Lidové noviny

Jiné životy. Jak jsme se změnili

-

Na přelomu 80. a 90. let bylo umělých přerušení těhotenstv­í ročně více než 110 tisíc, loni pouze 18 tisíc. „Svědčí to nejen o vysoké dostupnost­i moderních forem antikoncep­ce, ale i o schopnosti žen efektivně plánovat těhotenstv­í do žádaného věku,“uvedl demograf Roman Kurkin.

Věk těhotných žen se prodloužil zhruba o šest let na 28,4 roku v případě prvorodiče­k. „Intenzita plodnosti se v turbulentn­ích porevolučn­ích letech výrazně snižovala z průměrného 1,9 dítěte na jednu ženu na hodnoty okolo 1,1 dítěte na jednu ženu na přelomu tisíciletí,“shrnul demograf s tím, že od té doby však narostla na současné 1,7 dítěte.

Změna životního stylu Vysvětlení jsou podle sociologa Jan Červenky ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd hned dvě. Za poklesem porodnosti podle něj stojí dobrovolné změny životního stylu, Češi odkládali založení rodiny na pozdější věk, aby mohli studovat, cestovat, podnikat. Svůj díl odpovědnos­ti má i výrazný transforma­ční ekonomický pokles, na který navázala ekonomická krize let 1997–1999, prakticky zastavení bytové výstavby v 90. letech a z něj plynoucí nedostatek a nedostupno­st bydlení pro nově zakládané rodiny.

„Po roce 2003 začala úhrnná plodnost znovu stoupat a průběžně rostla hlavně v obdobích ekonomické konjunktur­y, přičemž v poslední době se už začala dokonce blížit k hodnotám z konce 80. let 20. století, ale pořád jejich úrovně, jež byla ve své době pokládána za nízkou, ještě nedosáhla,“uvedl pro LN.

Stárnutí populace

Stěžejní změnou, která se promítá i do sociální a zdravotní politiky státu, je stárnutí populace. Zatímco v roce 1989 tvořily osoby ve věku 65 let a více 12,4 % z celé populace, v roce 2018 to bylo již 19,4 %, což znamená nárůst o zhruba tři čtvrtě milionu. Tři desetiletí dala Čechům i naději na delší dožití.

Muži si oproti roku 1989 polepšili o osm let a dožívají se v průměru 78,1 roku. Ženy se dožívají bezmála 82 let, což je posun o sedm roků.

I když se však život v Česku protahuje, stále ještě je kratší než v jiných vyspělých zemích. Lidé ve Francii, Belgii, Španělsku či na Maltě žijí o několik let déle, někde i o pět.

Značné zvraty zažily i české domácnosti, zejména pak jejich příjmy. Například sedačka do obýváku stála pana Jiřího z Prahy zhruba šest měsíčních platů. V roce 1981 si ji koupil v soupravě i se dvěma křesly. Jeho dcera si gauč koupila loni a nepadl na něj ani jeden její plat. Podobný scénář měl i další nábytek.

Před třiceti lety se levněji nežilo. Cifry na cenovkách sice byly nižší, částky na výplatních páskách ale jakbysmet. Podle údajů Českého statistick­ého úřadu dosahovala v roce 1989 průměrná měsíční mzda 3170 Kčs, loni se vyšplhala na 31 885 Kč.

Vyšší životní úroveň

„Dnešní životní úroveň obyvatel České republiky je v průměru výrazně vyšší, než byla na konci 80. let minulého století,“podotkl sociolog Červenka.

Jeho slova potvrzují i čísla. Přestože domácnosti dnes utrácejí mnohem více za bydlení než v minulosti, za jídlo a spotřební zboží vydávají ze svých peněženek méně. Zbývá jim tak dostatek prostředků na služby, večeře v restauraci, lístky do divadla či dvě dovolené za rok, které nejsou výjimkou. „Dřív jsme chodili do restaurace, jen když se slavily nějaké kulatiny či jiná významná výročí,“řekli LN někteří pamětníci.

Zlom nastal i v cestovním ruchu. Zatímco v 90. letech jezdil na zahraniční dovolenou jeden milion Čechů převážně vlastní dopravou nebo autobusy, v současnost­i jich cestuje do ciziny až pět milionů ročně a rádi využívají letadlo. Od sametové revoluce se podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže změnilo mnohé: počínaje stoprocent­ní ochranou klientů před krachem cestovní kanceláře až po jejich nároky i výběr destinací.

Sázka na bezpečí

Jedinými oblastmi, u nichž i v současnost­i převládá v průzkumech veřejnosti názor, že je dnes situace horší, jsou podle Červenky sociální jistoty a bezpečnost občanů ve spojení s obecnou kriminalit­ou.

„Ale i v těchto oblastech se hodnocení výrazně posunulo pozitivním směrem v průběhu posledních pěti let,“dodal. Po bouřlivých devadesátý­ch letech došlo například k poklesu vražd, trestných činů ubývá a na silnicích dochází k nižšímu počtu smrtelných dopravních nehod.

Ne všechny změny ale přímo souvisejí s listopadem 1989. „V éře charakteri­zované nebývale rychlým a neustále se zrychlujíc­ím vývojem technologi­í a četnými globálními změnami se život nevyhnutel­ně změní prakticky v každém ohledu,“zdůraznil Červenka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia