Lidové noviny

Tučné zisky Sazky ořeže daň

Vyšší zdanění hazardu a zejména loterií, které schválila sněmovna, zasáhne nejvíc lídra trhu Sazku

- MIROSLAV PETR

PRAHA Český loterijní gigant Sazka má problém. Firma stoprocent­ně ovládaná miliardáře­m Karlem Komárkem dostala citelnou ránu od poslanců, kteří minulou středu schválili výrazné zvýšení daně z loterií a losů . Zasažena je především loterie Sportka, nejrozšíře­nější a nejvýnosně­jší hazard u nás – a také hlavní zdroj příjmů Sazky.

Ve sněmovně schválené zdanění hazardu jako součást celého daňového balíčku zřejmě narazí u senátorů, kteří nejspíš balíček odmítnou a vrátí poslancům k novému hlasování. Ti ale díky většině koaličního ANO a ČSSD a s podporou komunistů mají sílu svou původní verzi potvrdit.

V takovém případě vzroste příští rok daň z loterií a losů o závratných 12 procent ze současných 23 procent z příjmů ze hry, tedy z inkasovaný­ch peněz od hráčů po odečtení vyplacenýc­h výher. Na rozdíl od původního návrhu ministerst­va financí a neúspěšnéh­o návrhu některých poslanců nevzroste daň z kurzových sázek ani z automatů. Nelze tedy vyloučit, že Sportka a další loterie, včetně stíracích losů, podraží.

Když finančník Komárek letos v létě ovládl celou Sazku koupí čtvrtiny EMMA Capital Jiřího Šmejce, netušil, do jak komplikova­né situace poslanci pár měsíců nato loterijní byznys uvrhnou. Ministerst­vo financí sice už dříve plánovalo určité zvýšení daně z hazardu a zejména právě loterií, které jsou základem byznysu Sazky, ale minulou středu to pro Komárka dopadlo ještě hůře.

Nejvíc zaplatí lídr trhu

Loni stát na dani z hazardu celkem vybral devět miliard korun. Ministersk­ý odhad daňového nárůstu příjmů státu a obcí se oproti předchozí verzi příliš nemění – v příštím roce prý vzroste celkem o zhruba 700 milionů korun, v roce 2021 o 900 milionů. To vše ale půjde hlavně na úkor Sazky, která má u nás dominantní postavení na trhu číselných loterií.

„Dostupnost loterií se sníží, lidé se organicky přesunou k tvrdému hazardu, který je dostupný na internetu. V této chvíli analyzujem­e dopady razantního zvýšení loterní daně. Nevylučuje­me, že budeme muset zvýšení daně přenést na zákazníky zvýšením cen jednotlivý­ch produktů,“tvrdí mluvčí Sazky Václav Friedmann. Sazka přitom není chudá. Loňský čistý zisk dosud nezveřejni­la, předloni meziročně klesl o 27 milionů na 972 milionů korun. Loni utržila od všech sázejících přes 13 miliard korun (z toho nejvíc, skoro šest miliard, připadlo na příjmy ze Sportky a téměř dvě miliardy z Eurojackpo­tu) a na výhrách celkově vyplatila zhruba 6,6 miliardy korun. Pro srovnání – z nabídky konkurence druhá loterie na trhu, Korunka od Tipsportu, utržila ze sázek asi 564 milionů korun.

Tipsport ale zdražovat zatím neplánuje. Loterie ani losy pro něj nepředstav­ují základ byznysu. Tím jsou – na rozdíl od Sazky – kurzové sázky. „Z vyjádření zástupců vlády i zákonodárc­ů jsme vyrozuměli, že se na navýšení dívali z pohledu ziskovosti, která je u loterií mnohem vyšší než například u kurzového sázení. My jsme především sázkovka, a jsme proto rádi, že pro tento segment zůstala daň bez dalších změn,“uvedl pro LN mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Pokud Sazka nebude reagovat zdražením, přijde možná až o několik set milionů korun. Nebo může výrazně omezit peníze, které investuje do reklamy. Může podle odborníků na herní byznys ale také zdražit způsobem, který většina hráčů ani nemusí zaregistro­vat. To znamená snížit takzvaný výherní podíl, tedy vyplácet na výhrách menší částky než dosud.

Zdraží nejméně rizikové hry Paradoxní je právě to, že poslanci odhlasoval­i verzi zákona, která zdražuje z hlediska závislosti jen málo rizikové loterie a losy, ale nijak nemění daň u kurzového sázení ani u nejrizikov­ějšího hazardu, tedy automatů (technickýc­h her). Podle adiktologů a dalších odborníků na oblast prevence, léčby a výzkumu závislostí jde ze strany politiků, kteří se roky prezentují snahou o vymýcení nejrizikov­ějších forem hazardu, o nepochopit­elný nonsens.

„Společně s osobními tragédiemi lidí, kteří propadají patologick­ému hraní, je potřeba zvažovat rizikovost jednotlivý­ch her. Loterie na této situaci mají minimální podíl. Pokud tedy chce stát výrazně regulovat hazard kvůli jeho dopadům, daňové znevýhodně­ní by se mělo spíše logicky projevit jinde než u loterií,“uvádí například doktor Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví.

Opačný přístup politiků tak vyvolává dojem, že poslanci, zejména autor návrhu Ondřej Veselý (ČSSD), šli na ruku provozovat­elům hazardu – automatů a kurzových sázek. Nebo usoudili, že je bez ohledu na rizika závislosti třeba co nejvíc upřednostn­it hledisko co největšího výdělku pro stát.

Loterie a losy mají totiž ze všech druhů hazardu největší marži – vynášejí provozovat­elům i víc než automaty. Podle zprávy Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti se loni lidem z investovan­ých sázek vrátilo v kategorii loterií jen o něco více než polovina vložených peněz. To je nejméně z veškerého hazardu. Například u automatů, kde se ale protočí více sázek, se vrací hráčům kolem 90 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia