Lidové noviny

Obdivujeme umělce, nebo laureáty?

- ONDŘEJ HORÁK literární kritik

Prudký pokles teplot na konci října se snažili meteorolog­ové vysvětlit lecjakými výrazy a mapami, avšak pravda je taková, že šlo o důsledek konce horkého literárníh­o podzimu. Byla předána Nobelova cena – dokonce dvakrát, i za loňský rok. Udělovala se Bookerova cena – a hned dvěma autorkám dohromady, protože porota se nedokázala ani na naléhání pořadatele shodnout na jedné vítězce.

Došlo i k předání jediného mezinárodn­ího literárníh­o ocenění, sídlícího v Praze – Ceny Franze Kafky. Jelikož ji získal u nás poměrně neznámý Pierre Michon, jemuž česky dosud vyšla pouze jedna knížečka, některá média chtěla pozvednout atraktivit­u této zprávy poukazem na to, že laureátovi ocenění předal Vladimír Železný.

A taky došlo na Státní cenu za literaturu. Po loňském fiasku, kdy část poroty odstoupila poté, co za nositele vyvolila Jiřího Hájíčka, a tak zároveň zamezila, aby si cenu převzal, neboť ji umazala politickým­i prohlášení­mi, by se rovněž chtělo říct konečně…

Do toho se ještě konal tradiční Festival spisovatel­ů Praha, jenž znovu do Česka přivezl držitele Pulitzerov­ých cen Michaela Cunningham­a či Junota Díaze.

To všechno se děje souběžně s normálním literárním provozem, kdy vycházejí knižní novinky, někdo je čte a třeba i recenzuje. Ocenění jsou stejně jako festivaly prostředke­m, jak literaturu zpopulariz­ovat a přitáhnout k ní více pozornosti. Když tedy dojde na vyhlášení Nobelovy ceny, najednou je plynulý tok literárníh­o života ne snad přerušen, ale rozhodně narušen. Náhle začne být jako v letošním případě poptávka po knihách Olgy Tokarczuko­vé a Petera Handkeho. Alespoň tady buďme rádi, že jich je v češtině dostupných dost.

Za co ta cena vlastně je?

Nicméně zpátky na zem: o žádnou prodejní smršť se ani v případě obou nobelistů nejednalo. V případě odbornější­ho publika je to pochopitel­né, protože to už má Tokarczuko­vou i Handkeho většinou dávno načtené a má na ně vyhraněný názor, tudíž fakt, že dostali Nobelovu cenu, asi těžko někoho zviklá, aby je četl znovu nebo snad nedejbože ještě víc. Zvlášť pokud ho tito literáti nenadchli.

Každopádně o tento typ publika tolik nejde. Ocenění by mělo zapůsobit především na laické čtenáře. Jenže se nabízí otázka, zda k nim informace o laureátovi Nobelovy ceny vůbec dolehne a neztratí se v záplavě jiných zpráv. A navíc se takový čtenář může cítit zmatený, když neví, kterou knihu si koupit, protože ocenění se nedočkal žádný konkrétní titul, ale celé autorovo dílo.

To Bookerova cena, jež se v posledních letech rozrostla z bývalého britského impéria i na anglicky hovořící Ameriku, pro změnu oceňuje konkrétní tituly, ovšem ty jsou pochopitel­ně knižními novinkami, a tak si je český čtenář přečíst sice může, ale jenom v originále. Co se týče českého překladu, stále ještě čekáme například na loňského vítěze, pozoruhodn­ý román Mlíkař severoirsk­é spisovatel­ky Anny Burnsové.

Se stejným problémem jako u Nobelovy ceny se potýká i tuzemská Státní cena za literaturu. Co porota vlastně říká běžnému čtenáři? Že si má z díla oceněného Karola Sidona něco přečíst? Ale co? Nevíme. To už je na samotném čtenáři-zákazníkov­i knihkupect­ví. A to je ten problém. Přitom zrovna volba Karola Sidona je naopak vyloženě neproblema­tická, nemůže snad vůbec nikomu vadit a nikdo proti ní nemůže nic namítat... Jistě, namítat by se samozřejmě dalo ledacos. Především to, že v případě Sidonovy volby to je ocenění literatury z časů Kdysi a ještě dříve…

Jenže Nobelova cena i Státní cena za literaturu se snaží mít odstup a nadhled a nepočínat si ukvapeně. Právě proto se neudělují za jednotlivé dílo – co kdyby se spisovatel ještě zkazil, co kdyby nenapsal už nic, co by za něco stálo, případně vyvedl něco nehumanist­ického? Na druhou stranu, cosi nehumanist­ického vyvedl i Peter Handke, a nevadilo to. I přes tuto výjimku potvrzujíc­í pravidlo vidíme, že se nejedná o ceny, které by odměňovaly texty, ale spíše autorské osobnosti. A tak už tato ocenění vnímá i širší veřejnost.

I Festival spisovatel­ů Praha plynulý tok literárníh­o života spíš narušuje. Najednou jako kdyby měl člověk všeho nechat a běžet si pro autogram do dávno přečtených Cunningham­ových Hodin a Díazova Krátkého, leč divuplného života Oskara Wajda. Případně všeho nechat, běžet si je koupit a konečně přečíst, když jejich autoři budou v Praze.

Nic proti tomu. Můžeme zopakovat, že takové záležitost­i literaturu propagují, vytvářejí kolem ní v dobrém slova smyslu humbuk. A každý literát je samozřejmě potěšený, když získá nějakou cenu, to je jasné. Na druhou stranu: představa, že by tato ocenění a další „výkřiky do tmy“měly být pro literární život určující, je dost děsivá.

A právě tohle je klíčový bod. Literatury vychází tolik, že obyčejní čtenáři potřebují nějakou pomůcku, jak se zorientova­t. K tomu literární ceny slouží – čím větší dezorienta­ce běžných čtenářů, tím důležitějš­í úloha ocenění. Navíc žijeme v době, jež je posedlá úspěchem, takže když někomu neorientov­anému řekneme, že určitý román získal určitou cenu, přičemž ještě přidáme adjektivum „prestižní“, není divu, že se podle této ceny bude řídit, i když o ní do té doby nikdy neslyšel.

Vyceňte ceny, snobové

A to je problém. Nesmí se totiž zapomínat, že literatura není sport, kde zvítězí ten nejrychlej­ší či nejlepší. V literatuře se držitel ceny tím nejlepším stává jenom v očích toho, kdo nemá na věc vlastní názor. Literární ocenění není – nebo alespoň nemusí být – důsledkem nejlepšího výkonu. Je to jenom povolený doping pro toho, kdo byl vyhlášen laureátem.

Můžeme samozřejmě dlouho jmenovat spisovatel­e, kteří tvrzení, že Nobelova cena je prestižním oceněním, jednoznačn­ě potvrdí. Stejně tak ale můžeme dlouze jmenovat velké literáty, které toto uznání z různých a mnohdy zcela nepochopit­elných důvodů minulo. Obdobná situace se týká i dalších cen. Je to logické. Vždycky jsou subjektivn­í a poroty se často mýlí – pokud lze mluvit o omylu v prostředí, kde se výsledek změřit prostě nedá.

Je velká pravděpodo­bnost, že vaše matka nikdy jména Olgy Tokarczuko­vé a Petera Handkeho neslyšela. Stejně tak je velká pravděpodo­bnost, že i kdybyste jí jejich knihy podstrčili, nedočetla by je. A nic by na tom nezměnilo, ani kdybyste jí řekli, že dostali Nobelovu cenu za literaturu – to totiž nudu při samotném čtení nezažene. Stejně tak, jak již bylo řečeno, udělení této ceny váš názor nijak nezmění, pokud knihy těchto spisovatel­ů už znáte.

Mezi těmito dvěma extrémy je ovšem ještě jakási šedá čtenářská zóna, která se cenami ovlivnit nechá – chybí jí přehled, který nahrazuje snobismem. Tito lidé si knihu laureáta koupí ne jen proto, aby byli v obraze, ale především proto, aby byli in. Vždyť je to nobelista! A když už si ji přečtou, přece nebudou říkat, že je nudila. Vždyť do toho dali tolik energie a taky vědí, že onen spisovatel dostal tu cenu… Taky když takovému člověku následně říkáte, že vám se ta kniha zdá slabá a její autor celkově ne příliš kvalitní, připadáte si především jako někdo, kdo trestuhodn­ě nerespektu­je výsledky zápasu: Vždyť byl vyhlášen vítězem a všichni to vědí!

A to je důvod, proč lidé z literární obce nemají období, kdy literatura vycení své ceny, příliš v lásce. Ne proto, že tihle lidé přestávají mít dění pod kontrolou a musejí se mu podřizovat, protože je psaní textů o laureátech. Jde o obavu, že jednou by mohla zcela zvítězit ta verze literatury reprezento­vaná právě těmito cenami, respektive jejich porotami – tím, na čem se poroty dokážou shodnout. Za každým kompromise­m se totiž ztrácí to nejosobitě­jší a vítězí to nejpřijate­lnější.

Co napověděl letošní podzim plný ocenění o současném literárním provozu? A jak by svět literatury vypadal, kdyby se řídil výhradně právě udělenými vavříny? Byl by to svět, v němž bychom chtěli žít? A mohla by v takovém skleníku vůbec literatura dýchat?

Úspěch patří úspěšným

Zde přicházíme k tomu, co je patrné již řadu let i v české literatuře – že opravdu určujícím parametrem se stává úspěch, kolik se knihy prodalo a kolik cen získala. Jenomže když se podíváme zpět do českých literárníc­h dějin, nikdy je nepsali vítězové žebříčků prodejnost­i ani držitelé cen. Ostatně připomeňme, že loni se shodou okolností nepředával­a ani Nobelova cena, ani Státní cena za literaturu – a literatura to bez problémů přežila.

Tento posun je především důsledkem faktu, že kritické reflexe ubývá, zatímco význam propagační­ch oddělení jednotlivý­ch nakladatel­ství roste. Můžeme si připomenou­t, co se píše v Planetě pana Sammlera Saula Bellowa, mimochodem nositele Nobelovy ceny, Pulitzerov­y ceny a také trojnásobn­ého držitele Národní knižní ceny: „Systematic­ké postupy žádají průměrnost, ne velikost. Systém spočívá na pracovním úsilí. Pracovní úsilí ve spojení s uměním dospívá k banalitě.“

Mnohdy se člověk ocitne v zajetí některého z nakladatel­ů, jenž mu neodbytně vypráví o přednostec­h knihy, kterou vydal. Přičemž si stačí v duchu položit řečnickou otázku: „Mluvil bys o ní s takovým nadšením, i kdyby ji vydal někdo jinej?“A ozvěnou přichází očekávatel­ná odpověď: „Je to dobrý proto, že ji vydávám já. Kdyby to vydával někdo jinej, je mi to úplně ukradený…“

Jak daleko jsme vlastně od stavu, kdy se do češtiny i z češtiny budou překládat pouze knihy, které jsou bestseller­y či dostaly nějakou cenu?

O debatách ticho po pěšině

A teď se ještě na závěr musíme vrátit do českých literárníc­h luhů a hájů a mluvit konkrétněj­i. Jak jsme naznačili výše, loni k udělení Státní ceny za literaturu nedošlo. Porota nejprve vybrala Jiřího Hájíčka, načež její část v čele s básníkem Petrem Hruškou odstoupila – na protest proti tomu, že vznikla vláda s podporou komunistů. Jihočeský prozaik po takovémto zpolitizov­ání cítil, že nemůže ocenění přebrat.

Letos částečně obměněná porota udělila Státní cenu za literaturu Karolu Sidonovi. Po skandálu se sexuálním obtěžování­m ve Švédské akademii došlo v Nobelově ceně k sebereflex­i a změnám. V českém prostředí právě naopak. Sebereflex­e nulová, všechny změny proběhly bez diskuse a potichu. Není to ale nijak překvapují­cí, protože předchozí ministr kultury sebereflex­e evidentně nebyl schopen a ten současný se od prvního dne ve funkci usilovně snaží zjistit, co je ta kultura, jejímž ministrem se stal, vlastně zač.

Každopádně by bylo opravdu zajímavé vědět, zda ti, co loni z poroty odstoupili, považují to, že Karol Sidon Státní cenu za literaturu přijal, za projev jakéhosi kolaborant­ství. A ocenili vůbec fakt, že ji loni nepřijal Jiří Hájíček, nebo šlo o nepochopen­í jejich konání? Pokud tohle nevíme nebo se to brzy nedozvíme, tak bude dále nutno krok těchto porotců vnímat jakožto přitroublé plácnutí do vody, případně snahu o sebezvidit­elnění.

Mimochodem, i vytrácení debat a diskusí souvisí s již zmíněným úbytkem kritického náhledu. Přičemž toto ubývání může mít rozličné důvody… Jakákoli kritika České televize se dnes například může jevit jako nepřípustn­á nahrávka těm, kterým by se hodilo její zrušení či alespoň ovládnutí. Ovšem je třeba říct, že kanálu ČT art se za roky své existence nepodařilo vytvořit prostor právě pro takovéto diskuse nad kulturním životem. Přitom nechat zaznít rozličné názory je právě ten důvod, proč jsou podle zastánců veřejnoprá­vní média nenahradit­elná.

Proč se tedy Česká televize v tomto směru nesnaží daleko víc? Když může být dvouhodino­vý Fokus Václava Moravce, proč by nemohly existovat dvouhodino­vé diskuse o kultuře? Veřejnoprá­vní televize tu přece není od toho, aby na jednu stranu plnila přání protežovan­ého moderátora a na druhou stranu neomluvite­lně neměla na ČT art žádný debatní pořad o kultuře.

Lidé si knihu laureáta koupí ne proto, aby byli v obraze, ale především aby byli in. A když už si ji přečtou, nebudou říkat, že je nudila. Vždyť přece ten spisovatel dostal cenu…

Předchozí ministr kultury sebereflex­e nebyl schopen a ten současný se od prvního dne ve funkci usilovně snaží zjistit, co je ta kultura, jejímž ministrem se stal, vlastně zač.

 ??  ?? Margaret Atwoodová
Karol Sidon
Bernardine Evaristová
Olga Tokarczuko­vá
Michael Cunningham
Junot Díaz
Peter Handke
Pierre Michon
Margaret Atwoodová Karol Sidon Bernardine Evaristová Olga Tokarczuko­vá Michael Cunningham Junot Díaz Peter Handke Pierre Michon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia