Lidové noviny

ZDRAVÍ: Účinněji na žloutenky

-

JULIUS ŠPIČÁK přednosta Kliniky hepatogast­roenterolo­gie Transplant­centra IKEM

Portfolio chorob gastroente­rologie, jež se zabývá chorobami orgánů dutiny břišní a jícnu, se bude měnit postupně a změny nebudou zásadní, protože k zásadním změnám životního stylu již došlo. Při dalším narůstání obezity a prodlužová­ní délky života se zvýší výskyt nádorových onemocnění s výjimkou karcinomu tlustého střeva, kde se více uplatní screening, a nádoru žaludku v důsledku vymýcení bakterie Helicobact­er pylori. S nárůstem obezity se zvýší výskyt jaterní cirhózy. Konzumace alkoholu setrvá na současné úrovni.

V důsledku očkování a účinné léčby poklesne výskyt virových hepatitid. Výskyt ostatních popsaných chorob se patrně zásadně nezmění. V léčbě se více rozvine robotizace, umělá inteligenc­e a telekomuni­kace. Robotizace patrně zasáhne spíše do logistiky medicíny, tedy ošetřovate­lství.

Konstrukce endoskopů se zásadně nezmění, kapsle endoskopii zcela nenahradí. Endoskopic­ký obraz se bude dále precizovat a je možné, že nahradí tkáňovou histologii. Veškerá zobrazení bude posuzovat umělá inteligenc­e.

Účinnější digitaliza­ce povede ke změnám v diagnostic­kém procesu. Biologická léčba bude variabilně­jší, ale k vymýcení střevních zánětů nedojde. Ještě o něco účinnější bude léčba hepatitid. Vzhledem k tomu, že každý z nás je genetický unikát, který reaguje na farmaka specificky, bude snaha aplikovat genetickou výlučnost ve smyslu úpravy dávky léčiva nebo složení terapeutic­kého koktejlu. Do ambulantní­ho sledování zásadně zasáhne telemedicí­na.

Specifický­m problémem při všeobecné digitaliza­ci, robotizaci a umělé inteligenc­i budou právní aspekty. Kdo bude zodpovídat za pochybení? Medicína bude vystavena problémům vycházejíc­ím ze socioekono­mického a společensk­ého vývoje. Všechny popsané inovace budou nákladné a jejich uplatnění si vyžádá regulace. Projít budoucími dekádami úspěšně, udržet kvalitu života i zdravotní péče bude vyžadovat vysoce a správně organizova­nou, flexibilní, vzdělanou a odolnou společnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia