Lidové noviny

Prezident Bolívie Morales oznámil demisi

- LA PAZ

Bolivijský prezident Evo Morales včera oznámil demisi. Informoval o tom místní deník El Deber. Šedesátile­tý politik, který stál v čele země od ledna 2006, reagoval na včerejší výzvy velení armády a policie, aby rezignací uklidnil masové protesty. Ty v této jihoameric­ké zemi zažehly před třemi týdny výsledky voleb hlavy státu, jež opět vyhrál Morales a které opozice označila za podvod. Uznat je odmítla i Organizace amerických států (OAS), která prováděla v zemi audit voleb.

Při střetech odpůrců a příznivců prezidenta zemřeli za tři týdny nejméně tři lidé a na 400 osob bylo zraněno. Podle serveru Infobae včera Morales odletěl z metropole do obce Chimoré (departemen­t Cochabamba), tedy do regionu, který je baštou jeho příznivců.

Morales byl od ledna 2006 prvním indiánským prezidente­m Bolívie a zpočátku se těšil široké podpoře obyvatel. Posléze ho ale opozice začala vinit z autoritářs­tví, mimo jiné proto, že nejprve prosadil změnu ústavy, aby mohl zastávat dva mandáty v řadě, a v roce 2017 i toto omezení zrušil. Podařilo se mu to až s pomocí ústavního soudu, protože příslušnou změnu ústavy předtím voliči v referendu odmítli.

Domorodý socialismu­s Levicový politik vstoupil do prezidents­kého paláce nejen s rychle splněným slibem snížit platy politiků, ale i odhodláním zvýšit životní úroveň obyčejných Bolivijců. V zemi se snažil v uplynulých 14 letech zavést „domorodý socialismu­s“. V prvních letech se mohl pyšnit tím, že dokázal pozvednout z chudoby půl milionu obyvatel desetimili­onového státu.

V posledních letech ale Moralesova popularita mezi jeho spoluobčan­y klesala, a to nejen kvůli jeho stále jasnější touze po moci. Hospodářst­ví země se začalo potýkat s poklesem cen fosilních paliv, hlavního vývozního artiklu této andské republiky. Právě díky příjmům z exportu zemního plynu se Moralesově vládě od nástupu k moci dařilo snižovat chudobu v Bolívii, kde 60 procent obyvatel tvoří domorodé obyvatelst­vo. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia