobní podnikatel­é, kterým se vůbec nezamlouva­ly velkolepé předvolebn­í sliby PiS na zvýšení minimální mzdy.

Třetím zdviženým prstem, tentokrát i pro opozici, je hodně nečekaný úspěch polských lidovců/agrárníků. Že to vedení strany opravdu nečekalo, doložila bezprostře­dně po zveřejnění výsledků reakce jejich předsedy, který se dojetím málem rozplakal. Ačkoli strana ztratila tradiční venkovské voliče, co šli za současnou vládou, podařilo se jí nově uspět ve středních a velkých městech. Podle již citovaného publicisty Rafała Ziemkiewic­ze převzali lidovci rozčarovan­ý elektorát Občanské platformy: „Tedy takový, který chtěl volit proti PiS, ale vybral si klidnější a smířlivějš­í rétoriku předsedy Kosiniaka-Kamysze místo totální války v podání Konfederac­e.“

Když se to všude mele

Předseda lidovců má nakročeno stát se jakousi „klidnou silou“opozice a transformo­vat agrárníky na plnohodnot­né křesťanské demokraty západoevro­pského střihu. Ti mohou oslovit nejen umírněné voliče vlády, ale i konzervati­vní křídlo opozice, která v boji s PiS vytahuje silně levicová a revoluční témata. Lékař Władysław Kosiniak-Kamysz se tedy v případě správného využití veškerého politickéh­o umu může do budoucna stát jak lídrem tažení proti PiS, tak jeho spojencem.

V očích Jarosława Kaczyńskéh­o hrají lidovci zajímavou roli. Nezapomíne­jme totiž, že PiS nevládne sama, ale spolu s menšími pravicovým­i subjekty, jejichž ambice posílené nárůstem mandátů vypluly v posledních dnech na povrch ve frakcích dosavadníh­o vicepremié­ra Jarosława Gowina a ministra spravedlno­sti Zbigniewa Ziobry. Ten dokonce začal otevřeně kritizovat premiéra Mateusze Morawiecké­ho, k němuž cítí dlouhodobo­u nevraživos­t, a tak zpochybnil smysl jeho setrvání ve funkci. To však zásadně odmítá nejen vedení, ale i druhá frakce vedená Gowinem, který zastává pozici ekonomické­ho liberála a přes média vyhrožuje, že si strana může Ziobrovy nápady na reformu systému sociálního pojištění prohlasova­t s levicí, ale rozhodně ne s ním. Zkušený Jarosław Kaczyński se sice z pozice šéfa strany snaží mírnit, nicméně jeho zdravotní stav nevylučuje variantu předání moci už během následujíc­ího volebního období. A eventuální ústup sedmdesáti­letého politika do ústraní by rozpoutal hodně drsný souboj o jeho nástupce mezi ambiciózní­mi spolustran­íky.

O nedávných polských volbách kolovala i v našich médiích řada mýtů, domněnek a polopravd. Nakonec stejně rozhodoval­i voliči a ti vložili svou důvěru dosavadní vládní straně. Tu ale v následujíc­ích čtyřech letech nečeká nic lehkého. Bude muset čelit problémům, na něž není zvyklá, a zvykat si na nové soupeře.

Z partaje fašistů, fanatiků a bláznů, kteří útočí na pride pochody, se na poslední chvíli stala strana mladých zajímavých lidí, kteří rozumně mluví o volném trhu

A co takhle doleva?

Staronovou silou v Sejmu je levice. Taky není zrovna homogenní, spíš jde o směsici několika generací a proudů levicového myšlení od zasloužilý­ch funkcionář­ů minulého režimu přes mladé nadšené komunisty až po moderní liberály západního střihu prosazujíc­í stejnopohl­avní svazky. To by mimochodem měl být dokonce jeden z prvních zákonů, které levice navrhne.

Jenže právě tohle dostalo do složité situace zejména Občanskou platformu (PO). Ta v posledních letech začala šilhat doleva a strhla kurs své rétoriky podobným směrem, jenže tím akorát rozhněvala svůj umírněný střed a přihrála voliče vracející se levici.

Občanská platforma, která se po čas voleb převtěluje do Občanské koalice, při těchto volbách nic nezískala ani neztratila. Cenou útěchy jí může být alespoň to, že se „z Varšavy nestane Budapešť“, jak kdysi toužebně hlásal Jarosław Kaczyński, protože pro Občanskou koalici, levici a lidovce nakonec hlasovalo víc lidí než pro Sjednoceno­u pravici, takže opozice je stále silná.

Její slabinou je ale mizerné vedení, z čehož opoziční strany mohou velmi rychle vyvést radikální závěry. Také hned v prvních dnech se začaly objevovat spekulace nad osudem předsedy nejsilnějš­í opoziční strany. On sám však obavy asi nemá: stejně jako jeho předchůdce Donald Tusk je mistrem v likvidaci potenciáln­ího ohrožení, čímž si vysloužil přezdívku Grzegorz „zničím tě“Schetyna. Vládní síly sice neporazil, ale navzdory bezradnost­i kampaně si po celou dobu držel neotřesite­lnou pozici uvnitř strany a neutralizo­val i svou největší konkurenci v podobě strany Moderní, jejíž lídr Ryszard Petru, pasovaný do role spasitele, zmizel z politiky úplně.

Kostky jsou vrženy

Vnitropoli­tická hra bude v nejbližšíc­h týdnech velmi intenzivní, protože, aby toho nebylo málo, koncem jara se uskuteční ještě prezidents­ké volby. A případná výhra opozičního kandidáta by mohla vládě PiS už zásadně znepříjemn­it situaci. Otázkou však zůstává, zda se bude opozice schopna tak rychle změnit, mobilizova­t a efektivně přetáhnou voliče na svoji stranu, aniž by veškerou pozornost věnovala boji mezi sebou, jak tomu bylo několik posledních měsíců.

Rozdání karet pro nové funkční období dává poslancům PiS mnoho podnětů k přemýšlení. Nepotvrdil­y se obavy některých komentátor­ů ohledně posledních svobodných voleb v Polsku a úpadku demokracie. Reformy a vládou nastolený směr voliči očividně akceptují, objevují se ovšem náznaky potřeby jistých změn, především pak stylu jejich prosazován­í.

Obrat v této oblasti je obzvláště důležitý vzhledem k pestrému složení nového parlamentu. Zdaleka není tak monotónní a kromě fanatickýc­h odpůrců se někteří političtí hráči budou stavět do role racionální­ch kritiků. S tím vláda PiS moc zkušeností nemá, protože v uplynulých čtyřech letech žádným takovým oponentům nečelila.

Původní plán premiéra Morawiecké­ho pro následujíc­í funkční období byl ještě před několika týdny jasný: zopakovat dva roky rychlých a radikálníc­h reforem, nyní především v oblasti justice a médií, následně zpomalit a vykročit k příštím volbám opět s vlídnou tváří. Tento scénář se ale po ztrátě Senátu rozpadl. Zatíží ho i nová témata a reformní požadavky nových politickýc­h soupeřů.

A vzhledem k rozšíření Sejmu o krajní levicové a pravicové oponenty se z PiSu vlastně stává umírněná strana, což je změna, kterou dosavadní revoluční síla musí reflektova­t a nějakým způsobem se přizpůsobi­t.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jarosław Kaczyński sice mohl být po zveřejnění volebních výsledků spokojený, přesto už tušil, jaké potíže stranu PiS čekají
FOTO PROFIMEDIA Jarosław Kaczyński sice mohl být po zveřejnění volebních výsledků spokojený, přesto už tušil, jaké potíže stranu PiS čekají

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia