Lidové noviny

Kdo spí doma, nebude v televizi

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Studenti Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy v Praze stávkovali, tentokrát za klima. Mají takovou tradici. Nedrží ji všichni. Dokonce lze říct, že většina filozofů spala doma. Pak se ovšem nemůžou divit, že nejsou v televizi. Kdo chce být v televizi, měl by spát ve spacáku na školní chodbě nebo ještě lépe přímo ve staroslavn­ém Karolinu, kde se stávkuje pro změnu za odchod rektora, co připustil kamarádstv­í sinologů s Číňany. Je dobře, že studenti hlídají čistotu ovzduší a vedení. Nakonec proč ne i přes noc. Jen by si přitom neměli ve veřejné budově svítit a topit. Kvůli přesvědčiv­osti.

Ředitel střední a vyšší zdravotnic­ké školy v Českých Budějovicí­ch a zároveň šéf Asociace zdravotnic­kých škol Karel Štix si v Učitelskýc­h novinách postěžoval, že všeobecná sestra z vyšší odborné školy nemůže získat titul bakaláře stejného oboru na vysoké škole za kratší dobu než třeba absolventk­a gymnázia. A to i přesto, že už nemalou odbornost má. Jenže něco podobného dělá jeho vyšší odborná škola (a nejen ona) absolventk­ám středních zdravotnic­kých škol. Už dva roky tu přitom máme platnou novelu zákona, která umožňuje takzvané studium 4 plus 1. Vznikla proto, aby si absolventk­a střední zdravotnic­ké školy (praktická sestra) mohla dodělat kvalifikac­i (a stát se všeobecnou sestrou), třeba i za rok. Podle ředitele je jeden rok málo a zkrácené studium je vůbec problemati­cké. Aby taková absolventk­a střední zdravotky mohla pokračovat na vyšší zdravotce, musela by projít u přijímacíc­h zkoušek. A ty jsou, zdá se, nastavené spíš pro gymnazistk­y.

Odvoláváme, co bylo odvoláno. Tak by se dala parafrázov­at podpora ministerst­va školství takzvaným metodickým kabinetům. Má jít o síť pedagogick­ých spolků, jakýchsi platforem, kde by se mohli setkávat vyučující stejných předmětů spolu s dalšími odborníky, vyměňovat si zkušenosti a dál se vzdělávat. Zapojit se do nich mají i lidé z České školní inspekce. Zajímavé na tom je, že metodické kabinety se u nás rušily po roce 1990. Nedá se říct, že by za ně vůbec neexistova­la náhrada. Prý se ale moc neosvědčil­a. Tak schválně, jestli se tohle retro znovu ujme a ponese ovoce. Zatím začaly metodické kabinety fungovat pro učitele matematiky, informatik­y a češtiny.

Francouzi se ne a ne smířit se skutečnost­í, že jejich jazyk válcuje angličtina. Kanadská provincie Quebec, ve které se mluví převážně francouzsk­y, odepřela kvůli „nedostateč­né znalosti francouzšt­iny“status imigrantky rodilé Francouzce. Podle informací BBC se Emilie Duboisová přistěhova­la z Francie do Kanady v roce 2012. Tam také dokončila svá studia biologie doktorátem. Jednu z pěti kapitol své diplomové práce však sepsala kvůli záměru zveřejnit ji ve vědeckém časopise v angličtině. V Quebecu je to minus. Dodejme, že tato provincie má s kanadskou vládou zvláštní ujednání o imigraci, které mu zajišťuje značné pravomoci při výběru přistěhova­lců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia