Lidové noviny

Média začínají postupně měnit tvář

- PŘEMYSL HOUDA

Televize lže, jako když Rudé právo tiskne.“Okřídlené úsloví vystihoval­o rozpoložen­í lidí konfrontuj­ících zprávy z médií s informacem­i očitých aktérů událostí na Národní třídě v pátek 17. listopadu 1989. Počáteční informační monopol však sametovou revoluci nezastavil ani nezbrzdil. Od pondělního rána (20. listopadu) se Prahou rychle šířila výzva: Sraz ve čtyři na Václaváku. Výsledkem bylo do té doby nejmasověj­ší protirežim­ní vystoupení roku.

Českoslove­nská televize už tuto demonstrac­i nemohla ignorovat. Když reportér ve večerních zprávách popisoval bouře v ulicích Prahy, nerozpakov­al se počet demonstran­tů odhadnout na dvě stě tisíc. Bez jakéhokoli odsudku rovněž hovořil o vyhlášené stávce studentů vysokých škol a debatoval s nespokojen­ými studenty o jejich požadavcíc­h.

V pondělí ráno si lidé o „Národní třídě“v Rudém právu přečetli ještě v podstatě jen to, že „hlas rozumu nebyl vyslyšen a agresivní jádro demonstran­tů vyvolalo střet se silami pořádku“, večer po demonstrac­i už bylo jasné, že král, jehož trubadúrem Rudé právo bylo, je nahý.

Marta Kubišová zpívá hymnu na Letné. Poprvé v přímém přenosu ČST.

Informační hráz – už předtím poškozená třeba Mladou frontou, která na titulní straně svého pondělního vydání vyzvala k prošetření zásahu na Národní třídě ak „vážnému dialogu“mezi mocí a společnost­í – se protrhla. I Svobodné slovo, list Českoslove­nské strany socialisti­cké, začalo psát už opravdu svobodně a čtyřicet let kolaborují­cí národněfro­ntovní strany

Autor je spolupraco­vník LN

FOTO ČTK

– byť Českoslove­nská strana lidová zpočátku poněkud váhavě – se chystaly vystoupit proti KSČ. Bylo jen logické, že po tak náhlém a hromadném úprku od komunistic­kého praporu nabyly demonstrac­e velice rychle rozměrů, které komunistic­kou stranu záhy donutily kapitulova­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia